Menu

Masterclass voor Ajacieden in Van Gogh-museum

In het kader van de opening van de in het Van Gogh-museum in Amsterdam, heeft de Ajax-selectie haar creativiteit nu op het witte doek ten toon gespreid. ABN AMRO, die deze unieke tentoonstelling sponsort, had maandagmiddag 4 februari in samenwerking met Ajax een masterclass schilderen voor de Ajacieden georganiseerd.

Op het veld is er niets aan te merken op de techniek van de pupillen van trainer Ronald Koeman, maar hoe brachten de Ajacieden het er op het witte doek vanaf?

Chivu schilderde zeer geconcentreerd. Terwijl zijn medeschilderaars tussendoor overal een kijkje namen, bleef de Roemeen tot het einde toe in opperste concentratie zijn kunstwerk perfectioneren.

Om de prestigieuze tentoonstelling op een creative wijze bekendheid te geven, verzonnen Ajax en ABN AMRO de masterclass. Spelers en technische staf kregen de opdracht met penseel, palet en olieverf de zonnebloemen van Van Gogh na te schilderen.

De creaties van de Ajacieden zijn net als de tentoonstelling bijzonder te noemen. Voor het eerst in de historie zijn de drie schiderijen die Van Gogh van de zonnebloemen maakte, in een ruimte te bezichtigen. Van Gogh en Gauguin hebben enige tijd met elkaar opgetrokken, waardoor hun werk gelijkenissen vertoont.

De masterclass stond onder leiding van beeldend kunstenaar Ernst Voss. Nadat iedereen was voorzien van verf, kwasten en water, ging iedereen aan de slag. Sommigen begonnen leken duidelijk te weten hoe ze het gingen aanpakken, bij anderen duurde het even eer de eerste verf op het doek kwam.

Jeroen Slop kon zich niet voorstellen dat iemand geld voor zijn creatie over zou kunnen hebben. Beenhakker daarentegen stelde: "Als van Gogh nu nog had geleefd, weet ik zeker dat hij mij, naast Gaugain, ook zou uitnodigen in zijn huis. Vooral mijn vaasje vind ik prachtig."

Een taxateur van veilinghuis Christie's taxeerde alle schilderijen na afloop van de masterclass. De kunstwerken van de Ajacieden werden beoordeeeld volgens het 'CICO'-systeem: Creativiteit, Inzicht, Compositie en Originaliteit.

Degenen die klaar waren met hun schilderij, keken bij hun collega's wat zij ervan gemaakt hadden. Als ware kunstenaars bespraken teammanager David Endt en keeper Joey Didulica het schilderij van laatstgenoemde. Joey was al vertrouwd met verf en kwasten. Schilderen is een grote hobby van hem.

Ajax en ABN AMRO zullen komende donderdag tijdens de kwartfinales van de Amstel Cup nog een aantal leuke acties aan de tentoonstelling wijden.