Menu

Matig draaiend RBC op bezoek in voorlaatste thuisduel

Het kampioenschap staat voor de deur. Daar is iedereen het wel over eens, maar dat er nog een paar lastige wedstrijden op het programma valt ook niet te ontkennen. Komende zondag komt RBC naar de Amsterdam ArenA en die ploeg staat veilig voor degradatie en op te grote afstand voor Europees voetbal.

Kort door de bocht gezegd voetbalt RBC dus nergens meer voor. Maar er bestaat altijd nog zoiets als sportieve eer of misschien in het geval van RBC ook sportieve revanche. Want was het niet zo dat Ajax in de uitwedstrijd in Roosendaal door een toevalstreffer drie punten wegkaapte? Ajax speelde volgens Ronald Koeman de minste wedstrijd onder zijn bewind maar bleef wel aan de leiding.

Dat zal RBC niet lekker zitten, maar ook Ajax zelf zal dat zwakke duel ook uit het geheugen willen poetsen. Daarnaast kampen de spelers van Ajax ook nog met een katterig gevoel omdat ze uit de Klassieker niet de drie punten haalden waar ze recht op hadden.

Vorige week verloor RBC in een matig duel met 1-2 van FC Twente dat vier duels op rij had verloren. Maar de ploeg van Robert Maaskant was wel furieus van start gegaan. Al binnen een minuut scoorde RBC toen Pothuizen een inzet van Ajax-huurling Pius Ikedia achter zijn eigen doelman werkte en een week eerder tegen FC Zwolle was RBC ook al zo snel in de wedstrijd succesvol geweest. Maar net als toen won de Brabantse formatie niet. De laatste zege dateert al weer van 13 maart. Toen was RBC met 1-0 de baas over FC Groningen. Bovendien moet RBC Björn Daelemans wegens een schorsing missen.

Voor Ajax is het zondag de voorlaatste thuiswedstrijd. Mocht PSV op zaterdagavond de thuiswedstrijd tegen NEC onverwacht verliezen dan kan op zondagmiddag iets voor half vijf de vlag al in top voor Ajax. Dan is de 29ste landstitel een feit. Dan moet de ploeg wel zelf winnen van RBC uiteraard. Wint PSV ook, dan moeten de laatste drie benodige kampioenspunten bij oud-Ajacied Johan Neeskens worden gehaald als Ajax tegen NEC speelt.

Voor de geblesseerde spelers Wesley Sonck, Tom Soetaers en Hatem Trabelsi is het te hopen dat ze snel weer fit geraken zodat ze nog een actieve bijdrage aan het kampioenschap kunnen leveren.

Vorig seizoen eindigde de ontmoeting tussen Ajax en RBC in een fraaie 4-1 overwinning voor Ajax. Rafael van der Vaart, Maxwell, Andy van der Meyde en Nourdin Boukhari zorgden toen voor de treffers. Toen werd het duel net voor de UEFA Champions-Leagueontmoeting met AC Milan gespeeld.

Uitslagen alle thuiswedstrijden tegen RBC Roosendaal:

1954-1955 Ajax - RBC Roosendaal 3-1
1985-1986 Ajax - RBC Roosendaal 3-0
2000-2001 Ajax - RBC Roosendaal 2-0
2001-2002 Ajax - RBC Roosendaal 4-3 (beker)
2002-2003 Ajax - RBC Roosendaal 4-1