Menu

Magere overwinning op Groningen geeft weinig vertrouwen voor Arsenal

In een moeilijke en slechte wedstrijd verloeg Ajax de nummer zestien in de competitie, FC Groningen. De Amsterdammers kwamen eerst met 2-0 op voorsprong door Van der Meyde en Zlatan, maar zakten daarna weg en lieten Groningen de aansluitingstreffer scoren. Volgens de ontevreden Koeman 'had het voor hetzelfde geld ook 2-2 kunnen worden'. Maar de belangrijkste doelstellingen, 3 punten en geen blessures, werden gehaald.

Koeman kon tegen Groningen, met de van Ajax gehuurde Pius Ikedia in de basis, beschikken over achttien fitte spelers. Ten opzichte van de basisopstelling tegen Feyenoord afgelopen zondag, was de Amsterdamse ploeg op een aantal plaatsen gewijzigd. Jelle van Damme, die in de Klassieker een gekneusde long opliep, werd op de linksachter-positie vervangen door Maxwell. Die zag voor zich aan de linkerkant Wesley Sneijder en Nourdin Boukhari. Hoewel er al veel wordt gesproken over het aanstaande Champions-Leagueduel tegen Arsenal komende week, moest er nog wel eerst van Groningen worden gewonnen, waarschuwde Koeman vooraf.

In de eerste helft had Ajax, ondanks het lage tempo, het beste van het spel. De Groningers werden wel onder druk gezet en na een half uur hing het eerste Amsterdamse doelpunt duidelijk in de lucht. Andy van der Meyde anticipeerde goed op een rebound, na een inzet van Zlatan. De rechtsbuiten dacht niet na en schoot de bal hard in de verre hoek. Van der Meyde voelde zich daarna lekker, want in de laatste vijf minuten voor rust liet hij op rechts allerlei trucs en kunstjes zien, die wel leuk om te zien waren, maar weinig effectief.

Koeman: ,,In de eerste helft hadden we van achteren uit veel te veel tijd nodig om een aanval op te zetten. De balcirculatie was te laag, waardoor Groningen zich goed op ons kon instellen."

Doordat Ajax toch de betere ploeg was, werden de rood-witten wat nonchalant. Groningen ontbeerde echter het vernuft en de kracht om de foutjes van Ajax op het middenveld af te straffen, hoewel de bezoekers wel een paar keer gevaarlijk dicht bij het doel van Lobont kwamen. Pius Ikedia had namens de Noorderlingen voor rust de grootste kans, maar vond de Roemeense doelman op zijn weg.

Na rust zakte Ajax in, maar niet voordat Zlatan zijn ploeg eerst op een 2-0 voorsprong zette. Met een droog schot passeerde hij Groningen-keeper Ten Rouwelaar. Degenen die verwachtten dat Ajax daarna de wedstrijd rustig zou uitspelen, hadden het mis. Schoenmakers strafte twintig minuten voor tijd een fout van Lobont af. Lobont ging bij een corner volledig onder de bal door. ,,Lobont werd afgeleid door Drent, die voor hem sprong. Maar hij had zich daardoor niet mogen laten afleiden en timede vervolgens totaal verkeerd", luidde de uitleg van Koeman.

Na de 2-1 van Groningen bleven de groenwitten aandringen. Ze merkten dat Ajax niet goed speelde en roken hun kans. Salmon was het dichtst bij de gelijkmaker, maar zijn schot zeilde net naast het doel van Lobont. Ook Ajax probeerde nog te scoren. Vooral Chivu kwam keer op keer mee naar voren, tot ontevredenheid van Koeman. Er kwam zo meer ruimte op het middenveld en daarom bleef het tot het einde toe spannend. Maar gelukkig voor Koeman en de zijnen bleef het 2-1 en kwam Ajax zonder kleurscheuren het veld af.

De trainer ergerde zich aan het het gebrek aan concentratie bij zijn spelers. ,,Nu blijkt weer dat de wedstrijd na een week waarin ik veel spelers kwijt ben voor interlands, altijd moeilijk is." Vooral de aanvoerder moest het ontgelden. ,,Chivu, bijvoorbeeld, had eerst moeten zorgen dat hij de organisatie achterin op orde had, alvorens van zijn verdediging weg te lopen. Je zou toch denken dat dit team de wedstrijd makkelijk uit zou spelen met een 2-0 voorsprong. Maar het viel me tegen hoe de spelers ermee omgingen. Vooral de meer ervaren spelers deden niet wat ze moesten doen", zei de ontevreden Koeman.

Maar de doelstelling werd ondanks het slechte spel van Ajax toch gehaald. De achterstand op nummer een in de competitie is niet verder uitgelopen en er is verder niemand geblesseerd geraakt. ,,Maar", zei Koeman, ,,als je de kwaliteiten van Arsenal weet, ga je denken of we er nog wel heen moeten". Om te vervolgen met meer vertrouwen: ,,Ach ja, in het voetbal is elke wedstrijd weer anders".