Menu
Makkelijke zege Jong Ajax op PSV

Makkelijke zege Jong Ajax op PSV

Hoe moeilijk Ajax 1 het zondag had tegen PSV, zo makkelijk was de overwinning van Jong Ajax op de leeftijdgenoten van de Eindhovense club. Binnen tien minuten stonden de Amsterdammers al op een 2-0 voorsprong door Stanley Aborah en Nigel de Jong. Na rust bepaalde wederom De Jong met een prachtig doelpunt de eindstand op 3-0.

Een zestal Ajacieden van de A-selectie kwamen de Beloften van John van den Brom verterken voor het duel tegen PSV: Yannis Anastasiou, Anthony Obodai, Daniël de Ridder, Rasmus Lindgren en Urby Emanuelson. De laatste hoorde pas vlak voor de wedstrijd dat hij mee mocht doen. De scheidsrechter die de week ervoor het duel tussen Jong Feyenoord en Jong Ajax floot, had de Ajacied ten onrechte een gele kaart gegeven, waardoor Emanuelson een wedstrijd schorsing zou moeten uitzitten. Televisiebeelden wezen echter uit dat niet Emanuelson, maar Boakye de gele kaart kreeg en dus mocht Emanuelson tegen PSV starten.

Beide teams troffen elkaar begin oktober in Eindhoven. Toen kwam Ajax met 3-1 achter, waarna de Amsterdammers zich terugvochten in de wedstrijd en uiteindelijk met 3-3 gelijkspeelden. Het betekende het eerste puntenverlies voor Jong Ajax. De tweede keer dat Ajax niet wist te winnen was vorige week, tegen Feyenoord. Het beloofde dus een spannend duel te worden op de Toekomst.

Maar spannend werd het niet. Al in de eerste minuut begon Daniël de Ridder aan een actie via de rechterkant. De aanvaller sneed het zestienmetergebied binnen, waar hij meteen werd neergelegd. Scheidsrechter Van Meenen kon maar één ding doen: de bal op de stip leggen. Stanley Aborah meldde zich en schoot feilloos binnen: 1-0.


Bij de eerstvolgende noemenswaardige actie was het opniew raak. Urby Emanuelson mocht een vrije trap nemen, schoot het strafschopgebied binnen, waar Nigel de Jong kwam inlopen en de bal achter keeper Zoetebier van PSV volleerde. Ajax bleef vervolgens druk zetten, hield het tempo hoog, maar kwam voor de rust niet meer tot scoren.

Na de onderbreking veranderde niet veel. PSV kwam er niet of nauwelijks aan te pas en De Jong, Emanuelson en Sahadewsing vermaakten het publiek met mooie passeerbewegingen en fraaie trucjes. Niklas Moisander, Rachid Tiberkanine en Sebastian Rusculleda vervingen De Ridder, De Jong en Emanuelson, die later deze week nog voor verschillende vertegenwoordigende elftallen moeten uitkomen.

Pas na zeventig minuten werden de gasten voor het eerst gevaarlijk. Er ontstond een scrimmage voor het doel van Kenneth Vermeer, de bal raakte zelfs de paal nog, werd niet goed weggewerkt, nog een PSV'er probeerde zijn voet tegen de bal aan te zetten, maar uiteindelijk kon de Ajax-defensie opruimen. Daarvoor had Nigel de Jong de voorsprong echter al vergroot naar een veilige 3-0. Na een mooie actie maakte de middenvelder het zelf prachtig af door onhoudbaar in het net te schieten. De Jong wees zijn doelpunt vierend naar de bestuurskamer, vanwaar de hele technische staf van Ajax 1 de wedstrijd bekeek. ,,Ik wees naar Gerard van der Lem, want ik wist dat hij daar stond", verklaarde De Jong. ,,Hij is als een soort vader voor me. Ik heb een halfjaar onder hem getraind in Jong Ajax, dus we kennen elkaar."

,,We begonnen voortvarend", analyseerde John van den Brom na afloop. ,,Daarbij werden we geholpen door het scoreverloop, want vanaf de 2-0 speelden we eigenlijk een gewonnen wedstrijd. We hebben als team een goede prestatie geleverd, het was een vrij eenvoudige overwinning."

Opvallend was dat Jong Ajax, in tegenstelling tot vorige week tegen Jong Feyenoord, nu heel zelfverzekerd uit de startblokken kwam. ,,Ik heb in de bespreking geprobeerd de jongens scherp te krijgen door ze prikkelen met revanchegevoelens ten opzichte van vorige week. Het is heel belangrijk dat je de wedstrijd ingaat met de wil om te winnen. En je zag vandaag dat het gelukt is", vond Van den Brom. Een extra beloning kwam na de wedstrijd, toen doorkwam dat Jong Feyenoord van Vitesse had verloren. Hierdoor heeft Jong Ajax nu negen verliespunten minder dan de naaste concurrent.

Iedereen aan Ajax-zijde speelde een goede wedstrijd. ,,Grygera speelde de hele wedstrijd, hij is een echte winnaar. Boakye speelde ook heel goed, net als het middenveld. Met Lindgren, Aborah en de Jong hadden we drie spelers met aanvallende kwaliteiten en diepgang. Anastasiou was constant aanspeelbaar en De Ridder en Sahadewsing hadden een aantal goede acties", complimenteerde een tevreden Van den Brom zijn spelers.