Menu
Marco van Basten geeft @ntwoord

Marco van Basten geeft @ntwoord

Via een e-mail aan de website van Ajax konden supporters een vraag stellen aan Marco van Basten. De hoofdtrainer vertelt onder meer over de soms lastige keuzes die hij dit seizoen heeft moeten maken.

Terugkijkend op dit bijna afgelopen seizoen, wat zijn uw belangrijkste leerpunten van dit eerste jaar als hoofdtrainer van Ajax?

Monique Jongma, Amstelveen

Het belangrijkste dat ik heb geleerd is dat ik niet te snel moet willen. Ik was in de veronderstelling dat het niveau van voetballen op een bepaalde manier, zoals wij met de selectie voor ogen hebben, er al na een paar maanden in zou zitten. Ik heb dus geleerd iets geduldiger te zijn. En ik ben gedurende het seizoen in bepaalde gevallen anders met de spelersgroep gaan communiceren, simpelweg omdat hetgeen ik wilde overbrengen, kennelijk niet altijd goed overkwam.

Hebt u er geen spijt van dat Klaas Jan is verkocht? Was hij niet net de doelpuntenmaker die we misten voor het kampioenschap en om verder te komen in het UEFA Cuptoernooi?

Jort van der Geest, Rijpwetering

Natuurlijk is het jammer dat hij weg is. En je weet nooit hoe het zou zijn gelopen als hij gebleven was. Hij heeft drie jaar bij Ajax gespeeld en hij heeft heel veel doelpunten gemaakt, als je dan naar zó’n grote club kan, dan is het in de praktijk onhoudbaar. Wat bij Klaas Jan ook meespeelde is het feit dat Ajax en hij er niet uit kwamen wat betreft contractverlenging. Dat zou betekenen dat hij over een jaar transfervrij zou zijn geweest. Op deze manier is hij in elk geval voor een goed bedrag weggegaan, waardoor hij ook op die manier van waarde is geweest voor Ajax.

Denkt u dat het mogelijk is om deze selectie vol talent en kwaliteit voor langere tijd bij elkaar te houden, zodat het team sterker wordt en blijft? En hoe denkt u dat dan te bewerkstelligen, aangezien Ajax (Nederland) financieel onderdoet voor bijvoorbeeld Engeland en Spanje.

Nick van Staveren, Duivendrecht

Je legt de nadruk op financieel. Maar wat ook meespeelt, is dat de competities in de landen die jij noemt interessanter zijn voor de spelers om in te spelen, zeker als ze al een paar jaar in Nederland in de eredivisie hebben gespeeld. Om te zorgen dat de spelers in elk geval gemiddeld genomen langer blijven dan nu, is het zaak om langdurige contracten af te sluiten met de spelers met potentie, waardoor we naar verwachting ook een sterker team krijgen. In die contracten staan vaste transfersommen, waardoor de speler in beginsel langer bij Ajax blijft, maar mocht hij tussentijds toch weg gaan, Ajax er in elk geval een substantieel bedrag voor krijgt.

Heeft u veel moeite gehad met de keuze voor Vermeer als eerste keeper?

Rutger Munting, Oosterwolde

Jazeker. Want Maarten Stekelenburg en Kenneth Vermeer zijn allebei uitstekende keepers. Dat is goed voor ons, en op dit moment vervelend voor Maarten, want ik kan er maar één opstellen.

U zegt vaak dat u zich ergert aan allerlei onzin die er over Ajax wordt gezegd en geschreven. Wat kunt u er aan doen om dat te voorkomen?

Frank Smit, Harderwijk

Ik erger me er niet aan. Vaak hoor of lees ik het niet eens, maar word ik er later door anderen op geattendeerd. Ik verbaas me er wel over. Er wordt zoveel onzin verspreid. En het is onmogelijk om je er goed tegen te verdedigen. Natuurlijk laten we via interviews wel geregeld andere geluiden horen, maar dat zet niet alles recht. Als we altijd alles zouden winnen, dan zou er een stuk minder negatief over ons gesproken worden. Maar ook als we met 7-0 van Willem II winnen zoals afgelopen zondag, wordt er van alles over Ajax gezegd en geschreven dat niet klopt. Zonder die onzin kijkt er kennelijk niemand naar die programma’s en worden de bladen minder gelezen. Het is in mijn ogen pure werkverschaffing, ze houden het voor elkaar in stand. Het is kwalijk omdat het publiek daardoor verkeerd wordt geïnformeerd. Zodra journalisten door hebben dat ze geen interview kunnen krijgen, of dat je een keer niet in hun programma verschijnt maar wel in een concurrerend programma, dan beginnen ze negatief over je te schrijven of te praten. Zo werkt het, helaas. Ik concentreer me het liefst op het voetballen, daar gaat het om.

Bij Ajax zijn keuzes soms erg lastig, maar wat geeft nou precies de doorslag bij wie u opstelt?

Jeffrey van de Wetering, Oene

Het begint met goed te kijken welke spelers je tot je beschikking hebt, aangezien je altijd met schorsingen en blessures te maken hebt. Dan zet je het elftal op papier dat je het liefste wilt opstellen. Vervolgens kijken we of dat elftal in balans is, want je wilt een combinatie van een heleboel factoren verenigen. Denk daarbij aan snelheid, overzicht, techniek, controle, scorend vermogen, fysieke kracht, creativiteit, loopvermogen, etcetera. Het gaat dan dus om het evenwicht in de ploeg. Vervolgens kijk je naar de tegenstander en het systeem waarin zij spelen en hoe ze dat spelen. Uiteindelijk komt het er op neer dat we de spelers opstellen met wie we denken die wedstrijd het beste resultaat te halen. Dat klinkt heel simpel, maar dat is het dus niet.
Als u een speler mocht terug halen uit de Ajax-historie om nu voor Ajax te spelen, wie zou dat zijn en waarom?

Roxanne van Holten, Gouda

Johan Cruijff. Hij is de beste speler die Ajax ooit heeft gehad. Niet alleen omdat het een technisch heel vaardige speler was, maar ook omdat hij over ontzettend veel andere kwaliteiten beschikte. Hij gaf leiding in het veld, hij was tactisch een goede speler, hij was in staat anderen beter te laten spelen en mentaal was hij ijzersterk. Een zeer complete speler dus. En dus is het geen moeilijke vraag om te beantwoorden, maar in de praktijk is het helaas wel lastig uit te voeren! Ik heb Cruijff heel hoog zitten. Hij is een warm en aimabel mens. Er wordt nu weer van alles gezegd en geschreven over hem en Ajax, dat heeft allemaal te maken met vragen van journalisten aan onze nieuwe algemeen directeur. Er is heel veel respect voor Johan Cruijff, niet alleen van mij, maar ook van Rik van den Boog. Cruijff heeft nu geen directe rol bij Ajax, maar omdat hij en Ajax onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, zie je dat zijn naam altijd opduikt.


Wat vindt u lastiger: bondscoach van het Nederlands elftal of hoofdtrainer van Ajax?

Roy Haring, Grootebroek


Het is allebei hartstikke leuk om te doen. Het ene is niet per definitie lastiger dan het andere. Er zit meer tijd in Ajax, elke dag ben ik er volop mee bezig. Met als voordeel dat ik de jongens ook bijna elke dag zie, wat bij Oranje natuurlijk niet het geval was.

Was Ajax kampioen geworden als Ismaïl Aissati niet zo lang geblesseerd was geweest?

Robert Wyatt, Amstelveen
Dat is moeilijk te zeggen, onmogelijk eigenlijk. Wat wel een feit is, is dat hij het sinds hij fit is erg goed doet en dat het team ook beter is gaan voetballen. Hij heeft een moeilijke periode doorgemaakt en ik gun het hem van harte dat hij weer fit is. Er is gesuggereerd dat ik hem niet wilde hebben en dat hij alleen is gekocht om weer met winst te kunnen doorverkopen. Dat vind ik respectloos. Ik ben blij dat hij fit is en dat ik hem op kan stellen, én dat hij het zo goed doet. Zo snoert hij criticasters de mond en daar vaart Ajax wel bij.
Hoe is de druk bij Ajax als hoofdtrainer en hoe gaat u hiermee om?
Menno van Rijn, Alphen aan den Rijn
Dat er druk is, dat is bekend en dat hoort bij het trainersvak. Het heeft geen zin om me ermee bezig te houden. Dat kost energie die je beter in andere zaken kunt steken. Ik focus me op de zaken waar ik invloed op kan uitoefenen. Gedisciplineerd en zo goed mogelijk je werk doen, dat is alles. En dan kan ’t goed of slecht aflopen.
Je kunt langzaam aan de selectie terug zien dat de jeugd een kans krijgt (en ook pakt). Bent u nu zelf ook nog druk bezig met de jeugdopleiding op zichzelf?
Hans Plaisier, Haarlem
Dat valt wel mee hoor. Jan Olde Riekerink is als hoofd jeugdopleiding dagelijks druk met alles dat met de jeugdopleiding te maken heeft. En Danny Blind is er als manager technische zaken ook veel mee bezig. Ik minder. Ik ga op zaterdag vaak bij de A1 kijken en ik ben op maandagavond op de Toekomst als Jong Ajax thuisspeelt. Dus ik volg het van dichtbij. En we praten er veel over. We hebben bijvoorbeeld wekelijks technisch overleg en daar is de opleiding regelmatig onderwerp van gesprek. Het verbaast me wel hoeveel kritiek  er op onze opleiding is. Er breken al jarenlang ontzettend veel spelers door uit de eigen opleiding. Er glipt er weleens eentje doorheen die dan een paar jaar later elders toch doorbreekt. Laatst werden in de krant spelers als Amrabat, Biseswar en Elia genoemd. Het is lastig om in te schatten welke jeugdspeler geschikt wordt voor het eerste elftal van Ajax en welke niet. De spelers die ik net noem zijn zich pas op latere leeftijd echt goed gaan ontwikkelen. Dat proces is dus per speler anders en dat maakt het moeilijk om in te schatten.
Wat is het eerste wat u doet als u thuiskomt, na een wedstrijd?
Sander Garnier, Reinveen
Dan geef ik mijn vrouw een kus. Ook als we niet gewonnen hebben…