Menu
Lyon op valreep naast Ajax in eerste oefenduel

Lyon op valreep naast Ajax in eerste oefenduel

Het eerste oefenduel tussen Olympique Lyon en Ajax heeft een gelijkspel opgeleverd. Een combinatieteam van Ajax, met Klaas-Jan Huntelaar als aanvoerder, deelde de punten met het beloftenteam van Lyon: 2-2. Vaclav Cerny en Frenkie de Jong waren in de tweede helft doeltreffend en poetsten met hun treffers een voor rust opgelopen achterstand weg. Vijf minuten voor tijd volgde de gelijkmaker van Lyon.

Later dinsdag volgt nog een tweede oefenwedstrijd. Dan komt de beoogde basis van Ajax in actie tegen de hoofdmacht van Lyon, een reprise van de halve finale van de Europa League van een aantal maanden geleden. Toen kwamen de Ajacieden winnend uit de strijd.

Line-up #Ajax vs Jong @OL: Van Bladeren, Zeefuik, Bergsma, Savastano, Dankerlui, Eiting, Mazraoui, De Jong, Neres, Huntelaar, Cerny#lyoaja pic.twitter.com/wL55j9gQBX

— AFC Ajax (@AFCAjax) 18 juli 2017

Onderhoudend eerste bedrijf
Ajax had op het trainingscomplex van Lyon aanvankelijk moeite om in zijn ritme en tot kansen te komen. Pas in de 41ste minuut waren de Ajacieden voor het eerst dreigend, via Klaas-Jan Huntelaar, maar de Franse doelman lag in de weg.

Even later was het aan de overzijde wel raak. Spits Aldo Kalulu werd door het hart van de Amsterdamse defensie weggestoken en faalde niet vrij voor goalie Stan van Bladeren. De score had voor rust nog kunnen oplopen, maar Alan Dzabana kwam net tekort bij een scherpe voorzet en een kans van Kalulu werd door een schitterende verdedigende interceptie van Damil Dankerlui op het laatste moment verijdeld.

Captain Klaas-Jan Huntelaar in actie.
Captain Klaas-Jan Huntelaar in actie.

Wederopstanding van Ajax
De druk van de thuisploeg zette zich aan het begin van de tweede helft voort. Jong Olympique Lyon leek op 2-0 te komen, maar Van Bladeren redde katachtig een hard schot van dichtbij. Een wederopstanding van Ajax lag op dat moment niet voor de hand, maar volgde toch. In de 53ste minuut schoot Vaclav Cerny diagonaal raak, een treffer die Ajax zienderogen vertrouwen gaf. Vanaf dat moment dicteerden de bezoekers steeds meer de wedstrijd.

Vaclav Cerny verzorgt de gelijkmaker.
Vaclav Cerny verzorgt de gelijkmaker.
Trainer Marcel Keizer spreekt de ploeg toe tijdens de drinkpauze.
Trainer Marcel Keizer spreekt de ploeg toe tijdens de drinkpauze.
David Neres in actie.
David Neres in actie.
Deyovaisio Zeefuik in duel.
Deyovaisio Zeefuik in duel.

Een kleine tien minuten kwam Ajax zelfs op voorsprong. Frenkie de Jong geraakte in balbezit na een slechte opbouw van Lyon, rukte op en haalde doeltreffend uit: 1-2. Ajax voerde stevig de regie en kreeg via Leon Bergsma nog een kans op een derde treffer. Die bleef uit en gaf Lyon de gelegenheid om in de slotfase op gelijke hoogte te komen. De bedrijvige Kalulu schoot vanaf randje zestien een vrije trap fraai raak en bepaalde de eindstand op 2-2.

Scoreverloop: 42. Kalulu 1-0, 53. Cerny 1-1, 66. De Jong 1-2, 85. Kalulu 2-2

Opstelling Ajax: Van Bladeren, Zeefuik (89. De Wit),, Bergsma, Savastano, Dankerlui, Eiting, Mazraoui, De Jong, Neres, Huntelaar, Cerny (59. Cassierra)

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst