Menu

Maxwell wil nog meer laten zien

Anderhalf jaar alweer is Maxwell Ajacied. De Braziliaan heeft in die tijd behoorlijk wat ervaring opgedaan. Zowel in competie- als in Europees verband speelde hij behoorlijk wat wedstrijden in het rood-witte tricot. Daarom kan hij vragen over verschillen tussen Nederland en Brazilië inmiddels gemakkelijk beantwoorden. Ook vertelt hij over de kansen van Ajax in de Champions League en hoe hij denkt Henry van Arsenal te kunnen verdedigen.

Hoe is het met je populariteit in Brazilië?
Geertjan, Scharnegoutum

,,In Brazilië ben ik niet zo populair, want ik heb daar niet veel veel in het eerste gespeeld. Maar in de stad waar ik vandaan kom, word ik wel herkend. Daar kennen ze me wel."

Toen ik een aantal jaar geleden in Brazilië was, trainde de jeugd daar op het strand. Deed jij dit ook en heeft dit gevolgen gehad voor je technische en fysieke vaardigheden?
Rogier Kant, Delft

,,Jawel, ik kreeg soms zowel conditietraining als technische training op het strand. Doordat je in het zand speelt, leer je meer controle over de bal te krijgen."

Wat vind je van de Ajax-supporters? Is er een verschil tussen de Braziliaanse supporters en die van Ajax?
Diana Sint, Amsterdam

,,De supporters van Ajax zijn goed, ze willen dat we alles geven. In Brazilië zijn supporters agressiever. Buiten het veld zoeken ze problemen met de spelers. Dat is hier niet zo."

Wat zijn de grootste verschillen in voetballend opzicht tussen Nederland en je geboorteland?
J. Posthumus, Zwolle

,,In Nederland is het collectief en de tactiek belangrijker. In Brazilië draait het meer om het individu. Ik vind beide belangrijk. Natuurlijk moet je als team spelen, maar soms heb je de kwaliteiten van een individu nodig in een wedstrijd."

Hoi Maxwell,
Wat is het verschil met je oude club en Ajax? En werd je goed opgevangen? Succes verder.

Jeffrey Spies, Nieuwegein

,,Er is niet zo'n heel groot verschil. Cruzeiro is ook goed gestructureerd, net als Ajax. Cruzeiro heeft ook goede jeugdelftallen, ze investeren in de jeugdopleiding. Het verschil is eigenlijk hetzelfde als het verschil tussen Nederland en Brazilië. Ik ben door Ajax heel goed opgevangen toen ik hier voor het eerst kwam. Ik had een erg positieve eerste indruk van de club."

Wat is tot nu toe je mooiste wedstrijd voor Ajax? En wie is je beste vriend bij Ajax?
Jurre

,,Mijn mooiste wedstrijd was die om de Johan Cruijff Schaal. Ik speelde goed en het team ook. En mijn beste vriend bij Ajax is Wamberto. Ik noem hem ook wel 'Papa'. Hij is als familie, ook buiten het veld zijn we altijd samen."

Beste Maxwell, Halverwege vorig seizoen is jouw broer in Brazilië overleden. Nu is het logisch dat zo'n gebeurtenis je leven beïnvloedt. Wat mij opvalt als ik op vorig seizoen terugkijk is dat jij eigenlijk meteen daarna een vaste waarde werd in de basis. Denk je dat de dood van je broer op de een of andere manier ook jouw spel beïnvloedt heeft?
Yotam, Tel Aviv

,,Ik weet het niet. Ik deed mijn best mijn ouders wat te geven om voor te leven, want na dat ongeluk waren zij ook als dood. Ik had de kracht om mezelf en mijn famile te helpen."

Beste Maxwell, je speelt nu anderhalf jaar voor Ajax. Wat is het mooiste moment dat je in die tijd hebt meegemaakt, maar je mag niet de titel of de Amstel Cup zeggen, want we weten dat iedere Ajax-speler dat het mooist vond. Groeten, Sven!
Sven Vermeulen, Heerlen

,,Het feestje nĂ¡ het kampioenschap!"

Als je een belangrijke wedstrijd speelt en het is alles of niets, hoe voel je je dan voor die wedstrijd?
Jurgen, Monnickendam

,,Dan voel ik dat ik alles wil geven om te winnen. Maar eigenlijk is dat niets anders dan bij andere wedstrijden. We hebben veel moeilijke wedstrijden en we doen er altijd alles aan om te winnen."

De eerste helft tegen Feyenoord speelde je links op het middenveld, de tweede helft linksachter. Wat is eigenlijk je favoriete positie? En vind je het erg dat Koeman je op meerdere posities gebruikt?
Michiel Schoone, Assendelft

,,Ik vind het allebei leuk, maar ik heb een lichte voorkeur voor een positie op het middenveld. Daar heb je meer balbezit en kun je meer aanvallen. Maar ook het verdedigen vind ik leuk. Bij Cruzeiro speelde ik als linksback defensiever dan hier. Ik vind het niet erg dat Koeman me op meerdere plaatsen gebruikt, ik wil voor het team spelen."

Beste Maxwell, Wat verwacht je van de wedstrijd voor de Champions League tegen Arsenal?
Eric-Jan van Elzakker, Halsteren

,,Het wordt een erg moeilijke westrijd. Arsenal en Ajax staan beide bovenaan in de poule, ik hoop dat wij die positie kunnen behouden!"

Hoe zou jij Henry van Arsenal verdedigen?
Frank Ebbers, Emmeloord

,,Hem 'kort' houden. Ik zou hem geen ruimte geven, want hij is erg snel. Ook de spelers die hem aanspelen moet je goed verdedigen."

Hoever denk je dat jullie kunnen komen in de Champions League? Vind je de kwartfinale haalbaar?
Richard de Balbiaan, Purmerend

,,Ik denk dat we zeker kansen hebben op de kwartfinale. Er staan 22 spelers op het veld en een bal, in het voetbal kan van alles gebeuren. Ik denk alleen niet dat het makkelijk wordt, maar we hebben niets te verliezen. En als we doorgaan wil ik wel tegen club spelen met andere Brazilianen erin."

Beste Maxwell, denk je zelf dat je kans maakt om ooit in het nationale team van Brazilië te komen? Zo ja, hoe lang gaat dat nog duren, zo nee, hoezo dan niet?
Roy Janzen, Maarssen

,,Ja, ik denk het wel. Ik ben nog jong en heb nog een lange carriere voor me. Het zal nog wel even duren, want op dit moment staan er grote namen en spelers in het team. Ik ben drie keer uitgenodigd voor een jeugdinterland, daar heb ik er een van gespeeld. Ik weet niet hoe lang het duurt voor ik voor de A-selectie wordt uitgenodigd. Maar je weet maar nooit in het voetbal..."

Op welke posities heb je allemaal gespeeld in je carriere? Wat vind je zelf je goede en je zwakke punten?
Nick Pijpers, Hillegom

,,Behalve de posities aan de linkerkant heb ik wel eens rechtsmidden gespeeld. Toen ik ongeveer zestien was, heb ik dat drie keer gedaan. Een andere speler was geblesseerd en daarom vroeg mijn coach of ik daar wilde spelen. Het ging wel goed, want het maakt mij niet uit of ik met links of met rechts moet spelen.
Mijn sterke punt, dat vind ik moeilijk om te zeggen. Ik denk mijn techniek. Mijn zwakke punt is mijn concentratie. Toen ik jonger was, was het erger, maar ik heb nog steeds wel eens dat ik kwaad word op mezelf als ik iets verkeerd doe. Dan verlies ik de concentratie."

Hoe gaat het met je Nederlandse les? Hoe bevalt het verder leven buiten het voetbal in ons koude kikkerlandje?
Paula en Jolanda, Utrecht

,,'Het gaat goed!' Het is een moeilijke taal, vooral om te spreken. Ik versta wel het meeste. In mei krijg ik mijn diploma als het goed is. Het eerste wat ik leerde was 'Ik heb honger'. Ik kwam alleen naar de les en ik had honger, dus vroeg ik de leraar hoe ik dat in het Nederlands moet zeggen. Verder bevalt het me hier uitstekend. Als ik hier mijn familie en vrienden zou hebben, zou ik me helemaal thuis voelen. Ik vind de stad leuk en ik kan zelfs tegen het slechte weer."

Wat is je mooiste doelpunt en waarom?
Mike Peereboom, Poeldijk

,,Het was een doelpunt bij Cruzeiro. Ik speelde een een-tweetje met een teamgenoot. Ik kwam mee op uit de verdediging, ging de een-twee aan en kwam alleen voor de keeper. Toen schoot ik hem langs de kepper in het doel. Het was tegen Vilanova, uit Brazilië."

Hebben wij de beste Maxwell gezien de afgelopen twee jaar, of denk je dat je nog meer kan?
Tim Schakel, De Kwakel

,,Ik weet van mezelf dat ik nog meer kan. Maar ik moet rustig blijven, dan komt dat vanzelf. Ik kan niet precies zeggen wat ik beter kan, ik denk dat ik meer kan doen voor het team."

Wat heb je liever, kampioenschap of een basisplaats?
Marnis, IJsselstein

,,Allebei! Maar als ik echt moet kiezen, kies ik voor het kampioenschap."

Beste Maxwell, wat heb je allemaal geleerd sinds je bij Ajax speelt?
Tom Van de Boogaard, Venhorst

,,Ik heb geleerd meer een persoonlijkheid te zijn. Dat ik mezelf kan zijn en doen wat ik kan doen voor het team en iedereen. Ook heb ik beter leren verdedigen en ben ik wat agressiever, op de goede manier, geworden."

Wat vind je van de dreigende oorlog in Irak?
Wesley Koolmoes, Leiden

,,Ik volg het wel, maar ik lees er niet alles over. Ze willen laten zien wie de beste is, het is een machtsstrijd en dat vind ik onzin."

Hey Maxwell, waar zou je 's nachts voor wakker gemaakt kunnen worden?
Jan-Anne, Bennekom

,,Voor goede muziek, Braziliaanse, samba of zo. Maar ik vind eigenlijk alle soorten muziek leuk hoor."

Wie is de beste speler waar je in je voetbalcarriere tegen hebt gespeeld?
Gilbert, Eijkelenboom, Wageningen

,,Tegen Cafu, toen we laatst tegen AS Roma moesten voor de Champions League. Hij is een van de grote spelers in de wereld. Het was een goede ervaring voor mij."

Hoe ben je zo goed geworden in voetbal?
Jordy, Appelscha

,,Ik weet het niet. Ik speelde vanaf mijn vierde. Ik speelde altijd en overal. Op straat, op het strand, elke dag. Daarbij heb je ook wat talent nodig."

Wat vind je van het Nederlandse eten en wat vind je de raarste gewoonte van Nederlanders?
Sanne, Holten

,,Toen ik hier voor het eerst kwam, vond ik het Nederlands eten vreemd, ik moest er aan wennen. Maar nu vind ik het wel lekker, vooral een kroket. Dat vind ik lekker! De raarste gewoonte van Nederlanders vind ik dat ze altijd koffie en thee drinken. Voor het eten, na het eten, de hele dag!"

Wat is jouw grootste wens?
Frank Bouma, St. Annaparochie

,,Dat ik gelukkig ben met mijn familie. En in het voetbal dat ik veel kampioenschappen win."