Menu
Maduro valt in bij winnend maar matig Oranje

Maduro valt in bij winnend maar matig Oranje

Marco van Basten wilde woensdagavond tijdens het oefenduel met Ecuador graag zien wie hij mee naar het WK moest nemen. De bondscoach zag tijdens het gewonnen duel (1-0) echter vooral welke internationals voorlopig nog niet het vereiste topniveau halen. Urby Emanuelson kwam niet in actie. Hedwiges Maduro speelde de tweede helft.

Oranje presteerde tijdens het eerste oefenduel op weg naar het WK in de eerste helft ver ondermaats en na rust tegenvallend. In een halfvolle Amsterdam ArenA kon de formatie geen moment duidelijk maken hoe het in juni tegenstanders als Argentinië, Ivoorkust en Servië en Montenegro moeilijk kan maken.
Als excuus voor het slechte optreden mocht Van Basten een lijstje met afwezigen opvoeren. De bondscoach kon niet over de geblesseerde oud-Ajacied Van der Vaart, Sneijder, Van Persie, Ooijer, Boulahrouz en Castelen beschikken. Van Nistelrooy viel op de dag van de wedstrijd met buikgriep af.
Van Basten wilde tijdens het duel met Ecuador ook graag experimenteren. De bondscoach moet op 15 mei zijn 23 spelers voor het WK bekend maken. De eerstvolgende interland staat pas gepland voor 27 mei wanneer Kameroen de tegenstander is.
Van Basten gunde Jaliens en Meerdink een basisplaats. Beide spelers van AZ debuteerden in het Nederlands elftal. Boateng en Van Bommel mochten de bondscoach op het middenveld overtuigen. Overige basisspelers als Van der Sar, Opdam, Mathijsen, Van Bronckhorst, Cocu, Robben en Kuyt vormen al een tijdje de harde kern van Oranje.

Zij zijn, mits ze vormbehoud tonen, zeker van een plaatsje in het keurkorps van Van Basten op het WK. De bondscoach verklaarde vlak voor de vriendschappelijke interland tegen Ecuador niet voor niets dat hij over een groep van zo'n vijftien spelers geen
twijfels meer heeft.
Van Basten doelde waarschijnlijk ook op de tegen Ecuador ontbrekende Van Nistelrooy, Van der Vaart, Sneijder, Boulahrouz en Van Persie. Maduro, in de tweede helft ingevallen, en Landzaat horen de laatste anderhalf jaar ook tot de vaste groep van het Nederlands elftal dat met drie doelmannen naar Duitsland vertrekt.
Zo'n zeven plaatsen in de WK-selectie van Oranje zijn dus nog te vergeven. Na afwezigheid van acht maanden speelde Van Bommel tegen Ecuador een degelijke wedstrijd. De middenvelder van Barcelona voetbalde overeenkomstig de opdracht van de bondscoach in dienst van de aanvallers en deed geen gekke dingen.
Rechtsback Jaliens bleef ook redelijk overeind. Basisspelers Meerdink, bij AZ vaak reservespeler, en Boateng grepen hun kans niet. De laatstgenoemde middenvelder van Middlesbrough moest even na rust plaatsmaken voor Hofs, de derde debutant van de avond. Net als Boateng kon ook de middenvelder van Feyenoord niet waarmaken
waarom hij volgens Van Basten op dit moment een betere international is dan de niet opgeroepen Davids en Seedorf.

Oranje, dat de wedstrijd zonder Ajacieden begon, won het duel met Ecuador wel. Na een bedroevend slechte eerste helft beleefde de ploeg na rust even een opleving. Kuijt profiteerde in die periode met een doelpunt in de 49ste minuut. Na die treffer zag bondscoach Van Basten net als de teleurgestelde supporters vooral weer hoe het
niet moest. Dat zal de oud-international ongetwijfeld niet vergeten wanneer hij op 15 mei zijn definitieve lijst met 23 spelers moet inleveren.

Bron: ANP

Amsterdam. Oefenwedstrijd.

Nederland - Ecuador 1-0 (0-0). 49. Kuyt 1-0. Scheidsrechter: Benquerenca (Por). Toeschouwers: 35.000.

Nederland: Van der Sar; Jaliens, Mathijsen, Opdam en Van Bronckhorst; Van Bommel, Boateng (61. Hofs) en Cocu (46. Maduro); Meerdink, Kuyt en Robben.

Ecuador: Mora; De la Cruz, Hurtado (73. Guagua), Espinoza en Reasco; Mendez, Ayovi (83. Calderon), Urrutia en Valencia (68. Castillo); Benitez (46. Lara) en Tenorio (68. Borja).