Menu
Meer interviews dan ooit bij Ajax

Meer interviews dan ooit bij Ajax

Aan alles is te merken dat de finale van het seizoen is aangebroken. Ook op de wekelijkse persdag was het vrijdag drukker dan normaal. Voor wat betreft het aantal persaanvragen beleeft Ajax een recordseizoen. Nooit eerder waren er meer interviews met Ajacieden dan tijdens deze voetbaljaargang. Iedereen wil een speler van Ajax spreken. Van de Viva tot de FIFA.

Enkele uren voor de bekende vrijdagmiddagspits is het bij Ajax ook spitsuur. Rond het middaguur trekt de wekelijkse persdag altijd veel bezoek. Cameraploegen en fotografen staan opgesteld om hun trainingsbeelden te maken. ,,Deze persdag was wat interviewaanvragen betreft zo ongeveer wel de drukste van het jaar”, zegt Eefje Schep, persvoorlichter van Ajax 1. ,,Veel media willen nu alvast hun kampioensspecials in elkaar draaien ‘voor het geval dat’. Daar horen uiteraard zo actueel mogelijke interviews in.” Het aantal aanvragen voor de persdag in aanloop naar sc Heerenveen - Ajax was zelfs zo groot dat de persafdeling veel aanvragen over deze en de laatste persdag (FC Twente) van het seizoen heeft verdeeld. ,,Omdat er volgende week voor de bekerfinale geen persdag in Amsterdam is (Frank de Boer en Jan Vertonghen zijn dan speciaal in Zeist, red.), zijn er voor journalisten nog slechts twee kansen om spelers bij Ajax te spreken. Daar maken ze nu volop gebruik van. Ook de wekelijkse persconferentie met Frank de Boer vormt in deze periode een mooie bron van informatie voor de journalisten.”

Het recordaantal interviewaanvragen past in de lijn van het seizoen waarin Ajax op persgebied inmiddels records heeft gebroken. ,,In voorgaande jaren waren er telkens iets meer dan 2.000 begeleide interviews met spelers van Ajax 1 en leden van de technische staf van de A-selectie. Nu waren we begin april al over dat aantal heen. Dankzij het bereiken van de UEFA Champions League kwamen rondom die wedstrijden veel extra mediaverzoeken bij Ajax binnen. De toename van het aantal media dat Ajax volgt zorgt voor veel extra aanvragen, al proberen we daar wel selectief in te zijn.” Met begeleide interviews bedoelt Schep het aantal vraaggesprekken dat via de persafdeling geregeld wordt, zowel op een persdag als na afloop van wedstrijden in de mixed zone. ,,En dan hebben we bij dat aantal nog niet eens de interviews met directieleden, jeugdtrainers, de spelers van Jong Ajax en het hoofd van de jeugdopleiding meegerekend. Ook daar krijgen we veel interviewverzoeken voor binnen.”

André Ooijer is ook op het gebied van interviews geven de meest ervaren speler in de selectie. André Ooijer is ook op het gebied van interviews geven de meest ervaren speler in de selectie.

De diversiteit aan media die Ajax met een interviewverzoek benaderen is reuze, zo blijkt. De aanvragen lopen uiteen van de categorie Viva tot de FIFA. ,,Er komt echt van alles en nog wat voorbij. Van de Cosmopolitan tot Japanse voetbalmagazines. Aan veel verzoeken proberen we mee te werken, maar uiteindelijk kunnen of willen we ongeveer een derde van alle aanvragen niet honoreren. Zeker tijdens de slotfase van de competitie is het belangrijk om keuzes te maken. Daarbij gaan aanvragen van sport gerelateerde media uiteraard altijd voor en geven we voorrang aan de vaste Ajax-volgers. Per speler komen we dan gemiddeld uit op iets meer dan twee interviews per keer, met een uitloop naar drie. Op wedstrijddagen is dat iets meer maar zijn de vraaggesprekken korter."

Schep vervolgt: ,,Soms maken we een uitzondering, zoals nu met Siem de Jong rondom de wedstrijden tegen Twente. Veel journalisten willen hem spreken vanwege de wedstrijden tegen zijn broer Luuk. En dan heb je nog verzoeken waarbij een speler of trainer naar een televisiestudio moet. We proberen er voor te zorgen dat er in programma’s als Studio Voetbal minstens een keer per seizoen iemand van Ajax kan aanschuiven. Zondag is dat Frank de Boer, André Ooijer zat er al eerder dit jaar. Ook aan het nieuwe programma van Henk Spaan, Heilig Gras, werken we uitgebreid mee. Hij maakt een portret van Frank de Boer. Daar gaat veel tijd inzitten, dus dat vergt ook veel afstemming met de betrokkenen.”

Zo’n vijftien procent van alle interviews wordt door buitenlandse media afgenomen. Zo was het Turkse TRT onlangs bij Ajax om een special over Aras Özbiliz te maken. Ook de BBC, Al Jazeera, de Belgische VRT en het Deense TV3 (met verslaggever Kenneth Perez) zijn geregeld te gast op persdagen. Voor reportages over Ajax en over de wereldwijd bekende jeugdopleiding. ,,Het is altijd belangrijk om al die aanvragen strak in te plannen. Daarom moeten journalisten altijd een paar dagen van tevoren laten weten welke speler of trainer ze willen spreken. Het is handig om alles op een dag te concentreren zodat ze weten waar ze aan toe zijn, vandaar die persdag. Op andere dagen hebben spelers vaak ook verplichtingen met sponsors, deelname aan maatschappelijke projecten van de Ajax Foundation, bijeenkomsten met supporters en allerlei andere verzoeken. De vrijdag leent zich er goed voor zodat de media een actuele voorbeschouwing op het weekend kunnen maken.”

De persafdeling van Ajax, die naast Schep uit Miel Brinkhuis (manager pers & communicatie), Arjan Duijnker (persvoorlichter Jong Ajax en de Toekomst), Claudia Hendriksen en Christa Overtoom (backoffice) bestaat, laat zich zo nu en dan inspireren door hun collega’s van buitenlandse clubs. Zo werd twee jaar geleden door een medewerker van Ajax enkele dagen meegelopen bij een pers- en wedstrijddag van Arsenal. Ook omgekeerd krijgt Ajax geregeld bezoek van andere persvoorlichters. Rondom de AEGON Future Cup volgde Mark Myers (perschef Ajax Cape Town) het spoor van zijn collega’s in Amsterdam.

En toen Adrie Koster enkele jaren geleden van Ajax naar Club Brugge ging bracht hij die perschef gelijk in contact met Miel Brinkhuis om daar een vergelijkbare werkwijze te gaan hanteren als hij bij Ajax gewend was. Schep: ,,En een paar weken geleden liep de persman van BATE Borisov een paar dagen met ons mee. Tijdens het trainingskamp van Ajax in Turkije kwamen we hem tegen. Hij bleek een groot fan van Ajax en sprak daardoor zelfs aardig Nederlands. Laatst stuurde hij een bericht dat ze de persdag bij BATE nu precies zo hebben ingericht als bij Ajax. Al organiseren ze er daar maar één per maand.” En dan, met een lach: ,,Dus mocht er ooit een speler van BATE naar Ajax komen, dan hoeven we hem de werkwijze van een persdag bij Ajax niet meer uit te leggen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Siem de Jong in gesprek met BNR... Siem de Jong in gesprek met BNR...
... en even later met RTV N-H. ... en even later met RTV N-H.
Gregory van der Wiel geeft een interview aan het magazine van de Ajax Kids Club. Gregory van der Wiel geeft een interview aan het magazine van de Ajax Kids Club.
Kenneth Vermeer in gesprek met de NOS. Kenneth Vermeer in gesprek met de NOS.
Demy de Zeeuw voor de camera van Ajax TV... Demy de Zeeuw voor de camera van Ajax TV...
... en even later doet hij zijn verhaal bij AT5. ... en even later doet hij zijn verhaal bij AT5.
Ook de Chinese pers was aanwezig. Ook de Chinese pers was aanwezig.