Menu

Marco van Basten terug in Ajax-tenue

En daar stond hij weer. Vijftien jaar nadat hij als speler was weggegaan bij Ajax. Marco van Basten op De Toekomst in Ajax-tenue. De wereldberoemde spits is cursist coach betaald voetbal en doet zijn praktijkervaring op bij Ajax. De geboren Utrechter loopt stage bij de A1 van Danny Blind.

Marco van Basten debuteerde op 3 april 1982 als speler in Ajax 1. Hij verving na rust van de wedstrijd tegen NEC niemand minder dan Johan Cruijff en scoorde direct. Dat zou de spits nog 127 keer in competitieverband voor Ajax doen.

In 1987 droeg hij voor het laatst het Ajax-shirt. Bij de Amsterdammers was de Utrechter drie keer landskampioen geworden, werd hij drie keer bekerwinnaar en won in zijn laatste Ajax-jaar de Europa Cup voor bekerwinnaars.

Ook met zijn volgende club, AC Milan, werd de spits drie keer landskampioen en veroverde hij twee keer de Europa Cup I.

Op 26 mei 1993 speelde Van Basten zijn laatste wedstrijd, de Europa Cup-finale tegen Olympique Marseille. Ruim twee jaar later hing hij - gedwongen door vele enkeloperaties - zijn schoenen defenitief aan de wilgen en keerde hij zich lange tijd af van het voetbal.

Tot vorig jaar. Toen kondigde hij aan dat hij een terugkeer in de voetbalwereld overwoog. Dat het serieus was, bracht hij deze dinsdag in praktijk. De grote Marco van Basten meldde zich bij Danny Blind voor zijn eerste training als oefenmeester. Veel deed hij nog niet, mag ook nog niet, want 37-jarige is onlangs geopereerd nadat hij in een oefenwedstrijd met oud-Oranje geblesseerd raakte.

Introductie had hij dinsdag nauwelijks nodig, maar hij werd uiteraard netjes voorgesteld aan de jonge A1 van Ajax. Danny Blind merkte dat zijn spelers het - net als hijzelf - erg leuk vonden dat Marco van Basten bij hun groep was gekomen. ,,Maar ze gingen daardoor niet fanatieker trainen of waren daardoor meer gemotiveerd. Gelukkig maar. Anders doe ik toch echt iets fout", liet de trainer weten.

Van Basten heeft geen vaste trainingsdagen afgesproken. Hij loopt mee wanneer dat uitkomt en proeft op die manier wat het is om aan de andere kant van de groep te staan.