Menu

Maxwell: 'Mooie combinatie en mooie goal'

Na de zege op Auxerre waren de Ajacieden opgelucht, maar de gedachte leefde wel dat er wellicht nog een doelpunt bij had gekund. De matchwinnaar hoopt dat hij door dit doelpunt definitief uit zijn dalletje is en de Europese debutant, die drie dagen geleden pas zijn officiële debuut maakte, reageerde zoals gewoonlijk nuchter.

,,Het was een mooie goal en een mooie combinatie ging eraan vooraf", verklaarde Maxwell lachend nade de 1-0 zege op Auxerre. De Braziliaan schoot prachtig in na een fabuleus hakje van Rafael van der Vaart. ,,Ik kreeg de bal terug van 'Raffie' en keek of ik naar iemand kon afspelen. Maar er stond niemand, dus schoot ik zelf." Het doelpunt van de verdediger was het enige van de wedstrijd. ,,En daarmee zijn we er nog niet. Het is een gevaarlijke uitslag, want we hebben nog niks", aldus Maxwell. ,,We verdedigden erg goed en we hadden een aantal kansen om te scoren, dus ik vind dat we misschien iets meer verdienden dan dat ene doelpunt. Deze overwinning is in ieder geval goed voor het zelfvertrouwen."

Met dat zelfvertrouwen doelde de Braziliaan niet alleen op het collectieve vertrouwen van het team, maar ook voor zichzelf. Tot nu toe kende de Ajacied een moeilijk seizoen. ,,De laatste wedstrijden speelde ik inderdaad niet goed. Ik speelde wel met plezier, dat doe ik altijd, maar op de een of andere manier ging het niet. Ik weet niet precies hoe dat komt, het gebeurt iedereen wel eens." Het zelfvertrouwen liep een deuk op na de verloren uitwedstrijd tegen Juventus in november vorig jaar. Het verlies rekende de Braziliaan zichzelf aan. ,,Daarmee verloren we een goed uitzicht op de tweede ronde. Ik vond dat het mijn schuld was. De vakantie in de winterstop had ik nodig om dat van me af te zetten. En ik had een goede wedstrijd nodig om mijn zelfvertrouwen weer te herstellen, want ik weet dat ik veel beter kan. Ik doe altijd mijn best en probeer altijd nuttig te zijn voor het team. Ik hoop dat deze wedstrijd mij weer een beetje in mijn vorm van vorig jaar brengt, maar je weet het nooit. Elke wedstrijd is weer anders. Hier in de ArenA goed spelen en een Europese wedstrijd winnen is sowieso goed", besloot Maxwell.

Met een mooi hakje bracht Rafael van der Vaart Maxwell in positie om zijn doelpunt te maken. ,,Maxwell speelde me goed aan en ik zag dat hij doorliep. Althans, dat verwachtte ik, dus tikte ik de bal door. Vervolgens maakt hij het goed af, gelukkig. Als die bal er niet in had gezeten, was het niets bijzonders geweest." De middenvelder was uiteraard tevreden met het resultaat. ,,Auxerre is echt een goede ploeg vond ik, dus ik hoop dat die 1-0 genoeg is. Maar dat weten we volgende week pas. Bij vlagen speelden we goed, bij vlagen wat minder. Als het lang 1-0 blijft hink je op een gegeven moment op twee gedachten: ga je voor de tweede goal, of houd je het dicht achterin. Ik ben in ieder geval blij dat we de nul hebben gehouden. Nu moeten zij volgende week komen en dat wil zeggen dat er voor ons meer ruimte is." Van der Vaart werd twaalf minuten voor tijd gewisseld. Met zijn hand op zijn bovenbeen en gevolgd door de clubarts liep de middenvelder van het veld. ,,Ik had een tik gehad op mijn bovenbeen en dat werd wat stijf. Toen kon ik er beter uitgaan. Voor de wedstrijd zondag tegen Den Bosch voorzie ik echter geen problemen", verklaarde Van der Vaart na afloop.

Voor Rasmus Lindgren, die Van der Vaart verving, kan deze week bijna niet meer stuk. Tegen NAC afgelopen zondag debuteerde hij officieel in het eerste elftal van Ajax, tegen Auxerre vanavond beleefde hij zijn Europese debuut. ,,Natuurlijk hoop je dat je mag invallen. Ik wist dat als er een middenvelder geblesseerd zou raken, mijn kansen zouden toenemen. Het was een mooi moment om voor het thuispubliek te debuteren." De Zweed kende geen zenuwen toen hij zijn trainingspak mocht uittrekken. ,,Dat heb ik eigenlijk nooit, zelfs vandaag niet voor veertigduizend mensen. Ik denk dat het in mijn karakter zit, ik ben niet zo snel nerveus", reageerde Lindgren nuchter. Over de wedstrijd en zijn eigen optreden was de Ajacied tevreden. Lindgren luisterde zijn thuisdebuut op met een prachtige lange pass, die precies in de voeten viel van Daniël de Ridder. ,,Het ging inderdaad niet slecht", beoordeelde hij zichzelf. ,,Het laatste kwartier van de eerste helft speelden we goed. Na het doelpunt gingen we beter en feller spelen. En het is belangrijk dat we de nul hebben gehouden. Een 1-0 overwinning is geen slecht resultaat."