Menu
'Marco van Basten is niet te vervangen'

'Marco van Basten is niet te vervangen'

Deze week gaan we terug naar 31 mei 1987, wanneer Marco van Basten zijn laatste thuiswedstrijd speelt en na afloop zijn shirt in de F-Side gooit.

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.


Natuurlijk, de supporters zijn gek met Marco van Basten, de beste voetballer van Ajax sinds Johan Cruijff. Ze zingen ook wel over hem, dat hij 'de trots van Mokum is' en dat hij 'elke dag wel een doelpunt maakt'. Maar van een echt innige relatie tussen de fans en de vedette is nu ook weer geen sprake.

Marco van Basten is best een aardige gozer, maar toch ook wel gereserveerd, een beetje afstandelijk zelfs, geen uitgesproken publiekslieveling. Maar als hij op zijn 22ste, ruim 5 jaar na zijn debuut in Ajax 1, de club verlaat, schiet de Meer de tranen in de ogen.

Het Ajax van coach Johan Cruijff wil er tegen PEC Zwolle voor zijn scheidende midvoor een leuke wedstrijd van maken

PSV is al kampioen, Ajax heeft de Europa Cup 2 (het toernooi van de bekerwinnaars gewonnen) en zal ook nog de finale van het KNVB Beker-toernooi winnen (4-2 tegen FC Den Haag, met 2 goals van Van Basten). Maar het Eredivisie-seizoen sukkelt naar zijn einde wanneer het Ajax van coach Johan Cruijff er tegen PEC Zwolle voor zijn scheidende midvoor nog een leuke wedstrijd van wil maken.

De voetbalzoon van Johan Cruijff, Marco van Basten.
De voetbalzoon van Johan Cruijff, Marco van Basten.

Slechts 7.300 toeschouwers zijn naar de Meer gekomen om Van Basten uit te zwaaien. Gênant weinig en de thuisblijvers krijgen ook hartstikke ongelijk, want het wordt een kostelijke middag met 2 vol op de aanval spelende ploegen, een 5-2-zege voor Ajax en 4 Van Basten-goals.

'Arrivederci Marco'

Marco speelt geweldig, al heeft hij een flinke knoop in zijn maag. Bij het betreden van het veld is hij, zeer ongebruikelijk, volgeschoten bij de gedachte dat het zijn laatste thuiswedstrijd is voor de club die hem lief is geworden. En de spandoeken waarmee de F-Side hem het allerbeste wenst (‘Grazie Marco’ en ‘Arrivederci Marco’) bezorgen hem een brok in de keel.

Marco van Basten slingert zijn shirt over het hek van de F-Side.
Marco van Basten slingert zijn shirt over het hek van de F-Side.

Wanneer Van Basten in de slotfase zijn 3e en 4e doelpunt heeft gemaakt, besluit Cruijff tot een applauswissel. Dat betekent wel dat Ajax de wedstrijd met 10 man moet uitspelen, want eerder is jongeling Dennis Bergkamp al in het veld gekomen voor oudje Arnold Mühren, en Arnold Scholten voor John van ’t Schip. Meer dan 2 wissels zijn dan nog niet toegestaan, maar wat geeft het, denkt gastspeaker Freek de Jonge. De cabaretier buigt zich voorover naar de stadionmicrofoon en door de Meer schalt: 'Marco van Basten is niet te vervangen.'

De voetbalzoon van Johan Cruijff
De naar AC Milan vertrekkende wereldspits gaat op de schouders van zijn medespelers, gooit bloemen in het publiek en trekt zijn shirt uit. Ook dat slingert hij over het hek van de F-Side. En dan verdwijnt Marco met ontbloot bovenlijf van het veld, geëmotioneerd, en Ajax moet voortaan verder zonder hem, de voetbalzoon van Johan Cruijff.

Alleen in de catacomben van de Meer, Ajax moet verder zonder zijn wereldspits.
Alleen in de catacomben van de Meer, Ajax moet verder zonder zijn wereldspits.

Fotobijschrift (kop): Marco van Basten gooit bloemen in het publiek.
Beelden: Ajax.nl/Erfgoed

Ajax Encyclopedie