Menu
Menig: weer scorende debutant

Menig: weer scorende debutant

Queensy Menig deelde met zijn doelpunt tegen JOS Watergraafsmeer mee in een roemrijke Ajax-traditie: scoren bij je debuut. Nadat hij in het veld kwam voor Davy Klaassen luisterde hij zijn eerste wedstrijd in Ajax 1 op met een doelpunt, toen hij uit een voorzet van Nick Viergever de bal achter de doelman van JOS wist te krijgen.

Viergever scoorde overigens ook in zijn eerste wedstrijd voor Ajax, al was dat een oefenwedstrijd. Op bezoek bij SDC Putten zorgde de van AZ overgekomen voetballer voor het eerste Ajax-doelpunt van dit seizoen. In dit duel (1-13 eindstand) kwamen ook de debutanten Arek Milik, Anwar El Ghazi, Damon Mirani en Abdel El Hasnaoui tot scoren.

Uiteindelijk telt uiteraard alleen een doelpunt in een officieel duel, en daarmee voegt Menig zich in een illuster rijtje. Johan Cruijff, Marco van Basten en Patrick Kluivert gingen Menig in het verleden voor. In recentere tijden worden vaak Siem de Jong, Davy Klaassen en Jairo Riedewald genoemd als scorende Ajax-debutanten. Zij scoorden bij hun eerste wedstrijd in de eredivisie, maar hadden alle drie al wel één duel in een andere competitie in de benen. De Jong en Riedewald maakten al hun eerste minuten in de KNVB Beker, terwijl Klaassen kort voor tijd inviel in het Champions League-duel met Olympique Lyon.

Voor Menig was het dus direct raak bij zijn eerste officiële wedstrijd voor Ajax. Ook spelers als Stefano Denswil en Lesly de Sa wisten weliswaar niet te scoren in hun eerste eredivisiewedstrijd voor Ajax, maar wél in hun eerste officiële wedstrijd. Ook bij Denswil en De Sa was een amateurclub in de KNVB Beker de tegenstander. Denswil scoorde zijn eerste Ajax-doelpunt op bezoek bij ONS Sneek, terwijl De Sa voor het eerst scoorde in de uitwedstrijd bij Noordwijk.

De definitie van een scorende Ajax-debutant mag dan niet vastomlijnd zijn, de goal in zijn eerste officiële Ajax-wedstrijd neemt niemand hem meer af.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Proshots/Jasper Ruhe