Menu
Maduro baalt van povere grasmat

Maduro baalt van povere grasmat

Na de training in de Toyota Arena werpt Hedwiges Maduro een laatste blik over de bijna verlaten mat. De middenvelder trekt even later een teleurstellende conclusie. Mooi en goed voetballen blijkt lastig op de Praagse weide.

De povere grasmat is op het oog ongeschikt voor flitsend Ajax-spel. ,,Het veld is op sommige plaatsen oneffen en glad’’, vertelt Maduro, direct na de avondtraining in Praag. ,,Op sommige plaatsen glijd je zo uit. Daar moet je echt voor uitkijken. We zullen extra geconcentreerd moeten zijn om een goede prestatie te kunnen leveren.’’
De avondsessie zit erop. Na het weerzien met het Praagse stadion druppelen de Ajacieden langzaam de catacomben binnen. Het handjevol handtekeningenjagers achter het hekwerk ziet alle geduld uitbetaald in krabbels. Vooral Klaas Jan Huntelaar probeert zoveel mogelijk supporters van dienst te zijn met zijn signatuur. Ajax en Sparta Praag stonden afgelopen seizoen ook tegenover elkaar. De dag waarop de Amsterdammers hun bezoek aan de Tsjechische hoofdstad besloten met een gelijkspel (1-1) speelde de spits nog bij sc Heerenveen. De voetbalwereld is een (soms) in hoog tempo veranderende wereld.

Op de verder verlaten grasmat oefent Klaas Jan Huntelaar nog op afronden. Op de verder verlaten grasmat oefent Klaas Jan Huntelaar nog op afronden.

Maduro was afgelopen voetbaljaar wel negentig minuten van de partij tegen Sparta Praag. ,,Wat ik me van die wedstrijd herinner?’’, vraagt Maduro. De middenvelder toont een bedenkelijke blik. ,,We waren hier in Praag veel beter, kregen veel kansen, maar speelden op de valreep nog net gelijk. Zij maakten een wondergoal. De bal verdween zo in de kruising. Ik vond Sparta Praag toen een luizenploeg. Een echte counterploeg.’’ Wesley Sneijder voorkwam op de valreep een fikse deceptie voor de ploeg van toenmalig trainer Danny Blind. Vlak voor tijd schoot de middenvelder zijn ploeg naast de gastheren. Ajax slaagde er in 2005 niet in een fatsoenlijke vuist te maken tegen de Tsjechen.

Henk ten Cate doceert tijdens de training in Praag. Henk ten Cate doceert tijdens de training in Praag.

Een jaar later hebben de Amsterdammers met Jaap Stam en Gabri overduidelijk aan kracht en routine gewonnen. Het actuele Ajax moet nu wel in staat worden geacht zich met enige flair en overtuiging langs de lastige Spartanen te knokken. Vindt ook Maduro. ,,Vergeleken met vorig seizoen hebben we meer ervaring in de ploeg. We zijn sterker geworden. Een speler als Jaap laat niemand verslappen. Hij houdt de boel wakker. Dat gebeurt soms op heel simpele wijze. Bijvoorbeeld door te refereren aan een tussenstand. Stam pept iedereen altijd weer op. Dat kan donderdag belangrijk zijn. Vooral omdat we moeten winnen. Met een zege bereiken we de volgende ronde in de UEFA Cup.’’