Menu

Magere overwinning voor Jong Ajax

Jong Ajax had grof geschat ongeveer negentig procent balbezit in de competitiewedstrijd tegen Jong NAC Breda donderdagavond. De nummer laatst in de Beloftencompetitie kon eigenlijk maar een ding doen tegen het overwicht van de Amsterdammers: verdedigen. En dat bleek redelijk effectief, want de Ajacieden wisten maar twee keer door het verdedigingsblok te breken. Aanvoerder Jason Culina tekende in de tweede helft voor de enige twee treffers van het duel.

Nicolae Mitea, Thomas Vermaelen en Jelle van Damme waren door Ronald Koeman uitgeleend aan het Beloftenteam van John van 't Schip en Marco van Basten. Omdat het trio in de basis stond, werden Etienne Esajas en José Valencia naar de bank verwezen. Sven Taberima bewaakte het doel van de roodwitten, Didi Longuet begon als rechtsback.

Vanaf de aftrap werd duidelijk dat het spel zich voornamelijk op de helft van NAC zou afspelen. De Ajacieden zetten druk en bleven het doel van Arjan Christianen opzoeken. NAC Breda trok zich bijna geheel terug op eigen helft om de Amsterdamse aanvallen te stoppen. Het grootste gedeelte van de negentig minuten stonden er twintig voetballers op de helft van de gasten. Ondanks het vele balbezit van Ajax en de constante poging de vijandige defensie te slechten, kwamen de Ajacieden er nauwelijks doorheen.

De eerste mogelijkheid kwam voort uit een dood spelmoment: Thomas Vermaelen nam een vrije trap op een meter of twintig van het doel, maar zijn inzet ging meters naast. Vlak daarna was de Belgische verdediger weer gevaarlijk. Hij kwam mee op naar voren, werd nauwelijks gehinderd, maar zijn rush eindigde in een bal die net over het doel van Christianen vloog.

Na een klein halfuur was een andere Belg dichtbij. Nicolae Mitea nam een vrije tap, de bal was te hoog voor Vermaelen, maar Jelle van Damme, die zich meldde in het zestienmetergebied voor de eventuele hoge bal, kwam net te laat inglijden, zodat ook hij zijn inzet naast zag gaan.

De grootste kans in de eerste helft was echter voor Jason Culina. Na een aanval over links belandde de bal in de voeten van de aanvoerder. Met de buitenkant van zijn linkervoet probeerde de Australiër het leer over de keeper heen te werken. Ook deze poging ging over de achterlijn.

Even voor rust werd NAC zelfs even gevaarlijk. Na een snelle counter kregen de gasten een vrije trap op vijfentwintig meter van het doel. De bal kwam bij Vervoort, die hard uithaalde, maar ook die inzet ging naast.

Van ’t Schip: ,,Het is belangrijk in zo’n wedstrijd dat je snel een goal maakt, want de tegenstander krijgt altijd wel een kansje. Van de paar mogelijkheden die je zelf krijgt, in de eerste helft waren dat er zeker vier, moet je er wel een benutten. Anders bestaat het gevaar dat je tegenstander die ene kans wel benut, en dan wordt het helemaal lastig. Dat hebben we in de uitwedstrijd tegen Excelsior ondervonden. Het wedstrijdbeeld was vergelijkbaar, maar we verloren er met 2-0.’’

Na rust kwam Ajax zo mogelijk nog feller uit de startblokken. Veelvuldig werden de buitenkanten gezocht om zo via een voorzet en de hoge bal een opening te forceren. Een klein kwartier na rust had Ajax het geluk ook niet mee, toen twee achtereenvolgende keren de bal na een corner van de doellijn werd gehaald. ,,Hoe langer het 0-0 blijft, hoe moeilijker het wordt’’, merkte Van ’t Schip op. Toch werd er gescoord, na een dik uur. Thomas Vermaelen verlengde buiten het strafschopgebied een bal op Jason Culina. Deze wist in de draai, terwijl hij door zijn tegenstander aan zijn shirt werd vastgehouden, nog een lob te produceren die onhoudbaar bleek voor Christianen: 1-0.

NAC was te zwak om terug te vechten. De wedstrijd werd wat rommeliger, maar de Ajacieden bleven gaan voor meer doelpunten. Uiteindelijk kwam er nog eentje toen een paar minuten in de extra tijd Culina goed doorging. Zijn rush en goede afronden brachten de eindstand op 2-0.

,,Het was een moeilijke wedstrijd’’, merkte Van ’t Schip na afloop op. ,,Zij speelden zeer verdedigend, wij kwamen er moeilijk doorheen. Dan moet je ook een beetje geluk hebben om een doelpunt te maken. Ik begreep dat Jong NAC niet in zijn sterkste opstelling speelde, dus je kunt het hun niet kwalijk nemen dat ze voor deze strategie kozen. Achterin bleef iedereen geconcentreerd spelen en ook op het middenveld en in de aanval hebben de jongens het prima gedaan. Esajas viel goed in, hij was nog een paar keer gevaarlijk vanaf links. Al met al vind ik dat we goed hebben gespeeld'', besloot de trainer van Jong Ajax.

Opstelling Jong Ajax: Taberima, Longuet ('65 Valencia), Promes, Vermaelen, Van Damme, Krohn-Dehli, Muller van Moppes, Lindgren, Babel ('77 Akachar), Culina, Mitea ('59 Esajas).

Opstelling Jong NAC: Christianen, Atauhene, Kousemaker, Van Dijk, Van Houselt, Ripson, Haemhouts, Vervoort ('85 Alpdugu), Jenner, Sidibe ('36 Clerkx), Nicolaas.