Menu

Matig Jong Ajax verslaat Volendam

Jong Ajax blijft zijn trainer John van 't Schip hoofdbrekens bezorgen. De Amsterdamse Beloften wonnen maandagavond op De Toekomst wel met 2-1 van Jong Volendam, maar de manier waarop die zege tot stand kwam, boezemde weinig vertrouwen in. ,,Het was erg matig vandaag'', zei Van 't Schip dan ook na afloop.

Vooral verdedigend wil het nog niet zo vlotten bij Jong Ajax. Vorige week, na de 2-1 nederlaag bij Feyenoord, klaagde Van 't Schip al dat elke aanval van de tegenstander gevaar opleverde.Toen ook onderstreepte de trainer dat het probleem niet uitsluitend zijn verdedigers betrof, maar dat de hele ploeg fouten maakt bij balverlies.

Tegen Volendam maakte A-junior Urbi Emanuelson zijn debuut bij Jong Ajax als centrale verdediger links van Petri Pasanen. Thomas Vermaelen was geschorst na zijn rode kaart tegen Jong Feyenoord en over Jerold Promes waren Van 't Schip en Marco van Basten niet zo tevreden. ,,Urbi doet het goed bij de junioren en in goed overleg met Danny Blind hebben we besloten om hem vanavond mee te laten doen'', legde Van 't Schip uit. ,,Dit was geen gemakkelijke wedstrijd om te debuteren. Hij was dan ook nog geen meerwaarde. Zijn voetballende kwaliteiten schatten wij hoger in dan wat hij vanavond heeft laten zien. Maar verdedigend kwam Emanuelson niet in de problemen.''

Dat kwam zijn ploeg als geheel wel. In het eerste kwartier was Volendam het gevaarlijkste team, vooral bij corners waar de fysiek sterke Volendammers heersten in het luchtruim. Tot zijn ongenoegen moest Van 't Schip constateren dat middenvelders Anthony Obodai en Robin Muller van Moppes te weinig controlerend speelden. In balbezit zorgde dat wel voor dreiging bij Ajax, maar als Volendam overnam, gaapte er een gat tussen aanval en verdediging.

Van 't Schip pleegde enkele tactische omzettingen. Zo ging Wamberto, begonnen als linksbuiten, achter de spitsen spelen verhuisde Etienne Esajas naar de linkerflank.

'Op 10' (hoewel met 11 op de rug) regisseerde Wamberto de Ajax-aanvallen vervolgens bekwaam. ,,We controleerden toen de wedstrijd, zonder overigens goed te spelen'', vond de trainer. Wamberto veroverde in de zestiende minuut de bal, zond met een prachtige pass Jason Culina de diepte in en de Australische spits scoorde met een harde knal: 1-0.

In de tien minuten die volgden was Ajax voor even superieur aan de gasten, die nooit tot meer dan twee passes kwamen zonder daarbij de bal te verspelen. Culina, Wamberto, rechtsback Nigel de Jong en rechtsbuiten Daniël de Ridder lieten de bal in een razend tempo rondgaan en creërden een serie kansen. In de 24ste minuut verzond De Jong een mooie dieptepass op De Ridder die vanaf rechts een voorzet losliet. Die werd met de hand geraakt door een Volendammer, maar de scheidsrechter liet terecht doorspelen omdat de bal het doel in dreigde te gaan. Robin Muller van Moppes zette voor de zekerheid zijn voet ertegen en Ajax stond op 2-0.

Hoewel de thuisploeg in het vervolg van de eerste helft niet meer zo dominant opereerde, leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Amsterdammers. Wamberto was dichtbij een treffer toen hij in de kleine ruimte knap wegdraaide en een schot losliet waar keeper Kok nog net zijn hand achter kon krijgen.

Maar meteen na rust, met Walker voor Muller van Moppes die zich bij een kopduel blesseerde, kwam Volendam terug in de wedstrijd. Een corner werd doorgekopt en Ajax kreeg de bal niet weg. Karim Bridji kon van dichtbij scoren: 2-1.

Volendam rook opeens kansen op meer en drong aan. ,,De angst neemt bij ons toe als de tegenstander risico gaat nemen'', zei Van 't Schip. ,,We hadden best kansen om te scoren omdat Volendam niet meer zoveel mensen achterin hield. Maar we waren slordig. De laatste pass kwam niet aan of we stonden buitenspel.''

Jong Ajax kreeg het steeds moeilijker met zichzelf. Nog maar zelden bouwde de ploeg aan een goede aanval. En als dan eens de vrije man knap gevonden werd, zoals in het geval van Walker die door Obodai de diepte ingestuurd werd, dan bleek ook een opgelegde kans een onmogelijke opgave. De Braziliaan kwam alleen voor de keeper maar voerde zijn actie zover door, dat hij zichzelf de schotkans ontnam en de bal zelfs over de achterlijn verdween.

Gelukkig voor Ajax miste Volendam ook het vernuft om Maarten Stekelenburg in problemen te brengen. Jason Culina illustreerde echter in de laatste minuut de vertwijfeling die bij Ajax toe had geslagen. De spits kreeg de bal aan de linkerkant van het zestienmetergebied en had een actie kunnen maken. In plaats daarvan hield Culina de bal onder de voet in de hoop dat de scheidsrechter een einde aan de wedstrijd zou maken.