Menu
Matige eerste helft kost Ajax twee punten

Matige eerste helft kost Ajax twee punten

Ajax heeft in de strijd om het landskampioenschap twee dure punten gemorst. De formatie van Adrie Koster bleef tegen NEC steken op 1-1. ,,De eerste helft was ondermaats”, verklaarde de coach na afloop.

Klaas Jan Huntelaar schiet de gelijkmaker binnen. Klaas Jan Huntelaar schiet de gelijkmaker binnen.

Omdat PSV zondagmiddag tegen VVV-Venlo niet verder kwam dan 1-1, blijft de schade voor de Amsterdammers beperkt. Ajax is nog altijd de nummer twee op de ranglijst, de achterstand op de Eindhovenaren blijft drie punten. Ook met die informatie in het achterhoofd, kon Adrie Koster moeilijk tevreden zijn. ,,We begonnen veel te zwak”, aldus de trainer. ,,En hoe dat komt is me een groot raadsel. Ik dacht dat dat ons na de nederlaag tegen NAC niet meer zou overkomen. Maar helaas was dat wel het geval. Te veel spelers haalden hun niveau niet.”

Door de matige start keek Ajax al na een kwartier tegen een achterstand aan. Jeremain Lens werd aangespeeld buiten het zestienmetergebied en schoot, met George Ogararu nog voor zich, de bal hard achter Maarten Stekelenburg. De Ajax-keeper ging gestrekt naar de rechterhoek, maar kwam een centimeter tekort om het doelpunt te voorkomen. In de periode na de openingstreffer bleven de beste mogelijkheden voor NEC. Kevin Bobson stond bijvoorbeeld in de 25ste minuut oog in oog met Stekelenburg, maar schoot veel te zacht in. Pas in blessuretijd werd Ajax gevaarlijk. Suarez schoot van dichtbij hard op doel en Kennedy plaatste de bal vlak daarna net over.

In de rust gooide Koster, die drie maanden geleden in de thuiswedstrijd tegen NEC debuteerde als coach van Ajax 1, het roer behoorlijk om. De trainer besloot achterin met drie verdedigers te gaan spelen. Siem de Jong kwam in het veld voor George Ogararu en Dennis Rommedahl verving Kennedy. De wissels zorgden ervoor dat de wedstrijd in ieder geval een stuk aantrekkelijker werd. Het spel golfde op en neer en beide ploegen kregen kansen. Huntelaar was na bijna een uur voetbal dicht bij de 1-1. Hij gleed de bal na een voorzet van Perez bijna het doel in. Gabor Babos hield zijn ploeg met een knappe reflex op 1-0. Even later was het weer de beurt aan Stekelenburg om zijn keeperskwaliteiten te tonen. Hij greep uitstekend in bij een open kans van Bobson.

Met het inbrengen van Leonardo voor Edgar Davids zette Ajax de laatste 25 minuten echt alles op de aanval. Het leverde een kwartier voor tijd de gelijkmaker op. Krisztian Vadocz leverde de bal knullig in bij Perez. De Deen bediende Huntelaar, die kon doorlopen richting NEC-doel en prima afwerkte. Luis Suarez leek Ajax in de 84ste minuut Ajax de overwinning te schenken, maar zijn treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel. De laatste tien minuten was de spanning te snijden, maar een winnaar kwam er niet meer uit de bus. Gabri pakte nog wel een gele kaart en is daarom woensdag tegen FC Utrecht geschorst. ,,In de tweede helft zag ons spel een stuk beter uit”, oordeelde Koster. ,,Toen gooiden we alle schroom van ons af en sleepten we de gelijkmaker binnen. We kregen nog kansen op de overwinning, maar datzelfde gold voor NEC.”

Klaas Jan Huntelaar was ondanks zijn treffer ook niet echt enthousiast over de wedstrijd. Maar de topscorer zag wel aanknopingspunten. ,,In de tweede helft was er in ieder geval heel veel beleving en inzet. Daar ben ik tevreden over, maar het liefst reis je natuurlijk met een overwinning naar huis."

Benieuwd naar meer reacties?
Ga dan naar de website van Ajax TV. >>