Menu
Mensah waarschuwt voor oud-Ajacieden

Mensah waarschuwt voor oud-Ajacieden

Kofi Mensah debuteert in het seizoen 1996-1997 in Ajax 1. Aan de zijde van onder anderen Patrick Kluivert, Frank de Boer en Jari Litmanen maakt hij zijn opwachting in de topper tegen PSV.

Kofi Mensah en Ernest Steward in dienst van NAC. Kofi Mensah en Ernest Steward in dienst van NAC.

Hoewel hij daarna in competitieverband nog twintig keer in actie komt voor de Amsterdammers, breekt het talent uit de eigen jeugdopleiding nooit helemaal door. Daarom besluit Mensah in februari 2000 te vertrekken naar NAC Breda.
Na verdere omzwervingen langs onder meer ADO Den Haag en FC Omniworld is de geboren Ghanees momenteel clubloos. ,,Ik train nu voor mezelf", zegt de 31-jarige verdediger. ,,Fitnessen, dat soort werk. Volgend seizoen wil ik terugkeren. Ik heb nog niets op het oog. Het liefst blijf ik in Nederland, maar als dat niets wordt ga ik naar het buitenland."
Ondanks dat het ruim negen jaar is geleden dat Mensah bij Ajax vertrok, is de liefde voor de club gebleven. ,,Ajax zal nooit meer uit mijn hart gaan", legt hij uit. ,,Ajax is mijn huis. Ook als ik bij Real Madrid zou spelen, zou Ajax mijn nummer één blijven." Vanwege die diepgewortelde clubliefde is het voor Mensah een vreemde gewaarwording als hij voor het eerst met NAC tegen Ajax speelt. ,,Dat was een vreemd gevoel", beaamt hij. ,,Het leek alsof ik tegen mezelf speelde." Vooral de wedstrijden in de Amsterdam ArenA herinnert hij zich nog goed. ,,Je bent thuis, maar ook weer niet. Het is raar om te beschrijven."
Ook over de wedstrijd van zondagmiddag tussen NAC en Ajax heeft Mensah een opvallende theorie. ,,Doordat de wedstrijd op zondag wordt gespeeld wint Ajax", klinkt hij enigszins cryptisch. ,,Op vrijdag of zaterdagavond hebben de supporters van NAC een bepaalde hoeveelheid energie die op zondag minder aanwezig is. Het ‘avondje NAC’ is heel lastig. Dat scheelt echt."
In sportief opzicht verwacht Mensah een goede open wedstrijd. Ajax moet volgens hem vooral letten op Nourdin Boukhari en Martijn Reuser. ‘Zij willen zich natuurlijk bewijzen tegen hun oude club’, stelt hij. Verder waarschuwt Mensah de Ajacieden voor Matthew Amoah. Hoewel zijn landgenoot evenals Reuser momenteel geen vaste waarde is in het elftal van coach Robert Maaskant, blijft hij voor Mensah de schakel van NAC. ‘Ik ken Matthew heel goed. Hij is heel sluw. Voordat je het weet scoort hij.‘
NAC Breda - Ajax begint zondag om 14.30 uur in het Rat Verlegh Stadion.
Competitieresultaten van de laatste vijf seizoenen:
2007-2008 NAC Breda - Ajax 2-3 (24-02-2008)
2006-2007 NAC Breda - Ajax 1-2 (27-08-2006)
2005-2006 NAC Breda - Ajax 0-2 (18-12-2005)
2004-2005 NAC Breda - Ajax 1-2 (13-02-2005)
2003-2004 NAC Breda - Ajax 4-2 (21-09-2003)