Menu

Machlas komt los tegen Den Bosch

Koploper worden in de competitie en een spits die zijn draai heeft gevonden. Ajax beleefde zondag tegen FC Den Bosch een mooie avond: 6-1. Dat de Amsterdammers voor de koppositie een speelronde meer nodig hadden dan naaste belager PSV (respectievelijk 26 punten uit tien duels tegen 25 punten uit negen duels) kon de stemming in Amsterdam niet drukken. Nikos Machlas vond tegen de Brabantse promovendus drie keer het net en de hele ploeg vierde het succes met hem mee. Frank Verlaat: 'We wisten allemaal dat het wel goed zou komen. Nikos speelt al enkele wedstrijden sterk, alleen bleven de doelpunten uit. Dat hij dan drie keer scoort doet ons allemaal goed.'

Christian Chivu omhelst Nikos Machlas, na diens eerste doelpunt. Met drie treffers leverde de Griek in Amsterdam een belangrijke bijdrage in de 6-1 zege op FC Den Bosch.

Foto's: Gerard van Hees - gemaakt met Sony-apparatuur

Voor het eerst sinds de komst van Wouters, in december vorig jaar, staat Ajax bovenaan de ranglijst. 'Ik heb net nog even op Teletekst gekeken, en dat was een fijn gevoel', bekende een tevreden Wouters na afloop in de perskamer. 'Iedereen gaat er maar vanuit dat je makkelijk wint van FC Den Bosch, maar als je ziet hoe ze hebben gespeeld, behoudend en met veel mannen achter de bal, dan mag je heel tevreden zijn.'

Ondanks het moeizame eerste half uur was Wouters behoorlijk tevreden over het resultaat, zeker gezien de omstandigheden. De spelers waren vermoeid aan het duel begonnen. De zware terugreis uit Israel eistte zijn tol (met een aankomst om negen uur vrijdagochtends op Schiphol) en bovendien werd er in de eerste helft gevoetbald in de stromende regen. En dat was voor het eerst sinds de opening van de Amsterdam ArenA.

De KNVB bepaalde begin dit seizoen dat verschuifbare daken van voetbalstadions tijdens een wedstrijd niet meer mogen worden geopend of gesloten. 'Positioneel zag ik wel een aantal dingen die beter hadden gekund, maar de plassen op het veld maakten snelle balcirculatie ook niet eenvoudig,' aldus Wouters met een gevoel voor understatement.

Verlaat: 'Het was net een regengordijn. In het midden van het veld regende het pijpenstelen, aan de zijkanten stond je droog. Niet dat dat veel hielp, daarvoor regende het te hard. Als je eenmaal in het midden was geweest was je doorweekt.'

De plotselinge hoos deed het veld niet goed en daarmee ook het spel van de Amsterdammers niet. Op de veertiende grasmat onstonden grote plassen en de bal bleef steken op alle gewenste momenten. Omstandigheden die snelle combinaties en circulatie-voetbal, handelsmerk van Ajax, in de weg stonden. Maar dat was zondag tegen dit Den Bosch ook niet echt nodig. Fotoverslag

Den Bosch had in de beginfase het meeste baat bij de drassige grasmat. Ajax verspeelde in het eerste half uur drie goede kansen. Machlas en Knopper maaiden over een voorzet van Laudrup heen, Chivu (foto) raakte verstrengeld in een eigen pass en Machlas kreeg oog in oog met keeper Aerts de bal niet onder controle.

Er was een doelpunt voor nodig om de wedstrijd op gang te brengen. Een voorzet vanaf links van Witschge werd door Machlas knap verlengd: 1-0. Twee minuten later was het weer raak: Laudrup kopte in nadat een schot van Knopper van richting was veranderd. Doldrieste ploegmakkers beletten vervolgens de doelpuntenmaker op te staan.

Ook met een 2-0 voorsprong op zak en een overduidelijk veldoverwicht moet je op je hoede blijven. Den Bosch had zijn lesje geleerd van vorige week. Tegen PSV speelden de Bosschenaren een-op-een en kregen zij zeven doelpunten om de oren. Tegen Ajax werd defensiever en meer op de counter gespeeld. Terwijl de Amsterdammers nog vol zijn van de treffer van Laudrup verrast Michels een minuut later met een snelle uitval: 2-1. Pas na het wonderschone doelpunt van Machlas vlak na rust (de Griek verlengde koppend een haarscherpe voorzet van Chivu) en de 4-1 van Knopper (foto) in de 58e minuut vervloog de laatste hoop bij de promvendus.

Met een 4-1 score op het bord was het tijd om wat speelminuten te gunnen aan jonge spelers. Verlaat (die zich weer fit voelt) werd gespaard voor de wedstrijd van vrijdag (tegen Roda JC) en Christopher Kanu (foto) mocht zich bewijzen op de rechtsback-positie. Zoveel keus heeft Jan Wouters overigens niet. De ziekenboeg van Ajax wordt met de week voller. De geblesseerden Van Halst (kuit), Tobiasen (knie), Vierklau (hamstring), Sier (voet), De Cler (schouder) en Bobson (knie) keken weer noodgedwongen vanaf de tribune toe.

Aanvallend had Den Bosch niet zoveel in te brengen, maar in de laatste twintig minuten kwamen zij toch nog enkele malen gevaarlijk dicht in de buurt van het doel van Fred Grim. Drie minuten voor tijd vijzelde Machlas nog zijn doelsaldo op. De Griek benutte een strafschop die was toegewezen na een overtreding van doelman Aerts op Arveladze (foto).

De laatste treffer kwam op naam van een speler die zondag inzet koppelde aan enkele geniale hoogstandjes. In blessuretijd schoot Richard Witschge uit een vrije trap dwars door de muur: 6-1. 'Het ging vandaag gewoon goed. Ik zat lekker in de wedstrijd en ik ben tevreden over mijn spel.' Ajax neemt voor het eerst sinds het landskampioenschap van 1998 weer de koppositie op de ranglijst in. En dat is voor de spelers maandag lekker wakker worden. 'Maar toch speelde dat gegeven vooraf niet echt in de groep,' aldus Verlaat. 'Elke wedstrijd bekijken we apart. Vrijdag komt Roda JC op bezoek en dat is een tegenstander van een zwaarder kaliber.'

Ajax - FC Den Bosch 6-1 (3-1)
1-0 Machlas 29'
2-0 Laudrup 32'
2-1 Michels 33'
3-1 Machlas 49'
4-1 Knopper 58'
5-1 Machlas 87'
6-1 Witschge 90'

Ajax
Grim, Nieuwenburg, Winter, Verlaat (66' Kanu), Chivu; O' Brien, Knopper, Witschge; Laudrup, Machlas, Wamberto (46' Arveladze).

FC Den Bosch
Aerts, Liefden, Uneken, Van der Hoorn, Willems, Scholten, Michels (76' Ribeiro), Deckers, Vos (59' Van der Laan), Jones (88' Verhagen), Hobbelen.

Kaarten Uneken, Willems (geel).