Menu
Maduro zeer gedreven voor EK-finale

Maduro zeer gedreven voor EK-finale

,,We moeten die beker winnen", stelt Hedwiges Maduro gedreven vast. Het zou alsnog een smet op een goed EK zijn als Jong Servië in de finale met de eer gaat strijken. Grote kans dat de Ajacied zaterdag ook nog de aanvoerder is van Oranje onder 21.

Op de dag na de zinderende halve finale tegen Jong Engeland ziet Maduro er ontspannen en uitgerust uit. Toch heeft hij een niet al te lange nacht gehad. ,,Ik kon moeilijk in slaap komen. Er zat nog heel veel adrenaline in mijn lijf. Met mijn kamergenoot Ron Vlaar hebben we de wedstrijd nog nabesproken."

In de nabespreking tussen de aanvoerder, die niet meer in actie komt vanwege een blessure, en de vice-aanvoerder van Oranje passeerden de moeizame eerste helft, de betere tweede en de prima extra tijd. ,,In de eerste helft liep het totaal niet. We waren veel te slordig, maakten het veld veel te groot en de opbouw duurde te lang. Dat wij niet goed speelden, was ook de verdienste van Engeland, want zij dekten goed door. Zelf kon ik ook niet naar voren omdat ik eigenlijk tussen aanvoerder Reo-Coker en die nummer tien David Nugent in stond. Je merkte goed dat die manier van spelen Engeland veel kracht kostte en in de tweede helft kwam ik of Ryan Babel wel steeds vrij. We groeiden in de wedstrijd en ik hield het geloof in een goede afloop. Je weet dat de bal een keer goed moet vallen."

Het is opvallend hoe fit Maduro, ondanks zijn heupblessure die hem tegen België aan de kant hield, en heel Jong Oranje nog oogt na vier wedstrijden. ,,Dat komt door de goede voorbereiding”, weet de Ajacied. ,,We hebben heel veel met de hartslagmeter om gespeeld. De meeste jongens zijn nu nog fit. Als je dat vergelijkt met Engeland. Die zaten helemaal kapot. Het speelt misschien ook wel mee dat zij elke wedstrijd voluit moesten gaan en wij waren natuurlijk na twee wedstrijden al geplaatst voor de halve finale. Dat had ook wel zijn nadeel, want er zat geen spanning meer op de wedstrijd. Als dat wel zo was geweest, dan hadden we tegen Engeland beter gespeeld denk ik."

Zelf zag Maduro die wedstrijd tegen de Belgen, bij wie zijn clubgenoten Jan Vertonghen en Tom de Mul speelden, vanaf de kant. ,,Dat vond ik wel erg jammer, maar als ik wel had gespeeld, had ik misschien tegen Jong Engeland niet kunnen spelen. Dat risico namen we niet."

Zo'n wedstrijd als gisteren, dat het uiteindelijk 13-12 na een eindeloos durende strafschoppenserie wordt, hoeft Maduro niet nog een keer mee te maken. ,,Ook al hebben we die serie gewonnen en was het een spektakel, ik beslis het toch liever in de wedstrijd zelf", lacht Maduro, die een heel goed gevoel aan dit toernooi overhoudt. Vorig jaar ontbrak hij bij het Europees kampioen wordende Jong Oranje omdat Marco van Basten hem opriep bij het grote Oranje. Een jaar eerder was hij aanvoerder van het WK onder 20 in eigen land. ,,De impact van het WK vorig jaar in Duitsland was super. Maar ook de gekte die tijdens het WK onder 20 ontstond was leuk en die gekte is er nu weer. Komt ook omdat we de finale hebben gehaald. Dat hebben we toch maar mooi geflikt met z'n allen. Over mijzelf heb ik ook een goed gevoel. Ik heb veel energie en dat was vorig jaar rond deze tijd wel anders. Ik vind ook dat mensen mij moeten beoordelen op mijn spel als ik met en tegen spelers van mijn eigen leeftijd speel. Ze vergeten soms wel makkelijk dat ik nog jong ben."

Maduro verwacht dat Jong Oranje zaterdag beter zal spelen dan woensdag tegen Engeland. ,,We zullen tegen Servië verzorgder moeten spelen. Al in de eerste wedstrijd van Servië tegen Italië zag ik dat Servië het ver zou schoppen dit EK. De ploeg speelde zo makkelijk, zeer compact en heel goed als team. Ik verwacht een harde wedstrijd. Zij zullen op de counter loeren en ons meer provoceren dan de Engelsen. Ik heb al gezien dat als ze een trap krijgen, gelijk gaan schreeuwen. Maar ik denk dat we daar wel tegen opgewassen zijn! Het is nog een wedstrijd. Dé wedstrijd van het toernooi. Het moet ook maar een keer doorbroken worden dat een thuisland nooit Europees kampioen wordt!"

Als zijn ploeggenoten net zo gretig zijn als Maduro, dan kan Jong Servië zijn borst natmaken. Bovendien vindt Maduro het veld in het Euroborgstadion uitstekend ("lekker kort") en voelt hij zich gesteund door het thuispubliek. Jong Oranje speelt de finale zaterdagavond om 20.45 uur.

Foto's: www.ajax.nl