Menu
Maduro en Babel: 'Hartstikke blij'

Maduro en Babel: 'Hartstikke blij'

Hedwiges Maduro en Ryan Babel reageerden een week geleden al blij verrast op het nieuws dat ze beide waren voorgeselecteerd voor Oranje. Nu de definitieve selectie vrijdagmiddag bekend werd, zal die lach voorlopig niet van het gelaat van beide Ajacieden verdwijnen.

Hedwiges Maduro vernam het nieuws van de teletekstpagina's na de training vrijdagochtend. ,,Het gaat wel heel snel nu", vertelde Maduro de aanwezige pers. De Ajacied denkt dat de keuze van Marco van Basten om de middenvelder in de selectie op te nemen, is beïnvloed door het feit dat de bondscoach de speler al vanuit de Ajax-jeugd kent. ,,Ik heb pas drie wedstrijden voor Ajax 1 gespeeld, dus het zal een rol hebben gespeeld dat we elkaar kennen. Ik snap echter wel dat er commotie zal ontstaan door deze selectie. Er zijn immers spelers die meer ervaring hebben dan ik. Maar het is de keuze van de trainer. Hij moet een team bouwen en daarbij zal hij vast een plaatje in zijn hoofd hebben. Dan kun je beter spelers langzaam laten instromen dan ze er op het laatste moment nog bij halen. Ik hoef niet per se meteen te spelen, ik kan nu heel veel leren van de andere spelers. Op mijn positie spelen bijvoorbeeld Van Bommel en Cocu. Zij hebben íets meer ervaring dan ik", zei Maduro met een knipoog. ,,Dus ik ga veel naar de andere spelers kijken, al hoop ik natuurlijk wel op speelminuten."

Ook voor Ryan Babel kwam de uitverkiezing als een prettige verrassing. ,,Ik ben verbaasd, maar wel hartstikke blij", zei de spits glunderend. Babel had nog geen contact gehad met de bondscoach, maar heeft een vermoeden dat hij voor de positie van linkerspits is geselecteerd. ,,Van Basten heeft me wel eens gezegd dat als Arjen Robben niet honderd procent fit zou zijn, ik meer kans zou hebben als linksbuiten. Dus ik vermoed dat ik eerder voor de linkerkant dan voor de spits ben gehaald." Ook Babel hoopt veel te kunnen leren van de andere internationals. ,,Ik ga kijken hoe de andere spelers dingen in het veld oppikken, hoe ze reageren in bepaalde situaties. Ik denk dat ik daar nog heel wat van kan leren. Ik denk dat Marco van Basten ons heeft beloond voor de goede prestaties bij Ajax, nu moeten we het nog laten zien in Oranje."

Marco van Basten reageerde als volgt tegenover het ANP: ,,Ik begrijp dat Babel en Maduro ook nog niet lang bij Ajax spelen, maar ik heb wel vertrouwen in ze. Babel zie ik nu vooral als alternatief voor Robben op de positie van linksbuiten. We hebben nu eenmaal niet zoveel goede linksbuitens. Maduro moet zich voorlopig richten op de positie van controlerende middenvelder. Dat kan hij goed. Net als Landzaat en van Bommel overigens. Ik snap dat sommige keuzes misschien veel discussie losmaken, maar ik kreeg onlangs nog een stukje van een journalist onder ogen. Die man dacht dat ik helemaal gek was geworden toen ik Bouhlarouz, Mathijsen en Kromkamp had opgeroepen. Dat heeft toch ook niet zo slecht uitgepakt?''

Ryan Babel kan zich, net als Maduro, eventuele kritiek op hun uitverkiezing wel voorstellen. ,,Maar ik voel daar geen extra druk door hoor", verklaarde de aanvaller.

,,Wij kunnen er tenslotte ook niets aan doen dat we in de selectie zitten. Ik denk dat we het vooral als leermoment moeten zien. Ik ga nu wel genieten, maar niet lang, want zondag wacht eerst PSV, daar ben ik nu meer mee bezig", aldus Maduro.