Menu
Magere zege bezorgt Ajax volle buit

Magere zege bezorgt Ajax volle buit

Klinkende cijfers bleven zondag voor Ajax uit, in het thuisduel met VVV-Venlo. Tot een monsterzege kwam het ditmaal helemaal niet. De Ajacieden kregen kansen, maar weigerden zichzelf te belonen met extra treffers. Een doelpunt van Mounir El Hamdaoui bezorgde Ajax wél de overwinning en daarmee de volle buit: 1-0.

Ajax-sponsor BDO warmde het Amsterdamse publiek al ver voor de aftrap van Ajax - VVV op met een mini-voetbalquiz. ‘Wat was de uitslag van Ajax – VVV in het seizoen 2009-2010?’, was de vraag die het accountantskantoor via de boarding stelde aan oplettende fans. Het antwoord, voorzien van een kleine toegift, volgde spoedig: '7-0 (3x Suarez)'. De editie van Ajax - VVV in het seizoen 2010-2011 stond vooral óók in het teken van de man die afgelopen seizoen nog drie maal toesloeg tegen de Venlonaren. Dat betrof overigens dus het thuisduel. In hetzelfde seizoen scoorde Suarez in Venlo liefst vier keer.

Ook zonder Suarez, die in januari overstapte naar Liverpool FC, konden de Ajacieden het bolwerken tegen VVV. Hoewel, helemaal zonder de Uruguayaan speelden de Ajacieden niet. Samen met vrouwlief en dochter Delfina bekeek Suarez de thuiswedstrijd vanuit de bestuursbox. Vanaf de ererij zag ook de oud-Ajacied - natuurlijk in de ArenA present om spetterend afscheid te nemen van Ajax - hoe zijn oude club ditmaal ‘slechts’ eenmaal scoorde. Mounir El Hamdaoui nam al in de beginfase de enige treffer voor zijn rekening. Lorenzo Ebecilio leverde belangrijk voorwerk, door de bal met veel gevoel te 'steken' op de lopende El Hamdaoui. Twee balcontacten later was VVV-keeper Kevin Begois uit positie gebracht en schoof Ajax’ nummer 9 de bal in het doel: 1-0.

Mounir El Hamdaoui scoorde de enige treffer van de middag. Mounir El Hamdaoui scoorde de enige treffer van de middag.

De vroege openingstreffer (al in de elfde minuut gemaakt) leek de opmaat naar een herhaling van de cijfers die Ajax een jaargang eerder realiseerde. De ploeg van Frank de Boer kreeg ook genoeg kansen om de wedstrijd al voor rust te beslissen. Vaak was Ebecilio bij die mogelijkheden betrokken. Als voorbereider of als eindstation. De jonge linksbuiten loerde zondag opzichtig op zijn eerste treffer in Ajax 1, zonder daarbij zijn medespelers uit het oog te verliezen. Zijn generatiegenoot Daley Blind bekeek de treffer vanaf de bank. De verdediger werd rust gegund, nadat hij sinds december alles had gespeeld. Vurnon Anita nam de taak als linksback op zich.

Vier minuten na de 1-0 zag Ebecilio zijn schot gekraakt, waarna Begois de carambolerende bal uit de lucht kon plukken. De zelf opgeleide Ajacied had een sterk optreden toen al kunnen bekronen. Weer een handvol minuten verder leek El Hamdaoui zijn en Ajax’ productie te verdubbelen. Vanaf links schoof de spits bal voorlangs. Ook rechtsbuiten Miralem Sulejmani mengde zich in het kansenspel. Na een één-twee met Ebecilio kreeg de Serviër de bal voor, maar was er geen Ajacied in de buurt om de bal in het lege doel te werken. Ajax liet handenvol kansen liggen om de strijd vroeg te beslissen. Van een evenaring - laat staan verbetering - van de prestatie uit het seizoen 2009-2010 kwam het daardoor helaas niet.

,,Je hoopt na Anderlecht hetzelfde te kunnen laten zien’’, keek De Boer terug tijdens de persconferentie. De eerste helft was ook niet top, al hadden we geloof ik wel 75 procent balbezit. Het verschil mag dan groter zijn.’’

Ook na rust waren de Ajacieden niet scherp genoeg om de trekker effectief over te halen. De formatie van Wil Boessen (sinds de winterstop de vervanger van de weggestuurde Jan van Dijk) bleef door de Amsterdamse kansenmisserij hoop houden op een gelijkspel. Met Aras Özbiliz in het elftal voor Sulejmani en (in het laatste kwartier) Demy de Zeeuw voor El Hamdaoui kwamen de Ajacieden niet meer tot scoren. Ook niet na de rode kaart (2x geel) voor VVV'er Ken Leemans. De 1-0 overwinning was in elk geval voldoende om mee te blijven doen in de titelrace. Matige cijfers, volle buit.

,,Het was betreurenswaardig voor het publiek, maar ook voor Luis’’, besloot De Boer, die zijn ploeg onder meer verweet dat het tempo te laag lag. ,,Suarez gun je een vaarwel met meer goals. Het was helaas geen sprankelend afscheid. Dit duel moeten we snel vergeten. En nu op naar Anderlecht.’’

Het spectaculaire afscheid van Suarez, direct na afloop, maakte de koude middag net iets behaaglijker. Nog één keer was daar de lach van Luis. Een mooi en knallend vaarwel verder, en met de wetenschap dat FC Twente punten morste tegen NEC (1-1), trokken de tienduizenden Ajax-fans die de kou trotseerden uiteindelijk alsnog iéts warmer huiswaarts.

Houd Ajax TV in de gaten voor reacties na afloop en een uitgebreide samenvatting van Ajax – VVV.

Tekst: Ajax.nl / Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Gerard van Hees

Siem de Jong speelde tegen VVV op het middenveld. Siem de Jong speelde tegen VVV op het middenveld.
Vreugde na de vroege 1-0 van Mounir El Hamdaoui. Vreugde na de vroege 1-0 van Mounir El Hamdaoui.
Luis Suarez, hier met zijn vrouw en dochter, nam na afloop afscheid van de supporters. Luis Suarez, hier met zijn vrouw en dochter, nam na afloop afscheid van de supporters.
Lorenzo Ebecilio zocht veelvuldig naar zijn eerste doelpunt voor Ajax 1. Lorenzo Ebecilio zocht veelvuldig naar zijn eerste doelpunt voor Ajax 1.
Vurnon Anita verving Daley Blind op de linksbackpositie. Vurnon Anita verving Daley Blind op de linksbackpositie.
Jan Vertonghen werd gekozen tot man-of-the-match. Jan Vertonghen werd gekozen tot man-of-the-match.
Christian Eriksen viel tegen VVV minder op dan midweeks tegen Anderlecht. Christian Eriksen viel tegen VVV minder op dan midweeks tegen Anderlecht.
Invaller Demy de Zeeuw lost een schot. Invaller Demy de Zeeuw lost een schot.
De supporters gaven Suarez een mooi afscheid. De supporters gaven Suarez een mooi afscheid.
De spits van Liverpool bedankt de Ajacieden voor de mooie jaren in Amsterdam. De spits van Liverpool bedankt de Ajacieden voor de mooie jaren in Amsterdam.