Menu

Magere zege op Apollon

Hoewel de snelle goal er inderdaad kwam, Zlatan scoorde al in de 4e minuut, bleek dat geen garantie voor een doelpuntenfestijn. Ajax bleef in de Uefa Cup-ontmoeting tegen de bekerhouder van Cyprus op een zeer tegenvallende 2-0 steken. In de tweede helft was alleen Machlas met een schitterende kopbal in staat de defensieve muur van Apollon Limassol te slechten.

Trainer Co Adriaanse voerde voor de eerste wedstrijd tegen Apollon Limassol een wijziging door ten opzichte van de laatste competitiewedstrijd tegen AZ. Maxwell werd het slachtoffer van de aanvallende variant. De Braziliaan moest plaats maken voor Mido.

Mido speelde aan de linkerflank en had Zlatan en Machlas als centrumaanvallers voor zich. Aan de andere kant, evenwijdig aan Mido liep Wamberto. Yakubu en Van der Vaart bemanden naar binnengetrokken het middenveld en Heitinga en Chivu wisselden elkaar af in het centrum van de verdediging. De ene keer schoof Chivu door, de andere keer was dat Heitinga. Bergdolmo en Trabelsi waren zoals gebruikelijk de verdedigers op de flank.

Al in de vierde minuut opende Ajax de score. Machlas bereikte Zlatan met een steekballetje en de Zweed kapte even zijn man uit voordat hij Avgusti de eerste gang naar het net liet maken, 1-0.

Toch moest het middenveld waakzaam blijven. In de elfde minuut stak Papakyriakou over, hij won en passant het duel van Heitinga en ging alleen op Grim af. Waar hij de hoek voor het uitkiezen had, schoot hij naast.

Hoe veelbelovend de start ook was, daarna dutten de Ajacieden collectief in. Avgusti hoefde weinig in actie te komen en Ajax vond nauwelijks een opening in de af en toe negen man tellende verdediging. Daardoor stond het in de 32e minuut nog altijd 1-0. Het was zelfs Fred Grim die de meeste ballen kreeg.

Slechts twee keer mocht Ajax een hoekschop nemen, beide keren kon de Apollon-defensie opruimen.

In de tweede helft voerde Adriaanse een wissel door. Het Europese debuut van Johnny Heitinga bleef tot een helft beperkt, na rust maakte hij plaats voor Maxwell. Bergdolmo schoof door naar het centrum en Maxwell nam de linkerkant voor zijn rekening. Het leverde meer dreiging op, omdat Maxwell meer mee opkwam dan de Noor in de eerste helft.

Kansjes kwamen er wel, maar de slordigheid bleef. In de 59e minuut gaf Wamberto de bal vanaf rechts hoog voor en Machlas kopte 'm schitterend over de doelman van Apollon, 2-0.

De wedstrijd bleef mager. Ajax speelde de bal rond, maar hoe dichter de ploeg in de buurt kwam van het strafschopgebied hoe stroever de machine ging lopen. Adriaanse koos in de 64' voor Knopper in plaats van Mido en twaalf minuten later ruimde doelpuntenmaker Machlas het veld voor Andy van der Meyde.

De grootste mogelijkheid was voor Maxwell. De Braziliaan bevond zich links voor het doel toen hij uithaalde. Zijn schot belandde in het zijnet.

De laatste fase moest Apollon met tien man verder omdat Theofilou in zijn gezicht werd getroffen door het been van Zlatan. Hij kreeg een flinke lap verband om zijn hoofd en kon de vier minuten extra tijd nog meemaken. Hij kreeg, vanwege het koddige gezicht, het publiek aan zijn zijde toen hij in balbezit kwam.

Tot groot ongenoegen van de toeschouwers veranderde er niets meer aan de stand. Daarom moet Ajax volgende week op Cyprus een 2-0 voorsprong verdedigen. Gezien het geringe aantal kansen van Apollon mag dat geen probleem zijn, maar misschien tapt de ploeg van Ronnie Whelan wel uit een heel ander vaatje.