Menu
Martin Jol over periode rondom interlands

Martin Jol over periode rondom interlands

Martin Jol vertelt over de interlandperiode waarin veel Ajacieden op pad zijn. Ruim de helft van de selectie is met zijn nationale elftal op pad. Martin Jol en zijn staf trainen dagelijks op de Toekomst met de achtergebleven Ajacieden. In de aanloop naar Ajax – Heerenveen vertelt de Ajax-trainer over deze bijzondere, enkele keren per jaar terugkerende periode.

Martin Jol, na enkele weken waarin veel wedstrijden op verschillende voetbalpodia zijn gespeeld, train je momenteel met een kleinere groep. Veel Ajacieden zijn als international op pad. Is zo’n kleine groep werkbaar?

,,We missen veertien spelers van de A-selectie vanwege interlandverplichtingen. Dat is iets om trots op te zijn. De groep die in Amsterdam is, traint gewoon door. Het biedt jonge spelers de kans om mee te trainen en het geeft mij de gelegenheid wat meer aandacht aan individuele spelers te besteden. Onze laatste wedstrijd verloren we van FC Twente en daarna ging de halve selectie weg. Ik had liever nog even collectief stilgestaan bij die wedstrijd. Iedere trainer wil na een nederlaag in kunnen spelen op wat er in die verloren wedstrijd gebeurd is. Met een interlandperiode zie ik de meeste jongens pas tien dagen later weer terug.”

Voor iemand als Miralem Sulejmani zal het een positief effect hebben.

,,Ja, dat is in dat verband een leuk voorbeeld. Hij maakte afgelopen weekeinde drie doelpunten tegen Jong Noorwegen. Ze stonden 0-2 achter en wonnen met 3-2, dus dat is een opsteker voor hem. Ik hoop dat hij daar meer zelfvertrouwen van krijgt. Dat is belangrijk voor een jonge speler zoals hij.”

Het gebeurt vaak dat je spelers met een jetlag op vrijdag terug ziet komen. Van dezelfde spelers wordt zondag alweer een topprestatie verwacht. Is dat lastig?

,,Ik kan er niks aan veranderen, dus ik maak me daar niet meer druk om. Daar ben ik lang geleden mee gestopt.”

Is het voor jou een rustige periode?

,,Omdat we geen wedstrijden spelen wel ja. Maar de trainingen gaan gewoon door, dus het aantal uren werk scheelt niet zoveel. Ik wil altijd veel wedstrijden bekijken en dat doe ik in zo’n periode misschien iets meer. Ik zie veel wedstrijden op dvd en vaak zap ik tussen live wedstrijden. Ik zag Van Persie uitvallen bij het Nederlands elftal. Dat is het schrikbeeld van iedere trainer. Arsenal moet hem nu weken missen.”

Is er nieuws bij Ajax van het blessurefront?

,,Nou, ik ben blij dat Demy de Zeeuw weer op het trainingsveld staat. Hij traint weer normaal mee met de groep nadat hij tegen FC Twente last kreeg van zijn knie en de dag daarna aan zijn amandelen is geholpen. Marko Pantelic is teruggekomen uit Servië. We hopen dat zijn hamstringblessure op tijd genezen is voor de wedstrijd van zondag tegen Heerenveen. Ook Dennis Rommedahl is weer terug. Hij heeft nog last van zijn hamstring.”

In de categorie ‘onzin’ waren er vandaag ook twee opmerkelijke zaken.

,,Ja, ook als we niet voetballen moet er over Ajax geschreven worden. Er zijn media die denken contact te hebben met Urby Emanuelson via Hyves, terwijl Urby niet op Hyves blijkt te zitten. Dat is vervelend, temeer omdat een journalist aan Ryan Babel vragen ging stellen over uitspraken van Urby, die niet van onze Urby bleken te zijn. Snap jij het nog? En ik lees overal dat we Royston Drenthe willen halen. Een onverlaat zet dat fabeltje op internet en het wordt door diverse sites klakkeloos overgenomen. Het is vooral vervelend voor onze fans. Ik hoop dat zij beseffen dat niet alles wat op internet verschijnt ook waar is. Ik ben blij dat we zondag weer een wedstrijd hebben. Dan zijn we hopelijk weer even van dit soort onzin af.”