Menu
Maduro en Lobont beslissend in hectisch Nijmegen

Maduro en Lobont beslissend in hectisch Nijmegen

Dat het moeilijk zou worden tegen NEC voorspelde interim-trainer Ruud Krol twee dagen voor de wedstrijd al. Dat hij zo gelijk zou krijgen, betreurde hij achteraf. Maar uiteindelijk mocht hij na een hectische middag zijn handen dichtknijpen met de 0-1 zege.

De grootste gebeurtenis vond halverwege de tweede helft plaats. Maarten Stekelenburg raakte geblesseerd en werd vervangen. Stekelenburg was alweer de derde eerste keeper van het seizoen die geblesseerd moest afhaken. Nadat Bogdan Lobont zelf in oktober 2004 tegen PSV aan zijn knie geblesseerd raakte op het moment dat hij eerste keeper was, volgde Hans Vonk enige weken geleden. En nu dus Stekelenburg weer.

Het werd sowieso de wedstrijd van de keepers. In de eerste helft redde Maarten Stekelenburg tot twee keer toe uitstekend op inzetten van Romano Denneboom. Ajax zelf was vooral via Hatem Trabelsi gevaarlijk geweest en Dennis Gentenaar hoefde ook eigenlijk alleen op een venijnig schot van de Tunesiër handelend op te treden.

In de tweede helft moest de doelman van NEC vaker aan de bak. Al in de 52ste minuut was de uitdaging groot toen Ajax van de Belgische scheidsrechter VandeVelde een strafschop kreeg. Hatem Trabelsi was in volle vaart geblokkeerd en VandeVelde wees naar de stip.

Wesley Sneijder stapte naar voren. Afgelopen donderdag op de training zag hij zijn inzet van elf meter nog gekeerd door Bogdan Lobont en ook nu zag Gentenaar waar de Ajacied schoot en weerde de bal. Maxwell schoot echter opnieuw binnen en weer kaatste de bal terug het veld in. Daar stond Hedwiges Maduro op de juiste plaats en hij schoof de openingstreffer binnen, 0-1. ,,Ik dacht nog dat er weinig spelers op de zestien meter stonden”, verklaarde Maduro na afloop. ,,Ik deed toen maar een paar stappen naar voren zodat ik daar kwam te staan, want je moet er altijd vanuit gaan dat de keeper die bal stopt. Maxwell nam de linkerkant voor zijn rekening. Dan hoop je dat de bal terugkomt. Dat gebeurde en ik dacht meteen dat deze goal misschien wel de beslissing was.”

Uiteindelijk was dat het geval, maar dat was evenzeer de verdienste van invaller Bogdan Lobont. In de 68ste minuut was Maarten Stekelenburg geblesseerd geraakt en hij was volgens Ruud Krol even buiten bewustzijn geraakt op het veld. Lobont viel in en zag zeven minuten later Rob Wielaert tegenover hem staan om aan te leggen voor een strafschop. De keeper anticipeerde uitstekend en ranselde de bal uit de goal. Na die redding voerde NEC de druk op, maar Ajax bleef op de been. ,,We hadden het geluk aan onze zijde”, gaf Krol op de persconferentie ruiterlijk toe. ,,We hebben geen goede wedstrijd gespeeld en niet laten zien wat we kunnen.”


Naar het fotoverslag NEC - Ajax >>