Menu
Mats Rits vindt weg naar herstel

Mats Rits vindt weg naar herstel

Mats Rits is terug in Amsterdam. De onlangs negentien jaar geworden Belgische middenvelder keerde vanaf maandag terug op de velden van de Toekomst om te werken aan het herstel van zijn rugkwetsuur. Na maandenlang in België gerevalideerd te hebben, zet Rits de volgende stap op weg naar volledige fitheid.

Vorig seizoen was de jonge Rits (die in juli 2011 werd vastgelegd) een opvallende verschijning in het team van trainer Frank de Boer, dat zich in De Lutte voorbereidde op het nieuwe seizoen. De Belg kreeg openlijk complimenten van zijn coach na de oefenwedstrijd tegen Emmen en bleef vervolgens bij de selectie, maar speelde zijn wedstrijden in het tweede. De teller met daarop het aantal officiële duels in Ajax 1 staat desondanks, een jaar na zijn contractondertekening, nog steeds op nul.

,,Dat doet geen zeer hoor”, zegt Rits nu. ,,Ik had ook blessures waardoor het er niet van kwam. Ik moet hard werken. Ik had wel een goede periode, maar in september of oktober raakte ik aan mijn enkel geblesseerd. Dan moet je proberen weer aan te tikken bij de rest. Ik heb vorig seizoen veel bijgeleerd, werkte hard maar had door de blessures wel een moeilijk seizoen. Een blessure is altijd ellende, maar het hoort bij voetbal.”

Mats Rits rekt zijn spieren tijdens de hersteltraining. Mats Rits rekt zijn spieren tijdens de hersteltraining.

Was het eerder zijn enkel waaraan hij geblesseerd raakte, sinds eind maart is het een stressfractuur in de rug, die een florerende carrière vooralsnog in de weg staat. ,,Het is dezelfde blessure als Derk Boerrigter”, weet Rits. ,,Wanneer ik deze opgelopen heb, is de vraag. Het kan zijn dat ik het vanaf de geboorte heb, door overbelasting of door een val. Dat is niet meer na te gaan. Ik voel het al sinds januari en in februari was het op een scan te zien. Toen ik plat op mijn rug viel, werd het erger. Nu zit ik sinds 25 maart in revalidatie. Een operatie heb ik niet gehad, dat gebeurt alleen als het écht niet anders kan.”

,,Ik heb het eerste deel van mijn revalidatie bij Lieven Maerschalck gedaan in België. Ik ben niet op vakantie gegaan. Ik was terug bij mijn ouders, Hotel Mama dus, ha ha! Van tien tot twee was ik met de fysio bezig. Dat was wel pittig. De laatste drie weken gingen we op woensdag en vrijdag op het strand trainen. Dat was wel zwaar. Fijn dat ik nu weer op gras sta. Dan heb ik het gevoel dat ik er weer kort bij zit. Ik zal denk ik bij Jong Ajax aansluiten, want ik moet mijn niveau weer halen en Ajax 1 is al een stuk verder. Ik heb vijf maanden niet met de groep getraind. Wanneer ik er weer helemaal sta weet ik niet, we bekijken het dag voor dag.”

Tekst en foto's: Ajax.nl/Monique Janse