Menu
Maduro: Nog is de koek niet op

Maduro: Nog is de koek niet op

Het was een seizoen waarin zijn carrière in een onvoorziene stroomversnelling terecht kwam: hij brak door in Ajax 1 en werd niet veel later tot verbazing van velen door bondscoach Marco van Basten bij het Nederlands elftal gehaald. En nog is de koek niet op voor Hedwiges Maduro: op 2 juli hoopt hij het jaar in stijl af te sluiten, als wereldkampioen. ,,Veel jongens zijn al op vakantie, maar ik denk dat de meesten zo met mij zouden willen ruilen."

Direct nadat hij met het 'grote' Oranje terugkeerde van de interland tegen Finland, diende Maduro zich te melden in het trainingskamp van 'onder 20' in Oisterwijk. Het is tekenend voor zijn seizoen, waarin de middenvelder weinig tot geen rust werd gegund. Zelf ervaart hij dat niet als een probleem. ,,Het maakt niets uit, zolang je goed omgaat met je lichaam. Als je een klein pijntje voelt, moet je er niet mee doorlopen, maar het meteen laten behandelen. Daar voorkom je een hoop ellende mee."

De sfeer in het Nederlandse kamp is ontspannen, vertelt Maduro. ,,Het scheelt dat we de eerste wedstrijd hebben gewonnen. We hebben tegen Japan al bewezen wat we kunnen en staan er nu heel goed voor. De druk is er nu een beetje vanaf."

Toch ziet de Ajacied nog voldoende ruimte voor verbetering. ,,We kwamen tegen Japan toch nog onder druk te staan, omdat zij in de tweede helft alles-of-niets gingen spelen. Onze linies kwamen veel te ver uit elkaar te liggen. Toen zag je ook dat de jongens voorin minder scherp waren, het lukte ze niet meer om de bal vast te houden."

De tegentreffer van Sota Hirayama was een logisch gevolg. Maduro liep nog wel mee met de Japanner, maar kon niet voorkomen dat die via de grond raak kopte. ,,Daaraan kon je zien dat we nog niet op elkaar ingespeeld waren. We stonden helemaal verkeerd toen die vrije trap werd genomen. Daarom hebben we de afgelopen dagen ook heel gericht getraind, onder andere op standaardsituaties en het terugschakelen bij balverlies."

De dagen in hotel De Rosep in Oisterwijk verlopen voor Maduro en de andere Ajacieden Kenneth Vermeer, Urby Emanuelson en Ryan Babel volgens een vast stramien van trainen, eten en rusten. ,,We hangen veel rond bij elkaar op de kamer, maar gelukkig gaat de tijd best wel snel."

Via de televisie probeert hij de verrichtingen van de andere WK-deelnemers te volgen, zo goed en zo kwaad als dat gaat. Tot dusver is hij vooral onder de indruk van aanvallers: de Argentijn Lionel Messi van FC Barcelona, de Nigeriaan Okoronkwo en het Colombiaanse spitsenkoppel Renteria-Rodallega. Van de komende tegenstanders (Australië en Benin) weet Maduro niet veel. ,,We krijgen de beelden nog wel te zien, maar ik heb al gehoord dat die twee ploegen heel fysiek spelen. Maar dat maakt eigenlijk niet zo veel uit. Wij proberen altijd van onze eigen kracht uit te gaan."

Mocht dat genoeg zijn om de finale te halen, dan speelt Hedwiges Maduro op zaterdag 2 juli zijn laatste wedstrijd van een lang, intensief seizoen. Twee dagen later begint Ajax al weer met de voorbereidingen op het nieuwe voetbaljaar, maar dat zal dan nog zonder Maduro zijn. ,,Ik heb sowieso tweeënhalve week vakantie na het WK. Maar ik kan nu natuurlijk nog niets boeken, omdat ik niet weet wanneer we klaar zijn met het toernooi. Het zal wel een last minute worden."