Menu

Maxwell wil fans mooie herinneringen schenken

Positieve herinneringen vervagen snel. Daarom wil Maxwell zorgen dat de fans volgend seizoen nog mooiere herinneringen hebben aan Ajax. Dus gaat de Braziliaan met zijn teamgenoten proberen mooier voetbal te spelen, de tweede ronde van de Champions League te halen en prijzen te winnen. Voor de sierlijke middenvelder betekent het hard werken, aan zichzelf en aan het team.

Maxwell voelt zich prima. Hij is sterker dan vorig jaar, zowel fysiek als mentaal. Mentaal kreeg hij aan het begin van dit kalenderjaar een tik te verwerken. Toen overleed zijn broer aan de gevolgen van een auto-ongeluk. Het verlies doet nog altijd pijn. ,,Maar vrienden en familie helpen mij. Mijn ouders zijn nu hier, zij blijven steeds drie maanden, gaan eind september voor een poosje terug naar Brazilië en komen weer naar Nederland. Mijn oudere broer woont nog in Brazilië. Natuurlijk wil ik wel dat hij hier komt, maar het is voor hem belangrijk dat hij werkt. Dat is goed om te vergeten. Ik geef zelf ook alles voor mijn werk. Ondanks wat er is gebeurd, geniet ik van het leven. Ik moet ook sterk zijn voor mijn ouders.”

Enkele maanden na de tragische dood van zijn broer, kwam het voetballeven van Maxwell in een stroomversnelling. Met Ajax streed hij om de prijzen en hij kreeg een uitnodiging voor het Braziliaanse jeugdteam, dat in Toulon deelnam aan een groot internationaal toernooi. ,,Ik moest met Ajax eerst de bekerfinale spelen. Pas daarna kon ik naar Frankrijk. Uiteraard was ik erg blij dat ik werd uitgenodigd. Ik heb daar niet gespeeld, maar het was wel belangrijk om aanwezig te zijn. Ik kon kennismaken met de andere jongens, hen steunen. Dat Walker (ook Ajacied en vriend van Maxwell, red.) aanwezig was, was goed voor mij. Het maakte mijn komst in de groep makkelijker.”

Het lijkt de Braziliaan ook bij Ajax makkelijker af te gaan. De schroom lijkt afgeworpen en onder de verlegenheid blijkt een creatieve linkspoot schuil te gaan. ,,Ik ken de spelers beter, waardoor ik al mijn energie in mijn ontwikkeling kan stoppen. Ik heb ook meer zelfvertrouwen, ben sterker. Iedereen helpt ook en daar sta ik nu meer voor open dan vorig jaar. Dit jaar moet ik beter spelen, meer groeien, want we krijgen een moeilijk seizoen.“

Moeilijk was vorig seizoen op zich ook, maar aan het einde van de rit stond Ajax wel bovenaan en won het de beker. ,,Het was fantastisch, ongelooflijk. Zo bijzonder. Iedereen was blij, het was een groot feest.”

Bleef het voor Maxwell een feest toen Richard Witschge terugkeerde en zo een directe concurrent werd? ,,De komst van Witschge is heel goed voor het team. We spelen heel veel wedstrijden en dan is het goed dat we twee spelers voor een positie hebben. Die concurrentie is belangrijk. Richard heeft veel ervaring en kan mij veel leren. Hij wil ook helpen. We gaan dan wel voor dezelfde positie, maar dat hij mij helpt is niet vreemd. Je moet niet aan jezelf denken. Het team komt op de eerste plaats. Andersom werkt het net zo. Als ik hem bij iets zou kunnen helpen, zou ik het doen.”

Hulp kan Maxwell straks wel krijgen als Ajax in de Champions League gaat spelen. ,,In die competitie spelen, is een droom die uitkomt. Wonderbaarlijk. Ik weet natuurlijk niet of ik ook in die wedstrijden in de basis zal starten. Ik maak die keuze niet. Ook kunnen we niet zelf bepalen tegen welke clubs we spelen. Maar ik ben er klaar voor. Ik voel me fit, ben gelukkig en we hebben goede wedstrijden gespeeld tegen Manchester United en Barcelona. En dat er miljoenen mensen naar die wedstrijden kijken, interesseert me niet. Voor mij zijn er 22 spelers belangrijk. Daar houdt het op.”

Na het succesvolle Tournament volgde de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. ,,Ik had nog nooit van die prijs gehoord. Twee dagen voor het duel wist ik dat ik in de basis stond. Dat we de eerste Klassieker wonnen was goed. Er was een positieve sfeer in het stadion. Tegen Utrecht was het publiek stiller. Utrecht is een moeilijk te bespelen ploeg. Het is altijd vechtvoetbal en hard rennen. Het publiek wachtte onze reactie af. Dus ik kan me voorstellen dat de toeschouwers stiller waren.”

Maxwell heeft hoge eisen voor dit seizoen: ,,Niemand zal zich de prijzen van afgelopen jaar herinneren als we dit seizoen slecht spelen. We moeten het dus beter doen.”