Menu
Magere zege voor Oranje

Magere zege voor Oranje

Het Nederlands elftal blijft maar winnen. In Rotterdam besloot het Nederlands elftal vrijdag de voorlaatste kwalificatiewedstrijd in Groep E met een magere 1-0 overwinning op Moldavië. Klaas Jan Huntelaar was de matchwinnaar namens Oranje. Gregory van der Wiel speelde de hele wedstrijd.

Het Nederlands elftal had zich eerder in de kwalificatiereeks al geplaatst voor het komende EK van 2012. De ongeslagen status plus de wil om groepshoofd te zijn bij de EK-loting kietelde het eergevoel voldoende om in een matig duel ook Moldavië te kloppen. Rafael van der Vaart nam de plek in van de geblesseerde Wesley Sneijder, terwijl keeper Michel Vorm zijn basisplek ‘dankte’ aan de blessure van Maarten Stekelenburg. Ook Jeffrey Bruma was in de verdediging een opvallende naam in het keurkorps van Bert van Marwijk.

Ondanks vele kansen en mogelijkheden zorgde Rafael van der Vaart in de 40ste minuut voor de 1-0. Op aangeven van Dirk Kuyt – die weer fraai in stelling werd gebracht door Mark van Bommel - schoot de spits loepzuiver raak. Huntelaar tekende vrijdagavond voor zijn elfde doelpunt in de EK-kwalificatiereeks. De oud-Ajacied leek er de wedstrijd bovendien mee open te breken; de Moldavische verdedigingsmuur leek eindelijk geslecht. Dat was slechts schijn. De muur bleef in het restant voldoende in tact om Nederland van extra treffers af te houden. Oranje creeerde opnieuw kansen, maar verzuimde goed af te ronden. Robin van Persie mikte de bal kort na rust onder meer op de lat. Een tweede Nederlandse treffer viel niet te bejubelen. Met de zege is Oranje automatisch wel groepshoofd bij de loting. Op het EK speelt Oranje daarmee onder meer alle poulewedstrijden in dezelfde stad.

Dinsdag kan Oranje de EK-kwalificatiereeks afsluiten met een ongeslagen status. In Stockholm is Zweden de laatste tegenstander. De Zweden wonnen op bezoek bij Finland met 1-2. Zlatan Ibrahimovic incasseerde dat duel een gele kaart en is dinsdag geschorst.

Oud-Ajacied Klaas Jan Huntelaar tekende tegen Moldavië voor de enige treffer: 1-0. Oud-Ajacied Klaas Jan Huntelaar tekende tegen Moldavië voor de enige treffer: 1-0.

De Belgen beleefden een aanmerkelijk spannender voetbalavond. De Rode Duivels wisten bij de aftrap van de thuisinterland tegen Kazachstan dat ze de kwalificatiekansen niet in eigen hand hadden. Voor een enthousiast thuispubliek deden de Belgen wat werd gevraagd: winnen om toch in de race te blijven. Met een schuin oog werden dezelfde avond de ontwikkelingen bij Turkije – Duitsland gevolgd. Turkije is dé grote concurrent voor de tweede plek in de groep. Duitsland is de niet meer bij te halen koploper.

Met Jan Vertonghen als linksback in de basisopstelling namen de Belgen al voor rust een 2-0 voorsprong. Timmy Simons (uit een penalty) en de artistieke Eden Hazard scoorden voor rust. Vincent Kompany plus een eigen treffer van Jevstignejev bezorgden de Belgen een 4-0 voorsprong. De Kazakken deden uit een strafschop nog wel iets terug: 4-1. De nederlaag van Turkije tegen Duitsland (1-3) werd na de ‘eigen’ 4-1 zege met extra gejuich begroet. België heeft de kansen op plaatsing weer in eigen handen. Simpel wordt het dinsdag niet voor de Rode Duivels. Alleen een stunt (lees: overwinning) in en tegen Duitsland kan de Belgen helpen aan een ticket voor het toernooi in Polen en Oekraïne. Vertonghen speelde het gehele duel met de Kazakken. Toby Alderweireld haakte deze week overigens geblesseerd af bij België. De verdediger kampt met een enkelkwetsuur.

Ook Denemarken heeft een goede stap gezet richting kwalificatie voor het EK 2012. Op Cyprus schoten de Denen van bondscoach Morten Olsen flitsend uit de startblokken. Christian Eriksen was er van de eerste tot en met de laatste minuut bij. In de eerste 22 speelminuten werd niet minder dan vier keer raak geschoten. Na de openingstreffer van Jacobsen tekende oud-Ajacied Dennis Rommedahl voor twee treffers. Ook Michael Krohn-Dehli droeg een doelpuntje bij aan de 1-4 overwinning. Als de Denen dinsdag voor eigen publiek Portugal verslaan, zijn ook zij geplaatst voor het EK-eindtoernooi.

Eyong Enoh won vrijdag in het kwalificatietraject voor de Africa Cup of Nations met 2-3 bij Congo. De Kameroeners verstevigden daarmee hun tweede plek in kwalificatiegroep 5.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: PRO SHOTS/Stanley Gontha