Menu
Luque wil ware gezicht laten zien

Luque wil ware gezicht laten zien

Albert Luque wil bij Ajax opnieuw de voetballer worden die hij was in Spanje: een dominante aanvaller met een uitstekende traptechniek en een neusje voor de goal. ,,Alles staat nu in het teken van Ajax.”

Ajax - FC Groningen gaat de boeken in als de debuutwedstrijd van Albert Luque. Ajax - FC Groningen gaat de boeken in als de debuutwedstrijd van Albert Luque.

Lange tijd vertoonde de carrière van Albert Luque Martos een mooie stijgende lijn. Een paar sterke seizoenen bij Mallorca, waar hij onder andere samenspeelde met Samuel Eto’o, leverden de aanvaller in 2002 sportief gezien een prachtzomer op. Hij maakte tijdens het wereldkampioenschap in Zuid-Korea en Japan zijn debuut voor het Spaanse elftal en dwong een contract af bij Deportivo La Coruña. Bij de blauwwitte formatie kwam Luque volledig tot wasdom. In drie seizoenen tijd speelde de aanvaller 101 competitiewedstrijden waarin hij goed was voor 26 doelpunten. Deze prestates bleven ook in het buitenland niet onopgemerkt. Luque werd een gewild object. In 2005 zette hij zijn handtekening onder een vijfjarig contract bij Newcastle United. En daar, in het noorden van Engeland, ging het mis. Hij kwam nauwelijks aan spelen toe en raakte zo ook zijn plaats kwijt bij het nationale team.

,,Het was geen leuke tijd”, zegt de Catalaan over zijn twee seizoenen in Newcastle-upon-Tyne. ,,Er waren meerdere redenen waarom het niet liep zoals ik gehoopt had. Toen ik net bij de club begon raakte ik geblesseerd en was ik er bijna vier maanden uit. Niet lang daarna werd de trainer die mij gehaald had, Graeme Souness, ontslagen. De nieuwe trainer (Glenn Roeder, red.) had niet echt een plaats voor mij in zijn team voor ogen.”

Luque in actie voor Newcastle United, de club waar hij de afgelopen twee jaar voor speelde. Luque in actie voor Newcastle United, de club waar hij de afgelopen twee jaar voor speelde.

Twee seizoenen zonder basisplaats. Daar moest verandering in komen. Toen Ajax met een concreet bod kwam, hoefde Luque dan ook niet lang na te denken. ,,Er was interesse van meerdere clubs, ook uit Nederland, maar Ajax had zeker mijn voorkeur. Het is een grote club in Europa, die ik eigenlijk al mijn hele leven met belangstelling volg.” Bij Ajax moet Luque terugkeren op zijn oude niveau. Het niveau dat hij had in de Primera División, bij Mallorca en Deportivo. ,,Luque staat te trappelen”, liet Henk ten Cate onlangs nog weten over de dadendrang van zijn nieuwste speler. ,,Hij wil dolgraag aan de voetbalwereld laten zien wat hij kan.”

De 29-jarige aanvaller maakte vorige week zondag tegen FC Groningen zijn debuut in het roodwitte Ajax-shirt. ,,Het was geen goede wedstrijd”, blikt hij terug op het duel dat in 2-2 eindigde. ,,Bij mij liep het nog niet helemaal perfect en ik merkte dat het team nog een beetje aangeslagen was na de uitschakeling in de voorronde van de Champions League. Veel spelers zaten misschien nog met hun hoofd bij die wedstrijd in Praag. Logisch: als je wordt uitgeschakeld voor zo’n belangrijke competitie is dat een hele klap.”

Luque heeft er alle vertrouwen in dat hij snel zijn draai vindt in het team van Ten Cate. ,,Door alle interlands is het deze periode lekker rustig bij de club. Ik kan nu een beetje wennen en werken aan mijn fitheid. Als iedereen weer terug is, gaan we er met z’n allen fris tegenaan. Er staan de komende weken een paar belangrijke wedstrijden op het programma: Dinamo Zagreb, AZ.”

De in Barcelona geboren voetballer is op meerdere posities in de aanval inzetbaar. Hij heeft veel ervaring aan de linkerkant, maar kan net zo goed uit de voeten achter de spitsen. Een specifieke voorkeur heeft hij niet. ,,Ik speel waar de trainer me nodig heeft”, zegt hij bescheiden. ,,Als het moet kan ik tijdens een wedstrijd ook wisselen met Suárez. Dat deden we tegen Groningen ook al een aantal keer.”

Luque en zijn vader heffen het glas na de ondertekening van het contract bij Ajax. Luque en zijn vader heffen het glas na de ondertekening van het contract bij Ajax.

Volgens Luque heeft de aanvalslinie van Ajax veel potentie, al beseft hij dat er tijd nodig is voordat iedereen op elkaar is ingespeeld. ,,Drie van de vier vaste aanvallers zijn nieuw: Kennedy, Suárez en ik. Alleen Huntelaar speelt al langer bij Ajax. Het is nu nog een beetje aftasten, maar ik weet zeker dat we met z’n allen snel voor heel veel doelpunten gaan zorgen.”

In zijn carrière kwam Luque zeventien maal uit voor het Spaanse nationale elftal. Zijn laatste interland speelde hij in september 2005, toen hij net in Newcastle gearriveerd was. Biedt Ajax hem ook de mogelijkheid om weer international te worden? ,,Ik wil gewoon veel wedstrijden spelen en belangrijk worden voor Ajax. Als ik me op die manier weer in het nationale team kan spelen zou dat mooi zijn, maar als dat niet lukt is het ook niet erg. Alles staat voorlopig in het teken van Ajax.”