Menu
Maduro bezorgt Jong Oranje zege

Maduro bezorgt Jong Oranje zege

Jong Oranje is het Europees kampioenschap in eigen land begonnen met een overwinning op Israël. Hedwiges Maduro maakte in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen na tien minuten de enige treffer van de wedstrijd.

Maduro, spelend als controlerende middenvelder, lette vroeg in de wedstrijd goed op bij een vrije trap van Royston Drenthe. De bal vloog vanaf de rechterkant over alles en iedereen heen en belandde bij de Ajacied, die bij de tweede paal behendig binnentikte. Na de openingstreffer zakte Jong Oranje iets in. Ryan Babel was in de 38ste minuut nog wel dicht bij de 2-0, maar de spits wipte de bal van dichtbij over een leeg doel. ,,Ik schrok een beetje toen ik die bal ineens voor mijn voeten kreeg", verklaarde hij na afloop. ,,Ik had verwacht dat er nog een tegenstander tussen zou zitten."
Vlak voor rust kreeg de ploeg van bondscoach Foppe de Haan nog een kleine domper te verwerken. Ismaïl Aissati werd geblesseerd naar de kant gehaald.

Na rust speelde Oranje met meer flair. Ook Babel liet zich meer zien tijdens de tweede 45 minuten. Hij zette diverse mooie combinaties op (één hele mooie met Maduro in de 55ste minuut) maar miste een beetje geluk in de afwerking. Oud-Ajacied Daniël de Ridder zorgde als invaller in het slotkwartier nog voor het nodige gevaar voor het Israëlische doel. Dat gold ook voor verdediger Drenthe, maar een tweede treffer was Jong Oranje niet meer gegund.

De sterk spelende Maduro was tevreden met de 1-0 overwinning. ,,Het was geen superduel, maar het is mooi dat we gewonnen hebben", zei hij. ,,Bij een volgende zege zijn de Olympische Spelen heel dichtbij." Hij denkt wel dat het spel van Jong Oranje beter kan. ,,Het is duidelijk dat we nog moeten groeien in het toernooi. En we waren ook wel een beetje gespannen vandaag."

Titelverdediger Nederland speelt woensdag in Groningen tegen Portugal. ,,Ik denk dat we dan meer ruimte gaan krijgen", aldus Maduro. ,,Portugal wil net als Nederland zelf het spel maken. Israël is een ploeg die zich de hele tijd ingraaft. Dat is voor ons veel lastiger te bespelen."

Portugal begon het toernooi in de Euroborg met een 0-0 gelijkspel tegen België. Bij de Rode Duivels, die het beste van het spel hadden, speelden Thomas Vermaelen (vooraf nog een twijfelgeval vanwege een blessure) en Jan Vertonghen de hele wedstrijd. Tom de Mul kwam een kwartier voor tijd het veld in bij de Belgen. Dankzij de puntendeling in Groningen staat Jong Oranje na één wedstrijd bovenaan in poule A.

Opstelling Jong Oranje: Boy Waterman; Gianni Zuiverloon, Ryan Donk, Ron Vlaar, Royston Drenthe; Julian Jenner (75. Daniël de Ridder), Hedwiges Maduro, Haris Medunjanin (66. Calvin Jong-A-Pin), Ismaïl Aissati (43. Otman Bakkal); Ryan Babel, Maceo Rigters.

FOTO'S PRO SHOTS