Menu

Machlas sleept punt weg in Doetinchem

Nikos Machlas redde zondag Ajax van de vierde opeenvolgende nederlaag. De Griekse spits schoot zijn ploeg tien minuten voor tijd fraai naast De Graafschap: 1-1. Op een door sneeuwval moeilijk bespeelbaar veld was De Graafschap al vroeg in de wedstrijd op voorsprong gekomen. Ajax bleef in de race nadat arbiter van Dijk na een uur spelen een doelpunt van Emam afkeurde wegens buitenspel. Aanvoerder Winter toonde zich na afloop redelijk 'tevreden' met het behaalde punt. 'Ajax maakt een moeizame periode door. Gelukkig werd ons spel na de rust beter, maar meer zat er niet meer in.'

Ajax speelde op De Vijverberg weer niet overtuigend, al waren er verzachtende omstandigheden. Het sneeuwde hard, zoals Chivu aan den lijve ondervond. Op het besneeuwde veld had Ajax moeite zijn spel te maken. Al leek de thuisploeg daar minder last van te hebben, gezien de kansen daarna voor Viscaal (3x), Turpijn en Tumba.

Foto: Gerard van Hees - gemaakt met Sony-apparatuur

Ajax komt al in de 12e minuut op achterstand; Tumba krijgt alle ruimte om in te koppen. Daarna gooide De Graafschap de wedstrijd zo goed als het kon op slot. Voor een Ajax uit goede doen is een vechtersploeg als De Graafschap, aangevoerd door oud-godenzoon Silooy (foto), nooit een gemakkelijke tegenstander.

Na de tegentreffer ging Ajax achterin een op een spelen. Aanvoerder Winter schoof op op de as door naar het middenveld. Ajax zette druk, maar de Graafschap bleef gevaarlijk op de counter. In de 60e minuut ontsnapt Ajax aan een grote achterstand als een doelpunt van Emam afgekeurd wordt wegens buitenspel, onterecht blijkt achteraf.

Na rust krijgen beide ploegen kansen. Zo schiet Knopper twee keer net naast. Ajax had zondag goede zaken kunnen doen. PSV verloor zaterdag in eigen huis met 1-0 van Heerenveen. Nu sluiten de Amsterdammers de eerste seizoenhelft af met een derde plaats, een punt achter de Friezen en twee punten achter op koploper PSV.

Een tactische wissel van Wouters heeft het gewenste effect. In de eindfase krijgt Ajax het betere van het spel nadat een extra aanvaller is ingezet. Verlaat verliet het veld voor Hose, die naast Machlas kwam te spelen. Even daarvoor had Wamberto al Laudrup vervangen.

Tien minuten voor tijd beloonde de naar doelpunten snakkende Machlas het geduld van zijn trainer. Met een magistrale treffer maakte de Griek zondag het verschil. Van een afstand van 20 meter schoot hij keihard in de rechterbovenhoek, doelman Olyslager kansloos achterlatend.

De Griek deelde zijn vreugde met Wouters op de bank, voor wie de winterstop komt als een welkome onderbreking. Pas in januari kan de Ajax-trainer weer rekenen op de geblesseerde Witschge, Vierklau, Dani en Arveladze. Wouters zei na afloop rekening te houden tussentijdse versterkingen, voor centraal en rechts in de defensie. 'Ik wil er wel spelers bij, maar het moeten absolute versterkingen zijn.'

Bij wijze van experiment was De Graafschap - Ajax live te volgen op de Ajax-website. De ontwikkelingen werden van minuut tot minuut gevolgd via een tekstverslag.

De Graafschap - Ajax 1-1 (1-0) 1-0 Tumba 12' 1-1 Machlas 80' De Graafschap Olyslager, Nok, Vreman, Tchangai, Fränkel, Silooy, Meerdink, Lindenbergh (71' Turpijn), Viscaal (82' Vissainen), Tumba, Emam. Ajax Grim, Kanu, Verlaat (72' Hose), Winter, Chivu, Nieuwenburg, Knopper, O'Brien, Machlas, Gronkjær Laudrup (64' Wamberto). Kaarten Viscaal(geel). Arbitrage Wegereef, Theelen, Verwoordt, Van Hulten.