Menu

Matig Ajax simpel langs zwak Groningen

Veel moeite kostte het Ajax niet om met het maximale puntenaantal uit het Oosterparkstadion te vertrekken. Daarvoor was Groningen simpelweg te zwak. Twee doelpunten van Rafael van der Vaart en een van Andy van der Meyde maakten het verschil. Uiteindelijk werd het 1-3. Hoogtepunt in de tweede helft was het debuut van Nourdin Boukhari, die nog een paar minuutjes mee mocht spelen.

Op een van de supporters-websites werd de Ajax-spelers gevraagd de supporters, die van burgemeester Wallage niet welkom waren in Groningen, te steunen. Dat konden zij doen door de bal een beetje over en weer te spelen en zich verder niet al te zeer in te spannen. De Ajacieden leken warempel wel te hebben geluisterd, want de absolute wil om alles op alles te zetten in het Oosterparkstadion ontbrak bij vrijwel iedereen.

Tot ergernis van trainer Ronald Koeman, die na afloop van het met 1-3 gewonnen duel weinig goede woorden voor zijn pupillen over had. ,,We hebben het niet vaak makkelijk gehad in Groningen, maar vandaag wel. Groningen speelde vrij compact en zakte ver terug op eigen helft. Het was aan onze lage balcirculatie te wijten dat we daar geen gebruik van maakten. We hebben niet goed gespeeld, zijn er niet honderd procent voor gegaan. Dit was zo´n wedstrijd dat je een hoge score moet halen. Dat gebeurde niet. Door een stommiteit van Bergdolmo geven we zelfs nog een goal weg.”

Toch zag het er in het begin zeer goed uit voor Ajax, maar dat kwam vooral door de zwakheid van de thuisploeg. Groningen zag al in de tweede minuut een gele kaart uitgereikt worden. Kurt Elshot maaide Sikora onderuit en Haverkort kon niet anders dan hier geel voor trekken.

Dat de Groningers moeizaam aan het duel begonnen, onderstreepte Jordi Hoogstrate in de dertiende minuut. De jonge middenvelder plaatste de bal zo slecht terug naar zijn eigen verdediging dat Ajax kon overnemen. Mido kaatste op Sikora waarna de linksbuiten zijn eerste van een reeks goede voorzetten produceerde. Rafael van der Vaart bracht met een ogenschijnlijk simpele beweging de openingstreffer op het scorebord, 0-1.

De Heemskerker had er, als een van de weinigen, wel veel zin in deze zondagmiddag. Hij moest ook wel, want de Ajax-spits van hedenmiddag, Mido, liep overal en vooral nergens. Van der Vaart had in de 17e minuut zijn zinnen gezet op het tweede doelpunt, maar na een leuke slalom werd hij uiteindelijk toch nog gestuit door Florén.

Pas rond de twintigste minuut kwam Groningen in de buurt van Stekelenburg en het was nota bene verdediger Claus Boekweg die een schot loste. Het ging net naast, maar bleek een waarschuwing voor de 26e minuut. Toen kwam Elshot mee op en de rechtsback schoot op fraaie wijze binnen. Gelukkig voor Ajax ging de bal er via de onderkant van de lat weer uit.

Wie had verwacht dat Ajax het vanaf dat moment moeilijker zou krijgen, kwam bedrogen uit. De Groningers geloofden het wel en ook bij Ajax liet iemand iets te duidelijk merken er weinig zin in te hebben. Dat had de trainer tenminste geconstateerd en in de 32e minuut haalde Koeman Mido al naar de kant en liet hij Zlatan invallen. Koeman: ,,Ik heb geprobeerd aan te geven dat alles wat vorig seizoen is behaald, niet meer telt. Iedereen kan een keer slecht spelen maar dan moet je er wel wat aan doen. Ik had niet het idee dat Mido alles gaf. Na een kwartier wilde ik hem er al uithalen, maar ik heb hem nog vijftien minuten laten staan. Ik vind het erg tragisch dat ik het gevoel heb dat hij er niets aan deed.”

Zlatan deed beter zijn best. Althans, een groot deel van de wedstrijd. Vijf minuten na zijn entree schoot hij al goed in, maar Beukenkamp ranselde de bal nog uit zijn doel. Weer drie minuten verder kwam een prima steekpassje van de Zweed goed aan bij Sikora die wederom een voortreffelijke voorzet afleverde. Van der Vaart liep de bal weer binnen, 0-2.

Met die stand werd er ook gerust. Dat Groningen niet goed speelde, lieten de fans duidelijk merken door de spelers met gefluit van het veld te begeleiden.

In de tweede helft gooide Groningen-trainer Lodeweges het over een andere boeg. Hij verving de falende Hoogstrate en nog niet helemaal fitte Tuhuteru voor Drent en Hugo. Meer aanvallende impulsen waren gewenst. Ajax was niet onder de indruk. Hoewel de Amsterdammers zelf ook verre van attent voetbalden, kwamen ze wel op 0-3. Uitgerekend Andy van der Meyde, de man die totaal niet in de wedstrijd zat – de aanwezigheid van bondscoach Advocaat ten spijt – scoorde het derde doelpunt na wederom een prachtige voorzet van Sikora.

Pas nadat de verhuurde Ajacied Pius Ikedia zijn voormalige ploeggenoot André Bergdolmo tot tweemaal toe het bos in had gestuurd en Hugo met hulp van O’Brien de 1-3 op het bord had gebracht, leek Ajax het moeilijker te krijgen. Dat de ploeg zich niet honderd procent had ingezet zou zich in het laatste kwartiertje nog kunnen wreken. Groningen drong aan, maar hield dat niet lang vol. Na tien minuten offensief voetbal was het weer over. Bij Ajax kwam Nourdin Boukhari in het veld en mocht zo zijn eerste minuten maken in Ajax 1. Lang duurde het optreden niet, want enkele minuten en een kans voor Boukhari later, floot Haverkort voor het einde. Ajax had weer gewonnen. En weer was het niveau teleurstellend.

Koeman was na afloop dan ook bepaald niet mild. ,,De homogeniteit zoals die aan het einde van vorig seizoen zo groot was, is nu een stuk minder. De wil om te winnen is ook lang zo sterk niet meer aanwezig. Als we in Europa straks ook zo spelen, dan hebben we helemaal niets te zoeken in de Champions League. Ik verwacht van de spelers dat ze alles geven. Het verbaast mij dat de spelers zo bezig zijn. Want wie zijn we nu eigenlijk? We willen meer, maar dan moet er wel meer worden gedaan. Ik merk ook op de trainingen dat de scherpte afneemt en de gelatenheid toeneemt. Sommige spelers geven zich daar aan over, terwijl ze juist de andere spelers er door moeten slepen. Het is aan mij om duidelijk te maken dat het beter moet. Maar ja, aan de andere kant hebben we drie wedstrijden gewonnen en hebben we negen punten. Misschien ben ik wel een zeikerd.” Maar het zit de ambitieuze trainer dwars dat er niet meer wilskracht en fanatisme in zijn team zit. ,,Alleen op die basis kan je verder”, sloot een getergde Koeman af.