Menu

Machlas scoort twee keer voor gelijkspelend Ajax

Ajax heeft op karakter en vechtlust een gelijkspel gehaald bij Heerenveen, 2-2. Voornaamste opsteker waren de twee treffers van Nikos Machlas. De Kretenzer maakte zijn rentree in de hoofdmacht, nadat hij door een hardnekkige blessure sinds 26 maart buitenspel stond. Zijn doelpunten waren van grote schoonheid, één keer kopte hij artistiek de 1-1 binnen, even later rondde hij uitstekend voorbereidend werk van Aron Winter af zoals het een spits betaamd. Door een kopbal van Hansma kwam er uiteindelijk een 2-2 score op het bord.

Foto's: Gerard van Hees.

Co Adriaanse had voor de beladen ontmoeting in het sfeervolle Abe Lenstra-stadion vooral in zijn voorhoede enige wijzigingen aangebracht. Cedric van der Gun mocht na zijn goede optreden tegen AA Gent in de basis optreden en flankeerde samen met de gretige Wamberto de verrassend in de basis opgenomen Machlas. Dat betekende dat Van der Meyde, Hosé, Bobson en Van der Vaart op de bank zaten.

Een begrijpelijke keuze, aldus Adriaanse. "Je mag van jonge spelers niet verwachten dat zij een heel seizoen lang op hoog niveau acteren. En Nikos is er na anderhalve wedstrijd in het tweede wel klaar voor, hij heeft immers al weer enige maanden met de groep meegetraind."

En er was nog een belangrijke reden: "Machlas heeft zijn beste tijd bij Vitesse gespeeld in een tweespitsensysteem. Hij heeft meer steun om zich heen nodig. Daarnaast heb ik Van der Gun en Wamberto wat meer ruimte gegeven. Vooral Van der Gun vond ik goed, maar dat wil niet zeggen dat ik altijd zo zal gaan spelen."

Adriaanse was achteraf zeer tevreden over Machlas. "Hij heeft maar anderhalve wedstrijd in het tweede gespeeld. Om dan zo'n rentree te maken. Dat is heel erg knap en ik had het ook niet verwacht. Dit is een winst voor de toekomst.'

In de defensie was Nieuwenburg (op rechts) verkozen boven Tim de Cler, zodat Bergdolmo zijn geliefde plek aan de linkerkant weer kon innemen.

Ajax opende het duel echter stroef en zag na het Friese volkslied Anthony Lurling de eerste kans krijgen. De op het laatste moment in de basis van de 'pompebledden' verkozen aanvaller, hij was licht geblesseerd en gistermiddag zag het er absoluut niet naar uit dat hij zou spelen, schoot echter naast. Aan de andere kant was er een mogelijkheid voor Van der Gun, die na een goede combinatie met Wamberto en Machlas niet meer bereikte dan een hoekschop.

De beste kansen waren voor echter voor de thuisclub. Eerst was de 37-jarige Harris Huizingh te zelfzuchtig en schoot hij in het zijnet, maar in de negende minuut forceerde de routinier met een handig overstapje de vrije doorgang voor Daniel Jensen. De talentvolle middenvelder uit Kopenhagen schoot eerst tegen de lat, maar kon vervolgens het karwei volkomen vrijgelaten nog koppend afmaken, 1-0.

Binnen vijf minuten leek Ajax op gelijke hoogte te komen, toen Petri Pasanen na een hoekschop Vonk koppend passeerde, maar Venema op de doellijn redding bracht. In de temperamentvolle maar bij vlagen ook rommelige ontmoeting behoefde voor de rust eigenlijk alleen Fred Grim nog in actie te komen. Eerst pareerde hij een inzet van de matig spelende Lurling, even later stopte hij de demarrerende Jeffrey Talan af.

Na de hervatting liet Nikos Machlas zich al na zeven minuten niet onbetuigd, toen hij bijzonder attent reageerde nadat de bal na een schot van Aron Winter van de dwarsligger terugkaatste. Met een frivole maar effectieve duik knikte de Griek het leer achter de kansloze Hans Vonk. Nog geen minuut later had de voormalige international van Zuid-Afrika wel goed het oog in een nieuwe kopbal van Machlas (voorzet Nieuwenburg), die even later toch aan zijn tweede treffer kwam. Aron Winter zette aan de zijkant van het veld goed door, speelde een verdediger de bal door de benen en bereikte Machlas, die met een simpele voetbeweging voor de 1-2 zorgde.

Op dat moment was Ajax heer en meester, maar toen bij Heerenveen een wissel plaatsvond (Kolk voor Lurling), leek de concentratie aan Ajax-zijde even zoek en bewees Hansma na een fraaie vrije trap van Nurmela zijn koptechniek, 2-2.

In dezelfde minuut had Van der Gun Ajax weer op voorsprong moeten zetten, de doorgebroken Ajacied trof echter de graaiende linkerhand van Vonk. In die hectische fase stuitte ook Witschge op de doelman met een hard schot en redde Vonk opnieuw na een inzet van Van der Gun. Met Hosé voor de vermoeide Machlas probeerde Ajax nog voor de volle winst te gaan, maar de beste mogelijkheden in de slotfase waren voor de thuisclub. Nurmela (vrije trap over) en Denneboom (corner gewerkt) konden de score echter geen ander aanzien meer geven.

En zo blijft Ajax sinds 28 november 1999 (uit tegen AZ) in competitieverband nog zonder overwinning. De terugkeer van Nikos Machlas was echter veelbelovend en dat vond de aanvaller zelf ook wel. "Ik ben opgelucht, omdat het mijn werk is om doelpunten te maken. Maar ik zal nog meer wedstrijden nodig hebben om echt in vorm te komen".

Heerenveen - Ajax 2-2 (1-0)
10. Jensen 1-0
53. Machlas 1-1
66. Machlas 1-2
77. Hansma 2-2

Scheidsrechter: Temmink

Gele kaarten: G. de Nooijer (Heerenveen), Witschge, Van der Meyde, Nieuwenburg, Pasanen, Van der Vaart.

SC Heerenveen
Vonk; Venema, Ebbinge, Hansma, De Nooijer (46. Klompe), Radomski, Nurmela, Talan, Huizingh (56. Denneboom), Jensen, Lurling (75. Kolk).

Ajax
Grim; Nieuwenburg, Pasanen, Chivu, Bergdolmo; Winter (77. Van der Vaart), Galasek, Witschge, Van der Gun, Machlas (84. Hose), Wamberto (71. Van der Meyde).