Menu

Makkelijke overwinning voor Jong Ajax

In de eerste competitiewedstrijd van het seizoen behaalde Jong Ajax een simpele 9-0 overwinning op Jong AZ. Na vijfentwintig minuten was het al 3-0 voor de thuisploeg. Slechts een half uur wist AZ tegenstand te bieden, maar kon dat niet vertalen in een doelpunt. Voor Ajax scoorden voornamelijk de middenvelders.

Voor de eerste wedstrijd in de Beloftencompetitie was Jelle van Damme weer aanwezig. De Belg was met de jeugdselectie van Belgie weg geweest, maar startte maandagavond tegen AZ in de basis. Heitinga stond met de Belg in het centrum van de verdediging. Cruz en Valencia waren de vleugelverdedigers. Hosé speelde in de spits, Boukhari en Krohn-Dehli bezetten de flanken. Zwinkels verdedigde het doel. Seedorf, Sneijder en De Jong completeerden het elftal.

In de eerste helft kreeg Ajax niet erg veel tegenstand van AZ. Het duurde slechts drie minuten eer Sneijder tekende voor het eerste doelpunt. Na een mooie pass vanuit de diepte kreeg Sneijder het leer voor zijn voeten. Zijn inzet werd in eerste instantie nog gekeerd door Zwarthoed, maar de Alkmaarse goalie kon niet verhelpen dat Sneijder alsnog uit de rebound scoorde.

De gasten, die vorige week hun eerste competitieduel met 1-0 wonnen van Jong NAC, begrepen meteen dat dit geen makkelijke wedstrijd zou worden. Op spits Bakker na trok iedereen wat meer naar achteren, zodat het middenveld dichtbevolkt was.

Het mocht niet baten voor AZ. Tien minuten na de eerste goal verdubbelde De Jong de voorsprong voor Ajax. De mee opgekomen verdediger, die voor de gelegenheid vóór de Ajax-defensie speelde, schoof de bal zuiver en onhoudbaar in de verre hoek. Het beloofde een ´walk-over´ te worden.

Ajax controleerde het duel. De aanval werd vanuit de verdediging opgebouwd, gebruik makend van elke linie. Toch speelde Ajax onzorgvuldig en af en toe wat te nonchalant. Het kwam door het gebrek aan kwaliteit van de gasten dat AZ niet een keer gevaarlijk werd voor het doel van de jonge Zwinkels.

Na 22 minuten was het al 3-0 voor de thuisspelende ploeg. Uit een corner kwam de bal via een been voor de voeten van Heitinga. De verdediger schoot koelbloedig tegen de touwen.

Enkele minuten voor rust tilde Sneijder de ruststand naar 4-0. Hosé, die te weinig liet zien in de spits, struikelde binnen het zestienmeter-gebied over zijn eigen benen en die van zijn tegenstander, maar versierde zo wel een penalty voor zijn ploeg. Sneijder lobde zeer beheerst over de keeper die verbaasd en verslagen omkeek naar het net.

Na de thee kwam Van der Gun binnen de lijnen voor Hosé. AZ had blijkbaar besloten er nog het beste van te maken, schoot fel uit de startblokken en werd beter dan Ajax.

Na een klein kwartier besloot trainer Van der Lem in te grijpen. Hij wisselde Valencia voor Bechan. Krohn-Dehli verschoof naar het middenveld, Van Damme ging naar de linkerkant in de defensie en De Jong nam het centrum van de verdediging over. Enkele minuten later nam Kujala de positie over van Krohn-Dehli, die van het veld mocht.

Zo'n twintig minuten na rust leek AZ te gaan scoren. Zwinkels stond te ver voor zijn doel, wat werd gezien door een aanvaller van de gasten. Het schot dat richting doel werd gevuurd kon Zwinkels nog net met zijn vingertoppen aanraken. De bal belandde hierdoor niet in het doel, maar op het houtwerk.

Nog geen minuut later kreeg Ajax een penalty tegen. Bakker schoot in het doelgebied van dichtbij op de arm van Van Damme. Hoewel de Ajacied er niets tegen kon doen, legde arbiter Van Meenen de bal op de stip. Bakker nam de penalty zelf, maar Zwinkels voorkwam voor de tweede keer een vijandelijke treffer.

Waarschijnlijk gaf AZ hierna de hoop nog te scoren op. Beetje bij beetje zakten de Alkmaarders verder weg, waardoor Ajax weer overnam.

In het laatste kwartier was het gallery-play voor de Ajacieden. De ene voorzet na de ander kwam van de voeten van Boukhari, Van der Gun en alle anderen die mee naar voren kwamen. Ajax scoorde uit deze talloze kansen nog vijf keer in vijftien minuten. Daarmee was de eindstand bereikt en was de kwelling voor de spelers van AZ eindelijk voorbij.

Trainer Van der Lem vond de uitslag geflatteerd: ,,Ik vond dat we niet zo goed speelden. Ik was verbaasd dat het bij rust al 4-0 was. Vooral de eerste helft waren we niet goed. We leden veel balverlies, de spelers gingen veel lopen met de bal. Door dat vele lopen incasseerden sommige spelers onnodige tikken. Ik denk dat er in de rust wel vijf jongens met ijszakken tegen hun benen zaten. Maar ja, dat doen ze zelf, ze lieten de bal niet het werk doen."

,,In de tweede helft ging AZ een op een spelen en daardoor werden ze eigenlijk beter dan Ajax. Ze misten twee grote kansen waarvan een penalty en dat bracht de ommekeer. Het laatste kwartier was natuurlijk ongelooflijk. Maar ondanks de uitslag kan ik niet echt tevreden zijn, al is het een lekker begin van de competitie", gaf Van der Lem toe.