Menu
Maduro en Emanuelson scoren voor Oranje onder 20

Maduro en Emanuelson scoren voor Oranje onder 20

Urby Emanuelson stond voor het eerst in de basis bij Oranje tijdens het WK onder 20 en hij betaalde het vertrouwen in klinkende munt uit. Nadat Hedwiges Maduro uit zijn hoekschop Oranje naar een 1-0 voorsprong had gekopt tegen Australië, schoot hij de bevrijdende 2-0 binnen. Uiteindelijk won Oranje met 3-0 en plaatste het zich als groepswinnaar voor de achtste finales.

Met vier Ajacieden (Vermeer, Emanuelson, Babel en Maduro) en twee oud-Ajacieden (Tiendalli en Owusu) in de basis had het Nederlands elftal weinig te duchten van Australië. Zo fraai als zaterdag tegen Japan was het tweede optreden van Oranje echter niet. Owusu-Abeyie verwende de bijna 20.000 toeschouwers weliswaar met enkele fraaie dribbels. Gehinderd door zijn vele bewakers speelde hij echter minder dominant dan vier dagen eerder.

Het was Maduro die Oranje na twintig minuten verdiend naar een voorsprong kopte. De Ajacied maakte de openingstreffer na een goede hoekschop van Emanuelson, de vervanger van de geblesseerde Afellay. De aangever van het eerste doelpunt zorgde in de 46ste minuut na goed voorbereidend werk van Owusu-Abeyie voor de 2-0. Met een fantastisch schot bepaalde Kruys in de 74ste minuut de eindstand op 3-0. Met een assist voor de eerste treffer en het tweede doelpunt mocht Emanuelson met een tevreden gevoel terugkijken op zijn eerste WK-optreden in de basisformatie.

Ongeacht de uitslag van het laatste groepsduel zaterdag tegen Benin stuit Oranje komende woensdag op de nummer drie in de eindrangschikking van groep C, D en E. De kans is groot dat het Nederlands elftal pas volgende week op de Doetinchemse Vijverberg leert waar het tijdens het toernooi ongeveer staat. Niet onwaarschijnlijk is namelijk dat de nummer drie van een andere groep in de achtste finales meer tegenstand biedt dan de opponenten van Oranje in de voorronde.

Kerkrade. WK. Groep A, tweede wedstrijd.
Australië - Nederland 0-3 (0-1). 20. Maduro 0-1, 46. Emanuelson 0-2, 74. Kruys 0-3. Scheidsrechter: Kwon (ZKo). Toeschouwers: 19.500. Gele kaart: Milligan (Aus).

Australië: Federici; Milligan, Timpano, Downes en McClenahan, Dilevski (51. Zadkovitsj), Sarkies (61. Lucas), Musialik en La Vince; Celeski (51. Tadrosse) en Ward.
Nederland: Vermeer; Tiendalli, Vlaar, Van der Strijk en Drost; Kruys, Maduro en Emanuelson (77. Medunjanin); Owusu-Abeyie, Babel (72. Rajcomar) en John (46. Vincken).

Bron: ajax.nl en anp
Foto: Proshots/Stanley Gontha