Menu
'Meester, bent u Daley Blind?'

'Meester, bent u Daley Blind?'

De leerlingen van basisschool Aurora in Almere vallen deze week met hun neus in de boter. De schoolweek staat geheel in het teken van Ajax StreetWise. En dat betekent: even geen schoolboeken, maar speciale Ajax-lessen. Ajax.nl nam een kijkje bij de gymles.

De les begint deze middag met een waarschuwing van de gymdocent alias Ajax-trainer: ‘Ik heb deze hesjes vanochtend opgehaald bij Ajax. Het kan dus zijn dat jullie nog wat zweet van de spelers ruiken.’ Na een week vol speciale Ajax-lessen is het tijd voor actie in de gymzaal. En dat levert vrolijke gezichten op. Helemaal als iedereen is voorzien van een Ajax-hesje. Dit is toch even wat anders dan een doorsnee sportles.

De leerlingen van groep 4 laten beurtelings hun voetbalkunsten zien tijdens de techniektraining die ze krijgen voorgeschoteld. De oefeningen dragen de namen van Ajax-coach Frank de Boer, Siem de Jong en Christian Eriksen. Ook Daley Blind speelt een speciale rol, zo blijkt als er plots een hand omhoog gaat. ‘Bent u Daley Blind?’, klinkt het uit de mond van een van de leerlingen. Een vraag die lang niet gek is, als we Ajax-trainer Lennart iets nauwkeuriger bestuderen. Met een beetje fantasie zien we hier inderdaad een look-a-like van de linksback van Ajax en Oranje staan.

Ajax-trainer Lennart werd door een enkeling met Daley Blind verward. Ajax-trainer Lennart werd door een enkeling met Daley Blind verward.

Wellicht komt de echte Daley Blind vrijdagmiddag wel naar de seizoenenbuurt in Almere. Zoals gebruikelijk wordt de week afgesloten met een bezoek van twee Ajax-spelers. En anders zien ze hem misschien wel volgende week tijdens de grote StreetWise-clinic op het Cruyff Court Seedorf-plein in Almere.

Debbie Oudendijk ziet de Ajax-gymles met plezier aan. De lerares van groep 4 heeft al de hele week een klas vol enthousiaste leerlingen. De reden? Ajax. ,,Rekensommen met rugnummers zijn toch een stuk leuker dan gewoon zomaar wat getallen bij elkaar optellen. En ook in de andere lessen wordt Ajax er op speelse wijze bij betrokken. Alles vanuit de gedachte: samen leren en respect voor elkaar hebben. Dat vind ik een mooie gedachte, want net als in de sport moet je ook in de klas op een respectvolle manier met elkaar samenwerken. Dat komt goed naar voren in de lessen van Ajax StreetWise.”

Ondertussen werken de leerlingen zich in het zweet. Ze schaven aan hun balvaardigheid en willen allemaal een foutloze ‘Siem de Jong’ laten zien. Als de tijd van de gymles voorbij strijkt, rest er echter nog een prangende vraag: ‘Gaan we wel een partijtje doen straks?’

Ajax StreetWise is een project van de Ajax Foundation, ondersteund door hoofdsponsor AEGON. De Ajax Foundation heeft als doel een bijdrage te leveren aan maatschappelijke onderwerpen als sociale integratie, educatie, sport en gezondheid. Met Ajax StreetWise wordt hier invulling aan gegeven door kinderen samen te laten leren en samen te laten voetballen.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Alles over Ajax StreetWise

De leerlingen van basisschool Aurora luisteren naar de uitleg voorafgaand aan de speciale Ajax-gymles. De leerlingen van basisschool Aurora luisteren naar de uitleg voorafgaand aan de speciale Ajax-gymles.
Iedereen was van een Ajax-hesje en een bal voorzien. Iedereen was van een Ajax-hesje en een bal voorzien.
Tijd voor actie! Tijd voor actie!
Tijdens de Ajax-les werd er aan de balvaardigheid geschaafd. Tijdens de Ajax-les werd er aan de balvaardigheid geschaafd.