Menu

Marocprofs verslaan Ajax in benefiet

De organisatoren van de benefietwedstrijd tussen Ajax en de Marocprofs hoopten op een spektakel en dat werd het ook. In de Amsterdam ArenA werd Ajax met 3-2 verslagen. De supporters, voornamelijk van Marokkaanse afkomst, zorgden voor een geweldige sfeer. Maar belangrijker nog: het duel leverde een hoop geld op dat ten goede komt aan de slachtoffers van de aardbeving die het noorden van Marokko teisterde eind februari.

Martin Jol, voor de gelegenheid coach

En wat Boukhari vooraf al voorspelde gebeurde ook. Eenmaal op het veld wilden beide ploegen winnen. Zo kreeg Ramzi al na twee minuten een klein kansje na een voorzet van Said Bakatti, maar de speler van FC Twente kopte naast. Daniël de Ridder en Zlatan Ibrahimovic kregen namens Ajax mogelijkheden, maar ook die werden niet benut. Halverwege de eerste helft viel het eerste doelpunt: Steven Pienaar kreeg op rechts de bal aangespeeld. Hij zocht zijn weg regelrecht naar het doel, kapte keeper Khalid Sinouh uit en schoot hard in de verre hoek..

Het publiek werd er echter niet stil van en moedigde hun team zo mogelijk nog harder aan. Ramzi leek na een half uur te scoren; de toeschouwers dachten aan een doelpunt en werden uitzinnig van vreugde. Helaas voor hen ging het feest niet door, want scheidsrechter Dick Jol had buitenspel geconstateerd.

De rust, die werd opgesierd door een aantal Marokkaanse artiesten, werd met name door Ronald Koeman gebruikt om te wisselen. En zoals het hoort bij een vriendschappelijk duel zat daar geen limiet aan, zodat maar liefst zeven andere Ajacieden het veld in kwamen. Onder hen Wesley Sonck en Tom Soetaers, die na blessureleed weer fit waren. Ook Jerold Promes en Rasmus Lindgren, spelers van Jong Ajax, werd speeltijd gegund. Martin Jol zette Jamal Akachar en Nourdin Boukhari in.

Nog geen kwartier na rust deed dat laatste duo van zich spreken. Boukhari lanceerde Akachar met een prachtig lobje. Akachar nam aan, sneed het strafschopgebied binnen en haalde uit. Julien Escudé, aanvoerder in de tweede helft, wilde zijn been ervoor zetten en zo tikte hij de bal per ongeluk in eigen doel. Het doelpunt telde nu wel en de Marokkaanse aanhang liet dat duidelijk merken.

,,Het was een mooi moment om met dit Marokkaanse team een doelpunt te maken in de ArenA. Al was het in een ander shirt dan ik had verwacht. Ik vond het fantastisch vandaag. Volgens mij heb ik de hele wedstrijd Marokkaanse muziek van de tribunes gehoord. En dat de supporters meer lawaai maakten dan normaal gesproken in de ArenA, dat is typisch Marokkaans'', grijnsde Akachar na afloop.

Nog geen drie minuten later werd het feest nog groter. Een voorzet vanaf rechts van de voet van Anouar Diba belandde voor de vrijstaande Ali Boussabon. De speler van NAC nam de bal in een keer op zijn schoen en passeerde zo doelman Maarten Stekelenburg. Alsof het beslissende doelpunt tijdens een WK-finale werd gescoord, zo vierden de supporters de voorsprong van hun Marocprofs.

Wesley Sonck, die voor het eerst in vier weken weer speelde, bracht Ajax tien minuten later langszij. De Belg was opgelucht dat hij weer fit is. ,,Dit is voor het eerst dat ik vijfenveertig minuten zonder problemen kan spelen, dat is belangrijk. Ik speelde prettig op de positie waar ik nu stond, ik had ruimte om tussen de linies in te spelen.'' Ook Sonck scoorde een doelpunt dat werd afgekeurd. ,,Misschien zat hij wel, dat weet ik niet. Het is ook niet belangrijk als je speelt voor een goed doel zoals vanavond. Ik denk dat de mensen een leuke wedstrijd hebben gezien, de Marocprofs hebben technisch goede voetballers. Ze dagen het uit en in zo'n duel laat je dat ook gebeuren.''

De Marokkanen bewaarden het grootste spektakel echter voor het laatst. Jerold Promes en Julien Escudé aarzelden bij een bal vlak over de middellijn. Ali Boussabon deed dat niet en kwam snel tussenbeide. Hij zag Stekelenburg ver uit zijn doel staan en besloot de gok te wagen. Met een gericht schot schoot hij vanaf die plek de bal zo over de verbaasde doelman het doel in. Weer explodeerde het stadion bijna van vreugde.

Boukhari: ,,Voetbal leeft in heel Afrika, zeker in Marokko. Ik denk dat het voor veel mensen leuk was om te zien. Er was een goede sfeer vanavond. Ik ben blij dat er veel geld is opgehaald en dat het een leuke wedstrijd was.''

Dat er wel degelijk keer te behalen viel, werd meteen na het derde doelpunt duidelijk. Jol wisselde aanvaller Diba voor verdediger Bakatti, die overigens vlak na rust voor de eerste keer werd gewisseld, om een tegendoelpunt te voorkomen. In hun enthousiasme kwamen na het laatste fluitsignaal honderden supporters het veld op om de overwinning te vieren.

Akachar: ,,Ik had helemaal niet verwacht dat we zouden winnen. Het is de eerste keer dat we in deze samenstelling speelden. Maar je ziet: de bal is rond.'' Ofwel: in voetbal kan alles gebeuren. Het belangrijkste nieuws was echter dat er meer dan €200.000 is opgehaald voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Want daar ging het uiteindelijk om.