Menu
Mannen van het materiaal

Mannen van het materiaal

Ajax belegde zijn maandagtraining op het nagelnieuwe sportcomplex op Bowthorpe Park in Norwich. Nieuw kon maandag letterlijk worden genomen: de landskampioen van Nederland was de eerste bespeler ooit van het onberispelijke complex. De materiaalmannen langs de zijlijn boden geen nieuwe, maar juist een vertrouwdere aanblik bij de Ajax-training.

De Ajacieden die waken over de vele materialen hebben zeker tijdens een trainingsweek een eigen verantwoordelijkheid en takenpakket. Er gaat letterlijk een karrenvracht aan spullen en materialen mee als Ajax in het buitenland traint of speelt. Een truck van de verhuizers en transporteurs van Saan rijdt de Ajacieden meestal vooruit. ,,Voordeel van een truck laten rijden is dat je meer materialen kan meenemen’’, vertelt Richard Wilhelm, manager Facilitair beheer van Ajax. De flink uit de kluiten gewassen vrachtwagen vervoert alles wat De Boer, zijn stafleden en de spelers nodig kunnen hebben. ,,De vrachtwagen van Saan is een goede dag onderweg naar Engeland. We werken al enkele jaren op deze manier en weten dus wat we kunnen verwachten.’’

,,We kunnen bijvoorbeeld makkelijker in hoogte verstelbare behandeltafels meenemen’’, vervolgt Wilhelm, al 18 jaar verbonden aan de Amsterdamse club. Collega-materiaalbeheerder Randy vergezelt de geboren Amsterdammer deze Ajax-trip. ,,Ook ons eigen water gaat mee in de truck. Dat bespaart ook in de vliegtuigkosten. Wat verder zoal meegaat? Spinningfietsen, 30 tot 35 kisten met kleding, de voorraad van de medische staf, koudwaterbaden. En nog veel meer. De spelers nemen trouwens zelf hun kicksen mee. Die verzorgen wij deze week wel.’’

De Ajacieden trainden maandag onder meer hooghouden. De Ajacieden trainden maandag onder meer hooghouden.

De Ajacied uit Ouderkerk aan de Amstel begon in het seizoen 1993 – 1994 bij zijn club. Na een goed gesprek met toenmalig trainer Louis van Gaal ging hij met zijn vrouw Adele aan de slag. De Wilhelms betrokken een dienstwoning in het oude stadion de Meer. Het was het begin van een avontuurlijke periode waarin Ajax alles won en de ploeg van Facilitair beheer uitgroeide van twee naar zestien medewerkers. ,,Ik ben blij dat ik de tijd in de Meer heb meegemaakt. De sfeer was fantastisch.’’ Met de overgang van Ajax van de Meer naar de ArenA verruilden ook de Wilhelms hun stadionwoning voor een ‘normaal’ huis.

,,Dit is een complex trainingskamp, vooral omdat we op meerdere locaties zitten’’, doelt Wilhelm op de standplaatsen Southampton en Norwich. Ajax besluit de trainingsweek dinsdag met een oefenduel bij Norwich City. ,,Uit kostenoverweging wassen we ook niet in het hotel. Dat gebeurt nu op het trainingscomplex van Norwich City. We zijn liever niet afhankelijk van anderen, maar worden gelukkig goed geholpen door de mensen hier.’’ Het contact met de spelers is een apart onderdeel van het werk op de Ajax-afdeling Facilitair beheer. Wilhelm loopt er niet mee te koop. ,,Wij werken op de achtergrond. Dat hoort ook bij ons werk, vind ik. Vergeet niet: als de spelers na een training of wedstrijd in de kleedkamer verdwijnen, begint ons werk.’’

* De maandagtraining van Ajax in Norwich stond voor een groot deel in het teken van afronden op doel. Thulani Serero keek het gros van de training vanaf de kant toe. Hij kampt met een lichte voetkwetsuur.
* Het complex waar Ajax maandag trainde wordt vanaf vandaag gebruikt door de afdeling Norfolk County van de Engelse voetbalbond F.A. Op het complex zullen voortaan regionale selectieteams trainen en spelen. Ook lokale cupfinals worden hier gespeeld.


Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ook trainer Frank de Boer nam deel aan sommige oefenvormen. Ook trainer Frank de Boer nam deel aan sommige oefenvormen.
Veel (vrouwelijke) belangstelling voor de Ajax-training op het gloednieuwe sportcomplex in Norwich. Veel (vrouwelijke) belangstelling voor de Ajax-training op het gloednieuwe sportcomplex in Norwich.
Jody Lukoki komt hoog bij een afrondoefening op het doel. Jody Lukoki komt hoog bij een afrondoefening op het doel.
Ricardo van Rhijn komt hoog in bij ploeggenoot Toby Alderweireld. Ricardo van Rhijn komt hoog in bij ploeggenoot Toby Alderweireld.