Menu

Maatregelen dreigen tegen Ajax

Ajax loopt de kans bestraft te worden met een geldboete voor het stilleggen van de wedstrijd RKC Waalwijk - Ajax door scheidsrechter René Temmink zaterdagavond. Ajax roept zijn supporters dringend op er onderling voor te zorgen dat Ajax in de toekomst niet met mogelijk nog zwaardere middelen zal worden bestraft. Dan zullen namelijk ook de supporters niet buiten schot blijven. ,,En dat zijn situaties die we met z'n allen moeten zien te voorkomen", zegt Arie van Eijden, de algemeen directeur van Ajax.

Zaterdagavond verkoos scheidsrechter Temmink in de 63ste minuut de gang naar de kleedkamers te maken. Na 12 minuten keerden Temmink en de spelers terug om verder zonder problemen op de 1-1 eindstand af te koersen.

Wat de eventuele verdere consequenties van de tijdelijke staking zullen zijn, ligt in handen van de aanklager betaald voetbal van de KNVB. In augustus heeft de nationale voetbalbond de clubs laten weten dat dit seizoen strakker zal worden opgetreden tegen wanordelijkheden. In die brief staat te lezen dat de boete die aan de uitspelende BVO bij spreekkoren van 5000 naar 7500 euro is verhoogd.

Gaat de aanhang van dezelfde club echter tijdens het seizoen nogmaals in de fout dan krijgt de club een boete van maar liefst 10.000 euro opgelegd en wordt de eerstvolgende wedstrijd de aanhang van de club de toegang tot het stadion geweigerd. Treedt de herhaling bijvoorbeeld op bij een uitwedstrijd dan gaat het om de eerstvolgende uitwedstrijd.

Gaat de aanhang dan nogmaals in de fout, dan wordt de boete opgeschroefd naar een bedrag tussen de 10 en 15 duizend euro en worden de supporters voor de eerstvolgende twee thuis- of uitwedstrijden door de KNVB in de ban gedaan.
,,Over de schuldvraag van afgelopen zaterdag wil ik me niet uitlaten, dat is in onderzoek bij de KNVB", zegt Arie van Eijden. ,,Maar ik wil wel een beroep doen op onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Ook onze supporters op de tribune kunnen en moeten meehelpen om te voorkomen dat Ajax zonder zijn supporters moet spelen."

Van Eijden is ondubbelzinnig in zijn oordeel over spreekkoren in het algemeen. Van Eijden: ,,Wat Ajax vindt, staat iedere thuiswedstrijd met grote letters op de schermen in het stadion: 'Voetbal is emotie, maar kwetsen gaat te ver'."