Menu
Mat Ajax kan maar geen vuist maken tegen NEC

Mat Ajax kan maar geen vuist maken tegen NEC

Ajax oogde uiteindelijk als een murw geslagen bokser, hangend in de touwen van de boksring. De 1-0 nederlaag tegen NEC is de zoveelste tegenslag voor de ploeg van Danny Blind. Onverdiend was de verliespartij niet. De Ajacieden konden simpelweg geen vuist maken tegen de ploeg van de dolgelukkige Cees Lok. Ajax heeft inmiddels vier Eredivisiewedstrijden op rij niet gescoord.

De stand op de ranglijst zegt genoeg over het dit seizoen zo geplaagde Ajax. Na de 'brunchwedstrijd' vinden de Ajacieden zichzelf terug op een zesde plek. De tegenvallende cijfers: vijftien punten uit elf duels. En, het huidige Ajax nog treffender typerend: vijftien treffers voor en twaalf doelpunten tegen.

,,Keihard werken is de enige remedie om hier uit te komen'', blikte Blind na het verlies terug op NEC-Ajax. ,,Alleen onze stinkende best doen, maakt het mogelijk uit dit dal te klimmen.''

Het lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Blind legde in dat opzicht tijdens zijn nabeschouwing de vinger zelf op de pijnlijke plek. De trainer vroeg zich hardop af waarom zijn spelers vaak pas een tandje bij schakelen als de achterstand een feit is. ,,Gezien de ranglijst, zou je een eerdere reactie verwachten'', aldus Blind. ,,Het lijkt erop dat pas bij een achterstand iets los komt in de ploeg.''

De trainer ging zelfs nog iets verder in zijn analyse. Al had de vervolgopmerking wellicht vooral betrekking op het matige spel van zijn ploeg in het uitverkochte Goffertstadion. Blind: ,,Ik mis een bepaalde drive bij sommige spelers. De drive om duels te winnen en bijvoorbeeld ook de tweede bal op te pakken. Wat dat betreft kunnen we de hand in eigen boezem steken.''

Zonder de geschorste Steven Pienaar, hij werd vervangen door Mauro Rosales, en met Thomas Vermaelen in plaats van de geblesseerde aanvoerder Tomás Galásek (verder handhaafde Blind de opstelling waarmee hij woensdag begon tegen FC Thun) had Ajax het voortdurend lastig met NEC. De Nijmegenaren hadden in Romano Denneboom en Andrzej Niedzielan een gevaarlijk aanvallend duo. Vanaf de eerste minuut werden de gasten vroeg onder druk gezet.

Het leverde na een handvol kansen, een minuut na rust de openingstreffer op. Na een rommelige aanval over links belandde de bal uiteindelijk bij Niedzielan. De Pool stond al bijna oog in oog met Maarten Stekelenburg, maar legde de bal toch af op ploegmaat Denneboom. De aanvaller schoot de bal vervolgens simpel in: 1-0. Tien minuten later kwam Yannis Anastasiou een teen tekort om de scherpe voorzet van rechtsbuiten Mauro Rosales tot doelpunt te promoveren.

Met Markus Rosenberg en Nourdin Boukhari als verse aanvallende krachten, probeerde Ajax alsnog te redden wat er te redden viel. Het accent op de aanval (verdediger John Heitinga werd geofferd) leverde niet het gehoopte resultaat. Gabor Babos bracht knap redding op een kopbal van Rosenberg. Nauwelijks een minuut later beet ook Rosales de tanden stuk op de van Feyenoord gehuurde NEC-doelman. Tot overmaat van ramp zag ook de mee opgestoomde Hedwiges Maduro zijn kopbal nét over de doellat verdwijnen. Naar die inzet kon Babos slechts kijken..

De gasten kwamen overigens goed weg op inzetten van Grot en Denneboom. Nijmeegse kansen belandden vaak op de vuisten van Stekelenburg of in het zijnet.

Na een rommelige, vanuit Ajax-perspectief bezien zure middag, kon Cees Lok niettemin worden gekroond tot koning van het Goffertstadion. ,,We hebben vandaag een enorme teamprestatie geleverd'', keek Lok op zijn beurt terug. Vanaf een enorme roze wolk. ,,Vechtlust heeft ons overeind gehouden. Terwijl ook de reddingen van Babos belangrijk waren. Alles bij elkaar was dit een prima middag voor NEC.’’ Tegen die conclusie viel helemaal niets in te brengen.

Bekijk hier het fotoverslag van NEC-Ajax >>