Menu

Machlas goudhaantje in Breda

Ajax heeft als tweede ploeg in de eredivisie drie punten gehaald in Breda. In een omgezette opstelling - O'Brien rechtsback, Maxwell linkshalf, Van Halst op het middenveld en Zlatan weer in de spits - kon Ajax in de eerste helft weinig kansen creëren. In de tweede helft duurde het tot de 72e minuut toen invaller Nikos Machlas, zes minuten in het veld, de enige treffer van de middag achter Babos tikte. Zo won Ajax wel in Breda, waar Feyenoord en PSV daar eerder dit seizoen niet in slaagden.

Ajax kende flinke personele problemen die zich vooral op een plaats concentreerden. Want behalve Rafael van der Vaart, Yakubu en Fred Grim zijn alle drie de rechtsbacks, Trabelsi, Heitinga en Vierklau geblesseerd. Daardoor schoof John O'Brien van linkshalf naar rechtsachter en moest ook de linkerkant worden opgevuld. Dat gebeurde door Maxwell, die na een periode van rouw om zijn overleden broer, terug was in de basis.

Ook terug in de basis was Jan van Halst. De middenvelder kreeg van Ronald Koeman een controlerende taak opgedragen. Tomas Galasek stond rechts op het middenveld. In de voorhoede moesten Andy van der Meyde, Zlatan en Mido voor de doelpunten zorgen.

Deze manier van spelen werkte vrijdag in de training tegen Jong Ajax erg goed. Mido scoorde zelfs vijf keer in deze nieuwe rol. Bij NAC veranderde slechts op een positie iets ten opzichte van de wedstrijd in Amsterdam. Ajacied Youssouf Hersi - dit seizoen verhuurd aan NAC- nam de basisplaats over van Sergio, die vanaf december niet meer heeft gespeeld.

Exact op 13.00 uur trapte Ajax, met rode sokken, af voor het duel. Binnen de minuut werd Zlatan met een harde tackle van achteren neergehaald. Na de vrije trap die door Chivu werd genomen, liep Van der Meyde buitenspel.

De eerste corner was binnen twee minuten een feit. Van der Meyde bracht de bal laag in, Van Halst bracht de uitverdedigde bal koppend weer terug en uit de draai schoot Zlatan over.

Twee minuten later mocht Van der Meyde opnieuw vanaf de hoekvlag inbrengen. Ook nu redde NAC vrij eenvoudig.

Na die rappe openingsfase, verzandde Ajax een beetje. Het liet NAC over de middenlijn komen, maar tot de twaalfde minuut had de thuisploeg daar geen aanval uit weten te creëren. Wel kreeg doelman Didulica in deze fase vaker dan zijn collega Babos aan de andere kant, de bal in handen. Opvallend was dat Ajax ook in balbezit met veel spelers achter de bal bleef.

Een slim balletje van Van der Meyde in de zestiende minuut lanceerde Zlatan op rechts. De Zweed gaf voor op Mido, maar NAC-doelman Babos was eerder bij de bal dan de Ajacied.

De grootste kans was in dezelfde minuut voor NAC. Cristiano passte door de benen van Chivu op Stewart. Het schot van de Amerikaan ging net naast.

Na die rappe openingsfase, verzandde Ajax een beetje. Het liet NAC over de middenlijn komen, maar tot de twaalfde minuut had de thuisploeg daar geen aanval uit weten te creëren. Wel kreeg doelman Didulica in deze fase vaker dan zijn collega Babos aan de andere kant, de bal in handen. Opvallend was dat Ajax ook in balbezit met veel spelers achter de bal bleef.

Een slim balletje van Van der Meyde in de zestiende minuut lanceerde Zlatan op rechts. De Zweed gaf voor op Mido, maar NAC-doelman Babos was eerder bij de bal dan de Ajacied.

De grootste kans was in dezelfde minuut voor NAC. Cristiano passte door de benen van Chivu op Stewart. Het schot van de Amerikaan ging net naast.

In de tweede helft koos Koeman verrassend voor Steven Pienaar. De Zuid-Afrikaan uit Jong Ajax verving Tim de Cler, die al met een gele kaart was opgezadeld. Maxwell zakte door deze omzetting een positie naar achteren. Zlatan mocht blijven staan.

In de tweede minuut na rust kwam de Zweed in balbezit, maar hield in en wachtte tot Mido aangespeeld kon worden. Toen de Egyptenaar de bal ook inderdaad kreeg, stond hij buitenspel.

Voor Youssouf Hersi was de wedstrijd tegen Ajax in de 53e minuut voorbij. Toen werd hij door trainer Henk ten Cate gewisseld voor Sergio. Bij Ajax liepen ondertussen Machlas en Wamberto zich warm.


Zlatan krijgt een NAC-speler in zijn nek

Na een uur spelen leek er een patstelling te zijn ontstaan. Ajax wilde vooral niet verliezen en had in de verdediging de zaken goed voor elkaar, maar aanvallend maakte de ploeg te weinig klaar. Het leek of Van der Meyde zich niet al te veel raad wist met zijn ietwat teruggetrokken positie en Zlatan en Mido werden erg weinig in het spel betrokken. De lange ballen van achteruit kwamen nauwelijks aan.

Na bijna een kwartier warmlopen waren Machlas en Wamberto klaar voor hun invalbeurt. Galasek en Mido verlieten het veld, waarin het er steeds grimmiger aan toe ging. Door de dubbele wissel gingen Zlatan en Machlas samen in de spits spelen en Wamberto op links.


Machlas scoort

Ajax had nog twintig minuten om drie punten uit Breda mee te nemen. Het voorschot daarop nam Ajax in de 72e minuut. Na een fantastische solo-actie van Maxwell, die drie man het bos in stuurde, werd de voorzet door Machlas binnengelopen, 0-1. Zijn achtste treffer van het seizoen. Zlatan stond achter de Griek weliswaar buitenspel, maar hij werd niet in de aanval betrokken, dus keurde Temmink de goal terecht goed.


Machlas viert doelpunt met Ruud Krol

Dat de voorsprong vijf minuten later nog op het bord stond was te danken aan Didulica, die na de winterstop overigens nog geen goal tegen kreeg. De Australiër reageerde zeer alert op een fraai schot van Schenning en tikte de bal onder de lat weg. Het gevaar was geweken en Ajax kon bouwen aan een ruimere voorsprong.

In de 80e minuut was Zlatan dicht bij de tweede treffer. De voorzet van Wamberto was goed, de kopbal van Zlatan ook, maar Babos kon nog wel redding brengen. Kort daarna verzwikte de Zweed zijn enkel en moest worden behandeld. Vijf minuten later kon Van Dord zich weer melden bij Zlatan, want deze had nu weer een trap van Feher gekregen. Die werd overigens niet bestraft.

Aan de andere kant moest Didulica handelend optreden en deed dat goed bij een voorzet van Feher. Ook bij de corner was de Ajax-doelman op zijn hoede en stompte de bal ver zijn strafschopgebied uit. Het was duidelijk dat NAC zich niet bij een nederlaag wilde neerleggen en in de slotfase golfde het spel op en neer.

De verdediging van Ajax kreeg twee minuten voor tijd de schrik van haar leven toen iedereen de voorzet van Salmon miste. Penders schrok waarschijnlijk ook, want de voorin geposteerde verdediger tikte de bal naast. Penders meldde zich kort daarna weer voorin, maar had nu zijn hand nodig om de bal onder controle te brengen. Dat had Temmink gezien en Ajax kreeg de vrije trap. Het was een stormloop op het doel van Didulica en Bergdolmo - met een fraaie achterwaartse kopbal- en de keeper moesten alles op alles zetten om NAC het scoren te beletten.


Van der Meyde viert feest

Drie minuten in de extra tijd kreeg Ajax nog een vrije trap aan de rechterkant van het strafschopgebied. Zlatan en Van der Meyde hielden de bal vast en daar kwam weer een hoekschop uit. Ook deze hervatting werd kort genomen. Direct daarna maakte Temmink er een einde aan.