Menu
Machtig Ajax werkt aan doelsaldo

Machtig Ajax werkt aan doelsaldo

Ajax was vrijwel direct op stoom in het thuistreffen met Heracles Almelo. Toch werd de karrenvracht aan kansen vooral pas na rust vertaald in doelpunten. De afgetekende 6-0 overwinning was het logische gevolg. Kolbeinn Sigthórsson belichaamde de toegift op een schitterende middag.

De titelconcurrenten PSV, FC Twente, Feyenoord en sc Heerenveen kwamen zaterdag al in actie en lieten geen punten liggen. Aan Ajax (en later op de zondagmiddag ook AZ) de taak om ook hun competitieverplichting om te zetten in een overwinning. Voor het gehoopte, optimale resultaat liet Frank de Boer Theo Janssen terugkeren in zijn basiselftal. De routinier was afgelopen week nog geschorst in de competitietopper tegen PSV. Lorenzo Ebecilio en Aras Özbiliz waren de startende links- en rechtsbuiten.

Ismaïl Aissati speelde een cruciale rol in die topper, maar de linksbuiten ontbrak zondag wegens een keelontsteking. Het afhaken van de linkspoot maakte de weg vrij voor Sigthórsson. De IJslander maakte in het thuisduel met Heracles verrassend, maar ook door nood gedwongen, zijn rentree in de wedstrijdselectie van De Boer.

Het was een voetbalmiddag lang eenrichtingverkeer richting het Almelose doel van Remko Pasveer. Dat Ajax - dat in plaats van AEGON eenmalig aantrad met Fonds Gehandicaptensport op het shirt - het eerste halfuur ‘slechts’ een keer scoorde was gezien de kansenregen een wonder. Aan de openingstreffer van Janssen ging minstens een handvol zeer royale Ajax-kansen vooraf. Vooral de eerste helft haperden Ajacieden in de afronding of was de laatste pass net niet goed.

Het laatste was het geval in de beginfase toen spits Siem de Jong de bal achter in plaats van richting zijn meegelopen en vogelvrije linksback Daley Blind speelde. Een schot voorlangs van Christian Eriksen illustreerde de soms gebrekkige scherpte in de afronding. Dat bekerfinalist Heracles met Pasveer beschikt over een degelijke doelman bewees de oud-keeper van Jong Oranje onder meer met een katachtige reflex op een kopbal van Toby Alderweireld.

Kolbeinn Sigthórsson maakte zijn rentree én scoorde tegen Heracles. Kolbeinn Sigthórsson maakte zijn rentree én scoorde tegen Heracles.

De intikker van Janssen (na voorbereidend werk van Ebecilio en Jan Vertonghen) leverde de Amsterdammers dus ‘pas’ na 25 minuten een verdiende voorsprong op. Het lukte Heracles slechts sporadisch om door te dringen tot Kenneth Vermeer. De Ajax-goalie bewees ook bij zeldzaam ingrijpen geconcentreerd te zijn. Özbiliz beleefde overigens een minder gelukkige middag. De aanvaller haakte al na een dik halfuur af met een scheenblessure. Vleugelflitser Jody Lukoki was zijn vervanger.

,,In de eerste helft ontbrak het ons aan het laatste zetje. Uiteindelijk hadden we vandaag meer goals kunnen maken,’’ keek Frank de Boer terug. ,,Maar vooraf had ik natuurlijk voor deze 6-0 getekend.’’

Direct na rust waren de Ajacieden een stuk slagvaardiger. Net als in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag en thuis tegen PSV sloeg Ajax binnen het uur genadeloos toe. De Heraclieden, die in de ArenA blijkbaar al met het hoofd bij de bekerfinale waren, werden in dat tijdbestek zelfs getrakteerd op twee treffers van Mokumse makelij. Drie minuten na de pauze kopte Ebecilio raak, nadat een inzet van De Jong eerder was gekeerd door Pasveer: 2-0. Vijf minuten later was de keeper volmaakt kansloos op een van richting veranderd schot van Eriksen: 3-0.

Weer tien minuten verderop in de eenzijdige krachtmeting liet Vurnon Anita van zich spreken. De ‘kleine grote man’ in de ploeg van De Boer rondde een combinatie met De Jong loepzuiver af. De controlerende middenvelder tekende ermee voor Ajax’ vierde treffer van de middag.

Is het toeval dat de Amsterdammers met Anita als controleur al acht duels op rij wonnen? De multifunctionele kilometervreter kan natuurlijk weinig zonder zijn ploeggenoten, maar opvallend is de rol van de stabiele factor wel. Anita ontpopte zich tegen de Almeloërs tot zijn wissel (voor Eyong Enoh) tot uitblinker. En dat was niet voor het eerst dit seizoen. Wie weet heeft De Boer met zijn keuze voor Anita als verdedigende middenvelder wel dé meesterzet gezet voor een nieuwe landstitel…

,,Dit was een van onze betere wedstrijden. Qua uitslag was het misschien wel de beste wedstrijd,’’ vervolgde De Boer. ,,Ik heb het Ajax gezien dat ik heel graag wil zien. We hebben de tegenstander negentig minuten onder druk gezet. Met ons positiespel zijn veel kansen gecreëerd. Daar komt het publiek voor en het is wat wij ook nastreven.’’

De 5-0 van Siem de Jong promoveerde de thuiswedstrijd definitief tot een walk-over. Op aangeven van Eriksen kon De Jong in volle vaart aannemen met links en direct afronden met rechts. De Boer: ,,Ik heb inzet en beleving gezien; dat was heel lastig voor Heracles. Zij maakten fouten door onze agressie. Maar we zijn er nog niet. Dit, deze kwaliteit en beleving, moeten we nu elke keer laten zien. Onze grootste valkuil is dat we denken dat het vanzelf komt.’’

Invaller Sigthórsson nam de laatste twee ‘applausmomenten’ voor zijn rekening. Eerst ontving de IJslander een staande ovatie van een deel van het Ajax-publiek toen hij in de 78ste minuut zijn rentree mocht maken. In de slotminuten kon de spits simpel binnentikken na een balletje breed van Janssen. De terugkeer én de treffer van Sigthórsson waren zondagmiddag de slagroom op de toch al goed gevulde Ajax-taart.

* Door het gelijkspel van AZ bij Vitesse (een duel dat om 16:30 uur begon) werd Ajax, vroeg op de zondagavond de nieuwe koploper in de Eredivisie. Zes rondes voor het einde van de competitie liggen de Ajacieden op koers om hun landstitel mogelijk te prolongeren.

Houd Ajax TV in de gaten voor de samenvatting van Ajax - Heracles Almelo en de reacties na afloop van Frank de Boer, Theo Janssen, Daley Blind en Kolbeinn Sigthórsson.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

De B1 van Ajax Cape Town was ook aanwezig in de ArenA. Foto: Louis van de Vuurst De B1 van Ajax Cape Town was ook aanwezig in de ArenA. Foto: Louis van de Vuurst
Jan Vertonghen houdt Willie Overtoom van de bal. Jan Vertonghen houdt Willie Overtoom van de bal.
Theo Janssen tikt beheerst de 1-0 binnen. Theo Janssen tikt beheerst de 1-0 binnen.
Ajax' hoofdsponsor AEGON stond zijn plek op het Ajax-shirt eenmalig af aan Fonds Gehandicaptensport. Ajax' hoofdsponsor AEGON stond zijn plek op het Ajax-shirt eenmalig af aan Fonds Gehandicaptensport.
Christian Eriksen maakte in de 53e minuut de 3-0. Christian Eriksen maakte in de 53e minuut de 3-0.
In de tweede helft ging Kolbeinn Sigthórsson onder een daverend applaus warmlopen. In de tweede helft ging Kolbeinn Sigthórsson onder een daverend applaus warmlopen.
Aras Özbiliz verliet geblesseerd het veld. De speler heeft last van zijn schenen. Aras Özbiliz verliet geblesseerd het veld. De speler heeft last van zijn schenen.
Jody Lukoki was de vervanger van Özbiliz. Jody Lukoki was de vervanger van Özbiliz.
Heracles kreeg slechts enkele kansen. Tot scoren kwamen de gasten niet. Heracles kreeg slechts enkele kansen. Tot scoren kwamen de gasten niet.
Lorenzo Ebecilio probeert de bal voorbij Darl Douglas te krijgen. Lorenzo Ebecilio probeert de bal voorbij Darl Douglas te krijgen.
De A1 liep een ereronde in de rust. Zij kregen een groot applaus voor hun prestaties in de NextGen Series. De A1 liep een ereronde in de rust. Zij kregen een groot applaus voor hun prestaties in de NextGen Series.
Ook A1-doelman Mickey van der Hart zette zich in de rust tijdens de Fun Games in voor Fonds Gehandicaptensport. Ook A1-doelman Mickey van der Hart zette zich in de rust tijdens de Fun Games in voor Fonds Gehandicaptensport.
Siem de Jong passeerde Remko Pasveer een kwartier voor tijd: 5-0. Siem de Jong passeerde Remko Pasveer een kwartier voor tijd: 5-0.
Na maandenlang blessureleed maakte Sigthórsson in de 78e minuut zijn rentree. Na maandenlang blessureleed maakte Sigthórsson in de 78e minuut zijn rentree.
De spits scoorde tien minuten na zijn invalbeurt de laatste Ajax-treffer van de middag. De spits scoorde tien minuten na zijn invalbeurt de laatste Ajax-treffer van de middag.
De Ajacieden bedanken het publiek, dat gedurende de hele wedstrijd het team steunde. De nieuwe koploper Ajax wacht nog zes finales, waarbij de steun van de Ajax-supporters opnieuw van groot belang zal zijn! De Ajacieden bedanken het publiek, dat gedurende de hele wedstrijd het team steunde. De nieuwe koploper Ajax wacht nog zes finales, waarbij de steun van de Ajax-supporters opnieuw van groot belang zal zijn!