Menu

Matige prestatie Jong Oranje

Jong Oranje heeft zich dinsdagavond in Tilburg geblameerd tegen Jong Armenië. Het jeugdige boegbeeld van het Nederlandse voetbal kwam niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Door het gelijke spel is de kans dat de ploeg van Foppe de Haan zich plaatst voor het Europees kampioenschap van 2006 vrijwel nihil.

Na de nederlaag van vorige week vrijdag in Roemenië was het voor Jong Oranje al belangrijk geworden om van hun Armeense leeftijdsgenoten te winnen. De inzet van de kwalificatiewedstrijden is een plaats bij de eerste twee van de groep. Door de verliesbeurt tegen Roemenië dreigde het elftal van bondscoach Foppe de Haan de
aansluiting kwijt te raken.

Door het gelijkspel tegen de Armenen is de kans op kwalificatie nog veel kleiner geworden. De nummers één en twee in de groep, respectievelijk Roemenië en Tsjechië hebben drie en vier winstpunten meer.

Gezien het spel van Jong Oranje heeft het elftal ook niets te zoeken op een eindtoernooi, waarin de sterkste landen van Europa spelen. De Haan heeft weliswaar een getalenteerde groep spelers tot zijn beschikking, maar als team presteert zijn equipe ondermaats. Voor rust slaagde het elftal er nog wel in om een behoorlijk aantal
kansen te creëren, maar in de afwerking faalde de ploeg steeds opzichtig. Huntelaar was het dichtste bij een treffer met een schot op de paal.

De Haan had zijn elftal op vijf plaatsen gewijzigd in vergelijking met de wedstrijd van vorige week tegen Roemenië. Belangrijkste slachtoffer was Collins John (Fulham) die in de punt van de aanval werd vervangen door Huntelaar. Van Persie mocht niet
spelen wegens een schorsing (rode kaart tegen Roemenië) en doelman
Waterman en verdediger Jansen waren geblesseerd.

Na de pauze was het spel van Nederland niet veel beter dan voor rust. Weliswaar verschafte Oranje zich tegen de amateurs van Armenië wat kansjes, maar de ploeg wekte nooit de indruk echt in een zege te geloven, of daar veel moeite voor te willen doen. In de 75e minuut had Oranje zelfs op achterstand kunnen komen bij een inzet van Veranyan, maar keeper Pasveer behoedde zijn ploeg voor een nog grotere afgang.

Jong Oranje - Jong Armenië 0-0. Scheidsrechter: Sjmolik (WRu).
Toeschouwers: 5000. Gele kaart: Pachajyan (Armenië).
Jong Oranje: Pasveer; Verhaegh (71. Rojer), Wolfgang, Kruiswijk, Van Mosselveld; De Jong, Hofs, Schaars; De Ridder, Huntelaar, Fafiani (46. John).
Jong Armenië: Apoula-Edima-Bete; Aleksanyan, Stepanyan, Simonyan, Melkonyan (80. Baghdarsaryan); Pachajyan, Arakelyan, Vardazaryan (73. Davtyan), Petrosyan; Grigoryan (46. Veranyan), Lombe.

Bron: ANP