Menu
Marco van Basten speelt verstoppertje

Marco van Basten speelt verstoppertje

Bondscoach Marco van Basten liet op de laatste training voor het kwalificatieduel tegen Tsjechië niet het achterste van zijn tong zien wat betreft de opstelling van Oranje. Er waren natuurlijk niet alleen Nederlandse journalisten bij de oefensessie in Katwijk dinsdag en de trainer gooide zijn elftal flink door elkaar in het trainingspartijtje.

Tijdens de training in Katwijk, waarbij eens te meer opviel hoe goed de stemming in het Oranje-kamp is, lieten bondscoaches Van Basten en John van 't Schip hun selectie voornamelijk grote partijen spelen.

Eerder werd al gesuggereerd in welke opstelling Van Basten de Tsjechen gaat bestrijden. Daar was dinsdagmorgen weinig van terug te zien. De ploeg met de oranje hesjes had potentiële basisspelers als Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Johnny Heitinga in de gelederen, maar aan de andere kant liepen zonder hesje aanvoerder Edgar Davids en Mark van Bommel op het middenveld.

Nigel de Jong begon bij de 'hesjes' als linksback en Heitinga fungeerde als rechtsachter. Nadat de ploegen van speelhelft hadden gedraaid, wisselden de twee Ajacieden echter van positie.

Van der Vaart speelde bij gebrek aan een diepste spits - aanvallers Roy Makaay en Pierre van Hooijdonk vormden samen de voorhoede van de 'reserves' - een wat meer aanvallende rol dan hij de laatste weken gewoon is. Vleugelspelers Romeo Castelen en Dirk Kuijt moesten voor de aanvoer zorgen en ook zij wisselden halverwege van kant.

De enige goal van het trainingspartijtje kwam voort uit een van de weinige keren dat een vleugelaanvaller zijn bewaker passeerde. De bal kwam uit een goede kaats bij Van der Vaart die zijn clubgenoot Maarten Stekelenburg met een bekeken schuiver passeerde.

Het doelpunt betekende meteen het einde van de partij. Van Basten gaf zijn spelers nog 20 minuten om voor zichzelf te trainen en die tijd werd door een deel van de spelers, zoals Sneijder, Van der Vaart en Van Hooijdonk, benut om te oefenen op vrije trappen.

Anderen trapten een bal over en een groep begon even later aan een rondo, natuurlijk voorzien van de nodige commentaren en uitingen van protest als er weer iemand in het midden moest.

De trainers, Van Basten, Van 't Schip, Rob Witschge en Stanley Menzo, lieten de 'vrije speeltijd' ook niet onbenut. De vier die ooit samen in Ajax 1 speelden, lieten trappend en koppend een bal rondgaan. ,,We zijn ooit gaan voetballen omdat we het leuk vonden'', zei Van Basten bij zijn aanstelling als bondscoach, en het is nog steeds aan de vier trainers af te zien dat ze gek zijn van het spelletje.

Ook voor de spelers een positief signaal: er zal best wel wat spanning op de groep staan in de aanloop naar de belangrijke interland tegen Tsjechië, maar Van Basten en zijn staf zorgen dat de druk niet te groot wordt en iedereen met opgeheven hoofd het trainingsveld verlaat. Wie de bondscoaches woensdagavond ook in het veld brengt, allemaal geloven ze in de aanpak van hun trainers.