Menu

Margot Vliegenthart presenteert rapport Auditteam Voetbalvandalisme

Margot Vliegenthart, voorzitster van het Auditteam Voetbalvandalisme, bood dinsdag in de Amsterdam ArenA het rapport aan over de gebeurtenissen rondom de wedstrijd Jong Ajax - Jong Feyenoord van 15 april. Namens Ajax nam algemeen directeur Arie van Eijden het verslag van de bevindingen van het Auditteam in ontvangst. Feyenoord, in de persoon van Jan Willem van Dop, en het ministerie van Binnenlandse Zaken door de heer Felders waren ook vertegenwoordigd.

Het Auditteam Voetbalvandalisme sprak met vele betrokkenen bij de wedstrijd Jong Ajax – Jong Feyenoord. Trainers en spelers van beide teams deden hun verhaal, supporters van beide clubs werden gehoord en tv-ploegen, fotografen, politiemensen en clubbestuurders en -medewerkers legden verklaringen af. Ook bestudeerde het team beeldmateriaal, websites, persartikelen en processen verbaal.

Het rapport schetst een overzicht van de feiten van de voorbereiding en de wedstrijddag zelf. Daarnaast trekt het Auditteam een aantal conclusies uit de bevonden feiten en geeft het een serie aanbevelingen om, zoals het team zelf zegt, ‘de kans op herhaling te verkleinen’.

Vliegenthart vatte de conclusies en de aanbevelingen kort samen voor de aanwezigen. Zo concludeerde de voormalig staatssecretaris dat de Toekomst niet aan alle veiligheidseisen voldoet, de situatie kort na de beladen wedstrijd Feyenoord – Ajax van vier dagen eerder niet goed was ingeschat, maar ook dat Ajax en de politie zich voldoende ingespannen hadden ‘om vooraf informatie over eventuele plannen onder Ajax-supporters te vergaren’. ,,Aanwijzingen over het voorbereiden van het geweldincident waren er niet’’, aldus het rapport. Het Auditteam beveelt onder meer aan alle wedstrijden van Jong Ajax in de ArenA te laten spelen, dat de KNVB aangeeft welke reglementen expliciet van toepassing zijn voor de Beloftencompetitie en ook hierover controle uitvoert, de clubs een lijn trekken in hun beleid ten aanzien van vuurwerk en spandoeken en dat Betaald Voetbal Organisaties en supportersverenigingen het initiatief nemen om duidelijke gedragsnormen te formuleren die de BVO’s vervolgens ook zullen handhaven. ,,Doe er je voordeel mee’’, sprak Vliegenthart toen zij het rapport aan Arie van Eijden overhandigde.

Van Eijden gaf aan dat zeker te zullen doen en was het Auditteam dankbaar voor het uitvoerige onderzoek. Al plaatste de Ajax-directeur ook nog wel enkele kanttekeningen: wedstrijden van Jong Ajax tegen clubs als Feyenoord zullen inderdaad in de ArenA gespeeld worden, maar Jong Ajax zal ook veel wedstrijden op de Toekomst spelen. ,,De Toekomst is zeer laagdrempelig en dat is een goede zaak. Zo kunnen ook mensen die niet naar de ArenA kunnen komen nog wedstrijden van Ajax zien. Verder willen wij graag optreden tegen supporters die zich misdragen, maar het is moeilijk om getuigen en namen van de daders te krijgen. We zullen dit rapport met zeer veel aandacht lezen. Sommige maatregelen zullen we opvolgen, andere houden we nog even in onze achterzak.’’