Menu

Maarten Stekelenburg zal laten zien wat hij kan

Keeper Maarten Stekelenburg debuteerde vorig weekeinde tegen Manchester United voor een volle Arena en zal zondag tegen PSV zijn eerste - voor de statistieken meetellende - wedstrijd keepen. Een vraaggesprek.

Hoe heb je de voorbereiding ervaren?

,,Als heel positief, maar ook pittig. Door omstandigheden heb ik in de vakantie weinig kunnen doen en dat merkte ik de eerste weken wel. Dat zie je terug in de testen met de hartslagmeter. Mijn hartslag zat veel te hoog."

Hoe anders was deze voorbereiding voor jou in vergelijking met het trainingskamp in Portugal?

,,Het was in zoverre anders dat ik deze wel heel ben doorgekomen. (In Portugal liep Stekelenburg een zware knieblessure op, red.) Dit trainingskamp was ook veel pittiger, toen was het winterstop. Voor mijzelf was het ook wel anders, omdat ik destijds vrij nieuw was en mij meer op de achtergrond hield. Ik was stiller dan nu, al praat ik nog steeds niet zo veel. Ik ben altijd vrij rustig."

Hoe schatte je jouw kansen in voordat Didulica en Lobont geblesseerd raakten?

,,Daar dacht ik helemaal niet aan. Ik wil zo goed mogelijk presteren. Laten zien wat ik kan. Dat wilde ik toen ze er allebei nog bij waren en dat wil ik nu. Dat is nu niet veranderd. Tegen Norwich zou ik sowieso gekeept hebben. Ik zag dat duel niet anders dan andere. Ik wil elke wedstrijd zo goed mogelijk spelen, dus die ook."

Zelf heb je vorig seizoen een neus -, elleboog- en knieblessure gehad. Nu hebben Lobont en Didulica ernstige blessures. Maakt dat je angstig of sterker?

,,Niet angstig, en sterker eigenlijk ook niet. Ik denk er niet aan. Het kan altijd gebeuren. Je kan het huis uit lopen en geblesseerd raken. Voor een wedstrijd kan je er nog wat aan doen om het risico zo klein mogelijk te maken door een goede warming-up te doen. Maar op elke training kan je geblesseerd raken.

Na de beelden van het Amsterdam Tournament vonden de commentatoren dat Stekelenburg met jeugdige overmoed in het doel stond omdat hij met zijn hoofd naar voren naar de ballen dook. Hoe ziet hij dat zelf?

,,Dat heeft niets te maken met het feit dat ik 19 jaar ben. Ik probeer altijd de bal te pakken en dan moet je toch met het hoofd naar voren. Met de benen wegschieten is geen optie als het zo druk is. Dan is de kans groot dat je tegen iemand aanschiet en dat de bal in het doel verdwijnt. Ik denk dat ik zo altijd zal keepen."


Nu we het toch over het Amsterdam Tournament hebben. Hoe heb je dat ervaren?

,,Dat was samen met de wedstrijden van Ajax 2 in de Arena het mooiste dat ik tot nu toe heb meegemaakt. Het was voor mij niet speciaal, ik was ook niet zenuwachtig. Het zenuwachtigste was ik met Ajax 2 toen ik voor het eerst in de Arena speelde. Nu was het vooral genieten met al die mensen om je heen. Ik dacht ook niet na over de voetballers tegen wie ik speelde. Ik dacht alleen aan de wedstrijd. Die wilden winnen. Ik vond het niveau van Barcelona hoger dan dat van Manchester United terwijl wij zelf beter speelden tegen de Engelsen."

,,Bij 1-3 hoopte ik diep dat we de schade beperkt zouden houden. Ik had hetzelfde gevoel als met Ajax 2 tegen Utrecht. Met het verschil dat we nu de wedstrijd wel wonnen."

Door de blessures van Didulica en Lobont heb je opeens een nieuwe collega, Henk Timmer.

,,Ja, logisch dat hij er is. Er moest iemand bijkomen en Timmer is goed. Ik kende hem van televisie, wist dat hij bij Zwolle, Feyenoord en AZ speelde, maar verder niet. Het is voor mij ook lekkerder dat hij er is, want nu hoef ik niet alleen de keeperstraining te doen."

Heeft de trainer al met je gesproken over de positie van jou en Timmer?

,,Ik weet alleen dat ik zondag mag spelen. Ik verbind daar verder geen conclusies aan. Het enige wat ik denk is 'We gaan weer laten zien wat ik kan'.

Wat verwacht je van die wedstrijd tegen PSV?

,,Ik weet niet wat ik moet verwachten. Ik heb PSV in de voorbereiding alleen heel even in een kleine samenvatting gezien tegen Hertha. Ik hoorde dat het saai was. We willen allebei winnen. Ons voordeel is dat wij thuis spelen en ik denk dat het een leuke wedstrijd wordt. Waar het gevaar van PSV zit, horen we zaterdag wel van de trainer. Vorig jaar heb ik wel de Amstel-Cupwedstrijd van Ajax tegen PSV gezien vanaf de tribune. Toen speelde Ajax wel sterk, dat weet ik nog. Ik keek niet als keeper naar die wedstrijd, maar als supporters. Dacht alleen 'we moeten winnen'.

En dat denkt Maarten Stekelenburg zondag ook. Voor het komend seizoen heeft hij totaal geen verwachting. ,,Ik wil laten zien dat ik kan. Dat is alles."

Wat vindt trainer Ronald Koeman van zijn jongste doelman?

,,Ik ben niet verbaasd hoe hij het doet. We hebben hem in de voorbereiding erbij gehaald omdat we vinden dat hij op een hoog niveau moet keepen. Dit is een prima manier voor hem om beter te worden. Maarten is heel nuchter, dat is belangrijk, maar hij moet zich meer laten gelden bij corners of vrije trappen. Hij is nu de eerste keeper, Timmer zit op de bank. Als Didulica weer fit is, moeten Stekelenburg en Didulica uitmaken wie speelt."