Menu
‘Mannen van het eerste uur’ in ArenA

‘Mannen van het eerste uur’ in ArenA

Het was een mooie gezelschap Ajacieden, dat zaterdag rondom Ajax – FC Groningen bijeenkwam in de Ajax sponsorlounge van de Amsterdam ArenA. Een harde kern van Ajacieden die Ajax’ eerste Europa Cupwedstrijd ooit speelden - mannen dus van het Europese eerste uur van Ajax - in 1958 waren bijeengebracht door Thijs Lindeman.

Lindeman is binnen de club waarschijnlijk de man die zich het meest bekommert over de Ajacieden van weleer. Hij onderhoudt namens Erfgoed Ajax contacten en verwelkomt telkens weer bekende en minder bekende oud-spelers in de ArenA. Het selecte gezelschap dat zaterdag bijeen kwam was historisch gezien extra bijzonder. Op 20 november 1957 waren aanvoerder Ger van Mourik, Loek den Edel, Wim Anderiesen en Piet van der Kuil basisspelers in Ajax’ Europese debuut, op bezoek bij SC Wismut. Jan van Drecht was als wisselspeler ook van de partij tegen de kampioen van toenmalig Oost-Duitsland. Anno 2012 waren de oud-spelers gasten van Ajax.

Piet van der Kuil (links) en Loek den Edel (voor) in de sponsorlounge van Ajax. Rechts zitten Ger van Mourik (uiterst rechts) en Rolf Leeser. De oud-Ajacieden worden onder meer geflankeerd door Thijs Lindeman. Piet van der Kuil (links) en Loek den Edel (voor) in de sponsorlounge van Ajax. Rechts zitten Ger van Mourik (uiterst rechts) en Rolf Leeser. De oud-Ajacieden worden onder meer geflankeerd door Thijs Lindeman.

Van der Kuil staat sinds de twintigste novemberdag in 1957 ook te boek als de eerste Ajacied die scoorde in een Europees duel. De aanvaller sloeg tegen Wismut in het Otto-Grotewohl Stadion al na vijf minuten toe. Het halve elftal ‘Wismutgangers’ werd zaterdag aangevuld door oud-eerste elftalspelers Rolf Leeser plus de weduwe van voormalig Ajax-crack Cor van der Hart (bovendien de oma van Ajax’ derde doelman Micky van der Hart).

Naast de actualiteit op het gras van de ArenA en de Toekomst, koestert Ajax ook zijn geschiedenis.

Tekst en foto’s: Ajax.nl/Ronald Jonges

Oud-doelman Jan van Drecht (links) en ex-speler Wim Anderiesen als gast van hun club. Oud-doelman Jan van Drecht (links) en ex-speler Wim Anderiesen als gast van hun club.
Rolf Leeser en Ger van Mourik luisteren naar een presentatie in de sponsorlounge van Ajax. Rolf Leeser en Ger van Mourik luisteren naar een presentatie in de sponsorlounge van Ajax.