Menu

Maduro: 'Droomdebuutje, hè?'

Zijn debuut voor Ajax 1 tegen AJ Auxerre wil Hedwiges Maduro eigenlijk niet als zodanig bestempelen. ,,Ik had nog geen drie stappen in het veld gezet of de 3-1 lag er al in. En dat terwijl ik erin kwam om de 2-1 te verdedigen'', analyseert Maduro na de training op maandagochtend. Liever kijkt de verdediger terug op de wedstrijd tegen Roda JC. In Kerkrade mocht hij voor het eerst in zijn carrière in de basis beginnen.

,,Ik voelde het afgelopen zaterdag op de afsluitende training al een beetje aan. Krol deelde me in bij de basispartij met hesjes. Vanaf toen ben ik erin gaan geloven, maar zeker wist ik het pas bij de wedstrijdbespreking. Toen was het officieel en dan gaat er wel wat door je heen, hoor”, vertelt een glunderende Maduro.

Zijn basisplaats tegen Roda JC kwam sneller dan verwacht. In juni 2004 tekende hij zijn eerste officiële contract bij Ajax. Enkele weken daarvoor was hij op het trainingscomplex de Toekomst toen al uitgeroepen tot 'Talent van het Jaar'. Op zijn veertiende kwam Hedwiges Maduro naar Ajax. Daarvoor speelde de 19-jarige voetballer, geboren in Almere, bij Waterwijk en Omniworld. Bij de Amsterdamse club speelde hij tijdens zijn eerste seizoen in de C1 en de B2. ,,Ik heb gespeeld als rechtshalf, een paar keer op 'nummer 10', maar hoe verder ik kwam in de jeugd, hoe meer ik qua positie terugzakte'', vertelde Maduro. ,,Nu speel ik als verdedigende middenvelder, de positie die mij ook het beste ligt.''

Op die positie mocht hij ook in Kerkrade beginnen. En dat was gezien de omstandigheden geen makkelijke klus. ,,Ik was niet zo zenuwachtig als ik had gedacht. Dat kwam ook doordat de groep best ontspannen was. Daardoor kon ik makkelijk in mijn spel komen. Ik vond dat het best goed ging en we pakten drie punten. Na afloop kreeg ik ook complimenten van Krol. Dat was fantastisch. Je kunt gerust spreken van een droomdebuutje, hè?”