Menu

Meer overzicht op nieuwe competitiekalender

Komend seizoen zal Ajax een veel overzichtelijker competitieprogramma afwerken. Dat is de belangrijkste consequentie van de nieuwe tv-contracten die aanstaande zijn. In principe speelt Ajax zijn thuiswedstrijden in het nieuwe seizoen op zondagmiddag 14.30 uur. “Voor onze supporters zal de wedstrijdkalender er een stuk overzichtelijker op worden,” aldus algemeen directeur Arie van Eijden van Ajax.

Vooral het aangepaste uitzendschema van Canal+ zal de duidelijkheid op de kalender ten goede komen. De betaalzender gaat binnen de nieuwe overeenkomst in plaats van 68 wedstrijden 50 duels live op de buis brengen. Het aanvangstijdstip van 17.15 uur zal daarbij helemaal komen te vervallen.

De zes zogenoemde ‘traditionals’ (directe confrontaties tussen Ajax, Feyenoord en PSV) zullen, samen met vier andere wedstrijden, een vaste plek op zondagmiddag 13.00 uur krijgen. Zowel de thuis- als de uitwedstrijden tegen Feyenoord en PSV zullen dus allemaal vroeg op de zondagmiddag worden gepland. Op dezelfde speeldag en het hetzelfde tijdstip zou Ajax hypothetisch gezien maximaal nog vier keer in actie kunnen komen.

Canal+ zendt verder 6 wedstrijden live uit op de vrijdagavond. Voor Ajax zou het in dat geval naar alle waarschijnlijkheid gaan om een eventuele uitwedstrijd tegen een zuidelijke eredivisionist.

De overige 34 wedstrijden in het schema van Canal+ worden overwegend op zaterdagavond afgewerkt. Omdat er op de kalender echter geen 34 weekeindes beschikbaar zijn, zal een beperkt aantal wedstrijden op doordeweekse dagen worden geprojecteerd. Voor de winterstop gaat het volgens het wedstrijdschema dat in concept voorligt om drie speelrondes.

Algemeen directeur Arie van Eijden van Ajax: “Het streven van Ajax is de thuiswedstrijden op zondagmiddag 14.30 uur af te werken. Maar we ontkomen er niet aan af en toe op een andere dag te moeten spelen. Wanneer we Europees voetbal spelen zullen we misschien een wedstrijd van de zondagmiddag naar de zaterdagavond moeten verschuiven. Maar één ding is zeker: voor onze supporters zal de wedstrijdkalender er een stuk overzichtelijker op worden.”